Yongnuo YN660 manuális vaku és YN560-TX rádiós vezérlő

2

Manapság egyre népszerűbbek a TTL rendszerű rádiós vakukioldók, amik lehetővé teszik a fényképezőgép által mért/beállított teljesítmény adatok vezeték nélküli továbbítását, illetve a vakukioldást. Sokszor azonban nincs lehetőség (pl. némely MILC rendszernél) vagy nincs szükség a TTL rendszer használatára, elegendő (s néha hasznosabb is), ha kézileg állítjuk be a vakuteljesítményt.

Manuális vakuból jó pár létezik a piacon, de természetesen a rendszervakuk mindegyike is kínál manuális beállítást. A nagy szám nyilván nem is ez, hanem az, ha egy olyan rendszert használhatunk, amely távolról teszi lehetővé a vaku teljesítményének beállítását.

A Yongnuo YN660 manuális vaku és a YN560-TX rádiós vezérlő pontosan ilyen rendszert valósít meg.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kezdjük elsőként a vakuval, amely a szokásos funkciókkal rendelkezik, de ezen felül beépített 2,4 GHz-es adót és vevőt is tartalmaz.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A vaku működtetéséhez szokás szerint négy darab AA méretű (ceruza) elemre vagy akkumulátorra van szükség, illetve lehet külső DC betáplálást is alkalmazni.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A Yongnuo YN660 nem rendelkezik AF segédfénnyel, de az extrák sorát gazdagítja a szinkron kimenet.
A vakuhoz kapunk egy övre felfűzhető gyöngyvászon tokot is.


A 66-os kulcsszámú (ISO100, m @200mm) vaku teljesítményét kézileg lehet beállítani, a minimum érték 1/128, a lépésköz 1/3 Fé.
Az üzemmódok között a manuális és a stroboszkópikus választható, a kioldás módja szerint pedig lehet hagyományos, azaz középpontos érintkezőt figyelő, lehet rádiós Master, lehet rádiós Slave, lehet optikai Slave első villanásra vagy másodikra szinkronizálva.


A fej -7 fokban dönthető és 90 fokban felhajtható, valamint 360 fokban körbefordítható. A zoomot minden esetben kézzel kell beállítanunk, a zoomfej 20, 24, 28, 35, 50, 70, 80, 105, 135 és 200 mm-nek megfelelő látószög kivillantására állítható be. A beépített diffúzor lapocskával 14 mm-nek megfelelő villanási szög is elérhető.
Nem kérdéses, hogy nem csupán diffúzor lapocska, de catchlight (szemfény) panelt is tartalmaz a vaku, ez is kihúzható és alkalmazható, akár derítéshez is.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A kezelés egyszerű, az üzemmódok a Mode gombbal, a kioldás módja a Z villám forma gombbal állíthatók be. A teljesítmény közvetlenül a tárcsával módosítható, a zoomfej pedig a Zoom gomb megnyomására ugrik egyet előre.

Ami talán nem teljesen egyértelmű elsőre, az az adó, illetve vevő módban a csatorna és a csoport beállítása. A csoport beállításához a Gr/CH gombot kell egyszer megnyomnunk, ezt követően a Gr felirat villogni kezd az LCD-n. A hátsó vezérlőtárcsával A, B, C, D, E vagy F csoportot választhatunk. A csatorna beállításához a Gr/CH gombot 2 mp-ig kell nyomva tartanunk, majd a Ch felirat villogni kezd, ezután a vezérlőtárcsával 1-16 között módosíthatjuk a csatornát.


A csatorna beállítása azért fontos, mert az adónak és a vevőknek azonos csatornákon kell lenniük. Ha azonban több ilyen eszközt használnak egy helyen, de csak a sajátjainkat akarjuk elvillantani, akkor figyelnünk kell arra, hogy másik csatornát állítsunk be, mint a közelben lévő másik fotós.
A csoport beállítása pedig lehetővé teszi, hogy többféle villanási teljesítményt/módot alkalmazzunk több vaku között. Pl. 1/1 teljesítménnyel villanjon a háttér és a főfény, ez lesz az A csoport, míg a hajfényt 1/8-dal villantjuk ki, ez a B csoport, oldalsó derítést pedig 1/4-gyel adunk, ez a C csoport. Ez persze csak egy a lehetséges végtelen számú kombinációk közül. Az egyetlen megkötés, hogy maximum 6 csoportot használhatunk, de csoportonként a vakuk száma nincs korlátozva.

