Legjobb kompakt fényképezőgépek 2013

0

Hogyan értékeltünk?

E cikkünkben négy alkategóriában vizsgáltuk a kompakt fényképezőgépeket, amelyekből annyi van, hogy Dunát lehetne velük rekeszteni. A négy alkategóriában a vízálló fényképezőgépeket, a nagyobb zoomátfogású, de kis házba zsúfolt utazózoomokat, a még nagyobb zoomos ultrazoomokat és a prémium minőségű, s általában kevésbé nagy zoomot kínáló prémium kompaktok legérdemlegesebb három tagját mutatjuk be röviden.

Mivel még az alkategóriákban is adott esetben igen széles lehet a választék, az általunk kiválasztott három fényképezőgépnél nem pusztán csak a technikai adatokat vettük figyelembe, de fontos tényező volt az innováció, az ár és persze az egyéb, különleges szolgáltatások is. Tulajdonképpen azt is megtehettük volna, hogy azt mondjuk: kizárjuk a csak HD felbontású videót kínáló CCD-s modelleket, de ezzel – mint látni fogjuk – érdekes fényképezőgépeket is kizártunk volna, márpedig egy fényképezőgép fő célja maga a fotózás, azaz videóképességek alapján butaság lenne egy-egy alkategóriát jelentősen szűkíteni.

Az utazózoomok között fontos tényező a zoomátfogás és a méret, mi igyekeztünk ezeket a paramétereket is figyelembe venni a válogatásnál, míg az ultrazoomoknál a tömegre és méretre nem figyeltünk, hiszen aki ilyen gépet szeretne, azt nem különösebben érdekli, hogy a kiszemelt masina 7, 8, vagy éppen 12 cm magas-e. A prémium kompaktok között viszont annyira szerteágazó igények merülhetnek fel, hogy ezeknél nem volt konkrét feltételrendszer, próbáltuk a legjobb képminőséget hozó, ugyanakkor szolgáltatásokban is kiemelkedőket kínáló három modellt megtalálni.

Egy szó, mint száz, a mostani cikkünkben is különböző képességű gépeket találnak az olvasók, különböző áron, ezek közös tulajdonsága azonban egyértelműen az, hogy jól mutatnak a karácsonyfa alatt, no és persze a kézben is.