Nikkor 18-55mm f3,5-5,6G AF-S DX VR

0

Felépítés

Bemutatás

A Canon, a Nikon és a Panasonic fényképezőgépein kívül szinte már az összes gyártó rendelkezik beépített szenzorstabilizációval egyes vázaiban. A vásárlókat azonban többnyire a szolgáltatások érdeklik, így ha egy vázban nincs stabilizálás, akkor azt az objektívben keresik. Ennek következménye, hogy mára a feni gyártók egyaránt kínálnak stabilizátorral ellátott kit objektívet is, így azok is elégedettek lehetnek, akik igénylik a stabilizációt, de szeretnének kitartani a kiszemelt gyártó termékénél.

A Nikon 2007. november végén jelentette be új, optikai stabilizátoros kitobjektívét, melyet kifejezetten a DX formátumú fényképezőgépeihez fejlesztett. A belépőszintre sorolható optika ára sem magas, mindössze 44.400 Ft-ot kell érte fizetnünk.

A Nikkor 18-55mm f3,5-5,6G AF-S DX VR gyújtótávolsága 18 és 55 mm közötti lehet, amely a DX formátumú képérzékelő 1,5×-es képkivágás faktorának köszönhetően egy kisfilmes 27-82,5 mm-es optika látószögének megfelelő képet ad. A fényerő a belépő szinten teljesen átlagos, nagylátószögnél f/3,5, míg tele végállásban f/5,6.

A lencsetagok között 1 aszférikus tagot is elhelyeztek, hogy a geometriai torzítás a lehető legkisebb legyen, de alacsony színszórású ED lencse nem került a tubusba. Vélhetően ez nagyobb színi hibákat eredményez majd, mint amit a régebbi, stabilizátor nélküli, de ED tagos Nikkor 18-55mm f3,5-5,6G ED AF-S DX-nél már megszoktunk. Kiemelendő azonban az optikai képstabilizálás funkciója, amely a gyártó adatai szerint 3 blendényi előnyt is nyújthat a reciprok-szabállyal szemben.

Az élességállítást SWM (Silent Wave Motor) ultrahangos meghajtású motor végzi, amely csendes és pontos élességállítást ígér, ezen felül kompatibilitást a belépőszintű, fókuszmotor nélküli Nikon digitális fényképezőgép vázakkal.

Az objektív kategóriája miatt nem rendelkezik sem időjárásállósággal, sem a belső élességállítás előnyeivel.

Az objektív elé 52 mm-es szűrőket tekerhetünk fel, illetve felhelyezhetünk HB-33 jelű, kör formájú napellenzőt is, amelyet azonban külön kell megvásárolnunk.

Használati tapasztalatok

Az objektív kategóriája miatt – ti. belépőszintről van szó – nem kell meglepődni, hogy a bajonettje műanyagból készült. Az alacsony ár miatt szükséges volt a költségcsökkentés. Az objektív építési minőségét azonban csak a bajonett csatlakozó anyagával kapcsolatban lehet negatívan jellemezni, hiszen egyébként egy jól összerakott darabról van szó.

Igaz, az élességállítás során a frontlencse elfordul, illetve kézi élességállításnál csak az objektív legkülső részét használhatjuk, mely a viszonylag magas perem miatt kissé kényelmetlen, de ezek e kategóriában teljesen elfogadottak és megszokottak.

A zoomgyűrűn a 18, a 24, a 35, a 45 és az 55 mm-es gyújtótávolság értékeket tüntették fel. A ritkán bordázott gyűrű teljes szélessége kb. 4 cm, ebből a bordázott rész 2 cm. A zoomgyűrű elforgatása nem akadozik, könnyedén áttekerhető a két végállás között, se nem szorul, se nem lötyögősen laza. Mindez kényelmes zoomolást eredményez.

Az élességállítást kézileg az objektív elülső részének elforgatásával végezhetjük, ehhez keskeny, mindössze 1 cm széles rész áll rendelkezésünkre (legalábbis a zoom középállásában).

Az automatikus élességállítás átlagos sebességű, az SWM ellenére nem tűnik jóval gyorsabbnak, mint a mikromotoros változat. Az élességállítás során viszont valóban halk marad az objektív, igaz, a súrlódó hang magas frekvenciás összetevője miatt kissé olyan, mintha homokszem került volna a gépezetbe.

Az objektívre két kapcsoló került, az automatikus élességállítás és a stabilizálás ki és bekapcsolását végezhetjük el velük. Mindkettőt a bal oldalon találjuk.

<>