A beépített rádiós adó kompatibilis a többi YN660 vakuval, valamint az YN560III, YN560IV modellekkel is. A rádiós vevő szintén kompatibilis a fentiekkel, plusz az YN560-TX, RF602, RF603 és RF605 rádiós kioldókkal.


Az RF jelű rádiós kioldók csak elvillantani tudják az YN660-at, az YN560-TX azonban ennél sokkal többre képes.
Íme tehát a Yongnuo YN-560-TX:
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A két AA elemmel vagy akkumulátorral üzemeltethető rádiós kioldó segítségével közvetlenül beállíthatjuk az egyes vakucsoportok (A-F) üzemmódjait (kikapcsolt, manuális teljesítmény, vagy stroboszkópikus), a teljesítményüket (1-1/128 1/3 Fé lépésekben), valamint a zoomfejek állását (24-105 mm.)

A kezelés itt sem komplikált. A csatorna beállításához a Zoom/Ch gombot kell 2 mp-ig nyomva tartanunk (egyszeri megnyomásra a zoom állítható be). A csatorna itt is 1-16 között választható.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A csoportok között a Gr gombbal lépkedhetünk. Alapesetben az A, B és C csoportok láthatók a kijelzőn, a D, E és F csoportok beállításához a Gr gombot kell 2 mp-ig nyomva tartanunk. A kiválasztott csoport üzemmódja a Mode gombbal, teljesítménye a jobbra-balra (1 Fé) vagy le-fel (1/3 Fé) gombokkal módosítható.


A Test gombot megnyomva az összes vaku egyszerre fog a beállított teljesítménnyel elvillanni.

AF segédfényt az YN560-TX rádiós vezérlő sem kínál.


A Yongnuo YN660 vakut és az YN560-TX rádiós vezérlőt akkor tudjuk jól használni, ha nincs szükségünk a TTL rendszer nyújtotta előnyökre (teljesítmény vezérlést a gép végzi, HSS módban vaku szinkronidőnél rövidebb záridő is használható), de szeretnénk a távolra elhelyezett vaku(k) teljesítményét mi magunk, a gépről kontrollálni.
Egy konkrét példa: Kültéren portrét vagy esküvőt fotózunk. Az asszisztensünk ugyan kézben tartja a vakunkat, de a vaku teljesítményének módosítását inkább mi végeznénk, például akár azért is, mert több vakut is használunk (mondjuk egyet hátulról is). Ilyen esetben az YN560-TX-en pár gombnyomással elvégezhető a szükséges teljesítmény beállítás, majd egy ellenőrző villantás után jöhet a finomhangolás, vagy a végső fotó.

Ha csak egyszerű kioldót használunk, akkor a vaku, vagy vakuk teljesítményét kézileg, magán a vakun kell beállítani. Ezt ugyan elvégezheti akár az asszisztens is, de ez feltételezi azt is, hogy valamelyest ért a technikához, illetve azt is, hogy a távolabb lévő további vaku vagy vakuk beállításának ideje nem okoz számunkra (és a megbízóinkra nézve) kellemetlenséget.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Összességében elmondható, hogy mindenképpen kényelmes és ajánlott legalább egy ilyen rendszer választása akkor, ha a géptől távolabb használjuk a vakunkat és szeretnénk a teljesítményét is mi magunk beállítani. A vaku, illetve a vezérlő minden olyan fényképezőgéppel használható, amelyik rendelkezik középpontos vakupapuccsal (de létezik Canon és Nikon talpú változat is).
Igaz, hogy ez a rendszer nem kínálja a TTL megoldások előnyeit, így pl. napsütésben derítő vakuzásra nyitott blendén már nem igazán alkalmas, árnyékban, illetve beltérben gond nélkül használható, ráadásul a rendszer ára töredéke a TTL képes rendszerekének.

A Yongnuo YN660 vaku 32.500 Ft-ba, míg az YN560-TX rádiós vezérlő 17.800 Ft-ba kerül.

A vakut és a kioldót a Mikrosattól kaptuk kölcsön.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!