Speedlite Pro Kit

0

Speedlight Pro Kit

Snoot, diffuzor, beaty dish, méhsejt rács, softbox. Csak néhány azokból a fényterelőkből illetve fényformálókból, melyek nélkül ma már nincs profi fotózás.
Persze nem mindenki engedheti meg magának, hogy stúdióvakukat és hozzá tartozó kiegészítőket vásároljon. Akadnak lelkes amatőrök, akik szívesen kipróbálnák magukat a stúdiófotózás terén, de nem kívánnak több százezer Ft-ot költeni. Nekik készül a Speedlight Pro Kit.

Az egyes darabokat Joe Chan, maláj fotós tervezte, s a gyártását és ő szervezte. A Pro Kit-ben mintegy hét különféle eszközt találunk, melyek közül egy a beépített felpattanó vakura, a többi pedig rendszervakura helyezhető.

A készletet egy igényes, szivacsos belsővel kialakított gyöngyvászon táskában kapjuk, mely egy karton dobozban kerül a boltokba.

Cikkünkben egy-egy példán keresztül mutatjuk be a szett darabjainak használatát, többnyire a nélküle-vele elv alapján. Jóllehet, az igazán jó beállításokat nem egy fényforrással kell megoldanunk, a fényformálók okozta változások sokkal inkább nyomon lehet követni, ha csak egy-egy módosítást eszközölünk (pl. a snoot-okat van, amikor csupán hajfényként alkalmazzák). A példák között a fényeloszlást bemutató képeket is közlünk, amelyeknél az objektív peremsötétedését szoftveresen korrigáltuk, így elméletileg a fényformáló nettó hatását figyelhetjük meg.

Diffúzor beépített vakuhoz

Ismert tény, hogy a fényképezőgépbe épített vaku általában túl kemény fényt ad. A fotóamatőrök első lépésben a beépített vakut veszik kezelésbe. Egy-egy méretesebb diffúzorral csodákat lehet művelni.

A kitben egy olyan, műanyagból készült diffúzorlapot találunk, amelyet a tükörreflexes gépünk beépített vakuja elé stabilan felhelyezhetünk. A trapéz formájú diffuzor belső felületét fehér rácsos festéssel látták el, ezzel segítve elő a még erőteljesebb fényszórást.

A terméket lapos állapotban kapjuk, melyet nekünk kell a használati útmutató instrukciói alapján meghajtogatni, majd a beépített vaku alá csúsztatva hátul a műanyag patenttal összeilleszteni.

Méhsejtrácsos snoot-ok

A vakufény fénykörének szűkítésére használhatóak a méhsejtrácsos snoot-ok, melyekből kettőt is találunk a csomagban. A szűkebb rácsozatú, 20°-osnak nevezett, 3 mm-es méhsejt változat mellett egy nagyobb, 5 mm-es rácsú, 40° fokos modell is elérhető.

Ezeket a termékeket is műanyagból készítették, de szemben a többi taggal, már összeszerelt állapotban helyezték a csomagba. A fekete anyag ideális a snoot létrehozására, azonban a fényes felülete miatt enyhe belső reflexiókra lehet számítani.

Maga a méhsejtrács egyébként nagyon masszív, merev, melynek külső kerületét habosított anyaggal vonták be. Sajnos ez is kevés ahhoz, hogy precízen illeszkedjen a fekete műanyag keretéhez, így mind a négy oldalon 1-2 mm-es rés jelentkezik.

A vakura a mellékelt gumigyűrűt kell először felhelyezni, majd erre kell ráilleszteni a snoot hátsó két fülét, amelynek alsó, gumigyűrűvel érintkező része ugyanabból a habosított, csúszásgátló anyagból készült, mint amit a méhsejtrács külső szélén is megtalálunk. A fülek felső felére tépőzár-anyag került, melyet a 28 cm-es tépőzár szalaggal szorítunk le.

Nagy méretű méhsejtrács

Maradva a fénykör szűkítőknél, nézzük most meg a nagy méretű méhsejt rácsot.
Ha az előbb bemutatott snoot-ok túl szűk fénykört vetítenek, s ekkora szűkítésre már nincs szükségünk, használhatjuk a 19×13 cm-es méhsejtárcsot, amely kevésbé erőteljes hatású.
A fekete műanyag keretet két darabból kell összeraknunk, műanyag patentok segítségével. Ennek belső felülete ezüst színű bevonatot kapott, s az erősebb szóródás miatt e felület kitüremkedésekkel tarkított. A vakura itt kell először felraknunk azt a mini diffúzort, amelyet egyébként a többi eszközhöz is mellékelnek, így jópár darab található belőle a csomagban.

Maga a méhsejtrács tépőzárral illeszkedik a kerethez. A keret végén hasonló füleket találunk, mint amiket már a kis snoot-oknál megismertünk.
E fényformáló a kit egyik legnehezebb tagja (ennél már csak a beauty dish a nagyobb tömegű), így itt kell a legprecízebb szorítást alkalmaznunk a tépőzár-szalaggal. Ha jól csináljuk, még ezt is stabilan fel tudjuk helyezni. Más kérdés, hogy a jobbra-balra elfordulás, illetve az enyhe le-fel dőlés könnyedén befolyásolja a fénynyalábunk irányát (ez egyébként a fenti snoot-oknál is előfordul, így a fotózás előtt javasolt néhány beállító kép készítése).

