Lenspen Sidekick és Laptop-Pro tisztítók

0

A Lenspen céget talán senkinek sem kell olvasóink közül bemutatni. Ötletes, toll alakú, objektív lencse és LCD tisztítóikkal váltak ismertté a világpiacon, és azóta is maradtak a tisztítóeszközöknél, csak jóval szélesebb termékkínálattal. Lenspen tollaik erénye a végükön lévő, szénporral átitatott kis szövetdarab volt, mely könnyedén, és karcmentesen lehúzta a megtapadt zsíros szennyeződéseket. Az ötletet rengeteg cég lemásolta és azóta már mindennapos optika tisztító megoldásnak számít.

Ma már a fényképezőgépek szinte minden porcikájának pucolására alkalmas eszközt megtalálunk náluk – melyek a fentihez hasonló módszert használnak – sőt a paletta a mobiltelefonok, tabletek és laptopok tisztítóival is kiegészült. Az utóbbiak közé tartozik a SideKick és a Laptop-Pro sorozat, melyek képességeiből megpróbálunk némi ízelítőt adni.

Az érintőképernyő átka az ujjlenyomat. Igaz, minden eszközhöz jár valami érintőtoll, vagy műanyagdarab, amivel elkerülhető a képernyő zsírosodása, de a legkényelmesebb és gyorsabb megoldás mégis az ujjal való böködés. Ezzel együtt pedig elkerülhetetlenné válik, hogy telefonunk, tabletünk kijelzőjén rövid idő alatt ujjlenyomat szőnyeg éktelenkedjen.

SideKick iPad Cleaner (alap változat)

SideKick iPad Cleaner (pót tisztítópaddal)

A Lenspen egyszerűbb tisztító megoldása Sidekick iPad Cleaner névre hallgat, mely persze nem csak tablet, de az említett mobiltelefon, vagy akár fényképezőgépünk LCD-jének tisztán tartására is tökéletesen alkalmas.

Kétfajta kiadásban kaptuk, melyek ugyanakkora dobozban érkeztek. Az alap változat csak magát a tisztítóeszközt tartalmazza. Ez egy kényelmes fogású, lekerekített sarkú, kb. 4 x 8 x 2 centis műanyag tok, fekete fogófelülettel és ezüst kupakkal. A fogó rész anyaga gumihatású, kevésbé csúszós műanyag, így biztos fogás esik rajta.

Amint eltávolítjuk a kupakot a belsejében lévő szénporos tisztítópad merőleges helyzetbe ugrik. A háta mögött elhelyezett apró rugó tartja mindig tisztító pozícióban. A pad kb. 4×4 centiméteres fekete szövet felületét néhány határozott mozdulattal végighúzzuk a képernyőn, és az összes zsíros szennyeződés eltűnik. Nincs szükség sem extra tisztítófolyadékra, sem törlőkendőre.

A tisztítópad kb. 150 iPAD képernyő (~10”) teljes pucolására elég mielőtt elhasználódna. Ez esetben sem kell azonban eldobnunk a teljes eszközt, mivel a pad cserélhető.

Itt lép be a képbe a SideKick iPAD Cleaner bővített változata. Emellé alapból egy pót tisztítópadot is csomagoltak, mely egy különálló műanyag tokban várja a cserét. Felcsatolás nagyon egyszerű. Nagyjából, mint egy eldobható pengefejes férfiborotváé. Csak rá kell pattintani a nyél végére.

A másik LensPen termék a Laptop-Pro volt, mely mint neve is mutatja hordozható számítógépünket tartja tisztán. Ebből is két változatot kaptunk.

Lenspen Laptop-Pro (alap változat)

Lenspen Laptop-Pro (pót tisztítópaddal)

A alap verzió, az iPAD Cleanerhez hasonló tisztítót kapott, de kicsit hosszabbak annál, melynek hátsó felére még egy műanyag tollcsat is került. Ezúttal a fekete rész a kupak a hosszabb ezüstös markolatba pedig nem csak a tisztítópadot, de két apró kefét is találunk. Nem nehéz beazonosítani melyik mire való, hiszen angolul jó nagy betűkkel ráírták, a jobb oldali (Screen) egy sűrű, vékony szálú kefét tartalmaz, mely a markolaton lévő tológombbal bújtatható elő, vagy húzható vissza. A képernyőn lévő por előzetes lepucolására szolgál. A mellette lévő tológombbal (Keyboard) a billentyűzethez való kefét bújtathatjuk ki, mely ritkább, de erősebb szálú sörtéket visel. Ezzel pucolható ki a billentyűk közötti por, vagy a munka alatt bekapott szendvics odahullott morzsái.

A tisztítópad rész ugyanolyan kivitelű, mint az iPad változaton, és méretük is megegyezik. Hozzávetőlegesen 150 tisztításra elég az élettartama, de társához hasonlóan ez is cserélhető fejes.

Az alap szetthez tartozik még egy műanyag tasak, benne egy alkoholmentes folyadékkal átitatott törlőkendő. Felirata szerint nem tisztításra, hanem a kijelző kezelésére szolgál. Tisztítás után ezzel áttörölve kevésbé tapad meg rajta a por.

A bővített változat emellett egy műanyag tokkal és egy csere tisztítópaddal bővíti ki a szettet.

Összefoglaló

A Lenspen hatékony, szénporos tisztító megoldása a Sidekick és Laptop-Pro képernyő tisztító eszközökben is tovább él. Aki csupán a zsíros ujjlenyomatok ellen akar harcolni a SideKick iPad Cleanert válassza, aki viszont laptopjának egyetlen külső porcikáját sem szeretné koszosan látni a nagyobb szettel jár jól. Külön jó pont, hogy az eszközöket nem feltétlenül kell eldobnunk és mindig újat venni belőlük, hiszen a pót tisztítófejjel kiegészült változattal duplájára növelhető az élettartam. A tisztítófej egyébként külön is megvásárolható.

A Lenspen SideKick és Laptop-Pro tisztítók hazai forgalmazója a Pálvölgyi Digital Budapest, ahol a SideKick iPad tisztító bruttó 3 990- (pót paddal kiegészített verziója 4 990-), a Laptop-Pro alap változata pedig szintén 3 990 forintért vásárolható meg. A különálló csere tisztítópadok bruttó 2 990 forintba kerülnek.