Lenyomja az iPhone 7 Plus a DSLR-eket?

68

Az Fstoppers-nél kíváncsiak voltak rá, hogy vajon az Apple legújabb okostelefonja, az iPhone 7 Plus vajon milyen minőségű fotókat és videókat képes készíteni, illetve képes-e lenyomni, vagy legalább megközelíteni egy DSLR képminőségét.

A tesztben a telefon mellé egy Nikon D300s-t választottak, ezzel készítettek képpárokat.
Az iPhone 7 Plus két fontos újdonságát kell ismétlésképpen megemlíteni, hogy mindenki képben lehessen:

  • a telefon dupla kamerával rendelkezik, így a hagyományos, 28 mm-nek meglfelelő nagylátószögű mellett egy 56 mm ekv. enyhe telének megfelelő objektívvel felszerelttel is rendelkezik, mindezt f/1,8, illetve a tele esetében f/2,8 fényerővel
  • a 12 Mpixeles CMOS szenzorral szerelt okostelefon várhatóan egyik legnépszerűbb fotós szolgáltatása a kis mélységélességet szimuláló üzemmódja lesz.

Kézenfekvő, hogy elsőként ezt az üzemmódot lehet érdemes összevetni egy DSLR képével:

Mint látható, az iPhone 7 Plus egészen jó eredményt hozott. Nyilván mi, akik sokat foglalkozunk fényképezőgépekkel és Ti, akik még többet foglalkoztok fotózással, egyből kiszúrjuk, hogy hol a bibi. Igen, a hajnál. No meg a bokeh-nál, ami ugye az iPhone-nál nincs. De azt el kell ismerni, hogy az utca embere valószínűleg alig fog tudni különbséget tenni a kettő között: vagyis az iPhone 7 Plus már egy következő szög lehet a belépő DSLR-ek koporsójába.

A következő képpár a gyenge fényben történő fotós képességeket hivatott szemléltetni:


A kép alapján egyértelmű, hogy a Nikon D300s rosszabbul teljesített, mint az iPhone 7 Plus, pedig a Nikonon is remek, f/2,8 fényerejű objektív volt.
Persze fel lehet tenni azt a remek kérdés, hogy miért pont D300s, mert valószínűleg a ma kapható belépő DSLR-ek mindegyike jobbat képes nyújtani, mint ez a közel 10 éves modell… No sebaj, ez legyen az Fstoppers-es srácok problémája.

Végezetül a videós képességek. A Nikon D300s az elsők között kínál 720p videófelvételi lehetőséget, nyilván emiatt nem is annyira csúcsra járatott. Az iPhone 7 Plus a korának megfelelően 4k videót is képes készíteni. A különbség azonban nem csak a felbontásban, de a dinamikában is óriási:

Természetesen senki sem állítja azt, hogy egy komoly DSLR és komoly objektív páros kiváltható lenne egy iPhone 7 Plus-szal, de azt mindenképpen látnunk kell, hogy egy belépőszintű DSLR-t és egy alap kitobjektívet ma már jelentősen megközelíthet egy okostelefon, mind képminőségben, mind szolgáltatásokban, sőt, utóbbiakban bőven le is körözheti (lásd panoráma, time-lapse, HDR mód, 4k videó).

Te hogy látod? Esélyesnek tartod, hogy pár év múlva a belépő DSLR-eket már nem csak a MILC-ek, de az okostelefonok is igen erősen szorongatni fogják, aminek közvetkeztében a DSLR-ek megmaradnak a haladó amatőr fotósoknak és a profiknak, ahol a cél a legjobb képminőség elérése lesz a legváltozatosabb objektív parkkal?

forrás:
Fstoppers