Nagy méretű diffuzor

Evezzünk ismét lágyabb vizekre. Az előzőhöz hasonló kialakítású és méretű eszköz jelentős fényszórású, vagyis lágy fények előállítására alkalmas.
A külső keret itt is két darabból, patent segítségével állítható össze, s fényvisszaverő bevonatot kapott. Ebbe illeszthető be és rögzíthető műanyag patentokkal az a két rétegű diffúz lap, melynek mérete 20×14 cm.

A vakura illesztés az előzőekhez hasonlóan a gumigyűrűre helyezés után a tépőzár-szalaggal való ráfeszítésből áll. A felhelyezés előtt a vaku elé minidiffúzort kell rakni, mely szintén lapos formában érkezik, s nekünk kell összehajtogatni.

Hexa (soft)box

A kör formához közelebb álló hexaboxot is tartalmaz a készlet, mellyel még lágyabb fényeket varázsolhatunk.
A közel 30 cm átmérőjű hexabox előlapja ugyanabból a diffúz anyagból készült, mint a korábbi diffúzorok, s ezen is megtalálható középtájt egy erősebb szórást lehetővé tevő pöttyszerű felfestés. E 11 cm méretű kör a vaku fénynének tompítását szolgálja, s belső visszaverődése segítségével homogénebb fényeloszlást ígér.

A külső keretet ugyanabból az elemből építhetjük fel, mint az előző két nagy méretű eszköznél, csak ezúttal három darabot kell egymásba patentolni, s így jön össze a hatlap forma. Az előlapot a keretre patentok segítségével csatlakoztathatjuk.
A vakura helyezés itt már nem annyira egyszerű. A három darabból álló keret miatt nem rögzíthetjük olyan könnyen a füleket, ezért egy közdarabot kell előbb a vakufejre helyezni (természetesen úgy, hogy közben a mini diffúzor ne essen le). A habosított anyagból készült adapter kisebb és nagyobb méretű vakukra is felhelyezhető, ezt egy-egy közdarab teszi lehetővé. A vakufejre való felhúzás után a keretet kell felhúznunk az adapterre. Ha ez sikerült, akkor egy korábbiaknál hosszabb, 46 cm-es tépőzár-szalaggal szoríthatjuk meg a hexaboxot.

Beauty dish

Szép kör formájú, de kellően szórt fényt hozhatunk létre az angol szakirodalomban csak Beauty dish-ként ismert fényformálóval. Az előzőleg bemutatott hexaboxhoz képest itt a vaku fénye mindenképpen indirekt jut a modellre.
A megoldás lényege, hogy a vaku fényét első körben vissza kell verni a másik oldalra úgy, hogy lehetőleg egyenletesen szóródjon a vakufejre helyezett paraboloid ernyőre. A készletben található megvalósítás is ezt az elvet követi, azzal a két kisebb különbséggel, hogy a matt fehér külső rész nem paraboloid, hanem kúp formájú (kevésbé irányított így a fény), valamint hogy a vakufény első szórását sem paraboloid, hanem kúp végzi.

A 47 cm átmérőjű Beauty dish segítségével igazán szép szemfényt hozhatunk létre, miközben az árnyékok átmetenei is finomak maradnak.
Az összeszerelés természetesen itt a legbonyolultabb. Első lépés a gumigyűrű vakufejre helyezése (ha ez még nem történt volna meg előzőleg a másik kiegészítők miatt). A gumigyűrűbe kell illesztenünk a minidiffúzort, valamint a kúp formájú, ezüstözött anyaggal bevont mini reflektort, mely a Beauty dish nagy felületére veri majd a vakufényt. Ha ezzel megvagyunk, a Beauty dish-en át kell húznunk a vaku alsó részét, hogy a fejre illeszthessük (vagyis nem elölről, hanem hátulról rakjuk fel a Beauty dish-et). A végső rögzítéshez itt is a tépőzár-szalagot használjuk.

Tesztképeink

A különböző termékekkel az általános fényeloszlást, valamint egy portrén a fény-árnyék átmenetet vizsgáltuk. Az első dobozban a fényeloszlás homogenitása látható. Figyeljünk a képek alatt feltüntetett gyújtótávolság értékekre is!

Fényeloszlás – homogenitásf=14mm (×1,6)


f=14mm (×1,6)


f=50mm (×1,6)


f=50mm (×1,6)


f=50mm (×1,6)


f=50mm (×1,6)


f=28mm (×1,6)


f=15mm (×1,6)


f=15mm (×1,6)


f=15mm (×1,6)


f=15mm (×1,6)

A portré képek készítésekor 50 mm-es objektívet használtam. A modell 1,5 méterre ült a fényképezőgéptől, a modelltől 2,3 méterre volt a vaku, a modell mögött pedig 70 cm-re volt a háttér.

A Speedlite Pro Kit szettet a Mikrosat webáruháztól kaptuk, ahol bruttó 29 990 forintért megvásárolható.