Lépj tovább a DSLR-ed kitobjektívén – a legjobb fix objektívek

0

Objektívek Pentax DSLR-ekhez

Pentax smc HD DA 21mm f/3,2 AL Limited

Ha fényerőben nem is, de látószögben mindenképpen jól teljesít a 21 mm-es, 1:3,2 rekesznyílású pancake nagylátószögű fix. Az APS-C szenzorméretre tervezett objektívvel kisfilmes 32 mm-es fényképezőgép látószögével dolgozhatunk, viszonylag kis méret és kis tömeg mellett. Az f/3,2 fényerű nem igazán hordoz komoly előnyt a kitobjektívekkel szemben, amelyek ilyen gyújtótávolságnál kb. f/4 fényerejűek, de szép rajzolata miatt mégis felkerült a listánkra, no meg azért, mert szinte az egyetlen nagylátszögű fix objektív a Pentax friss kínálatában. Használatan esetleg be lehet szerezni régebbi, filmes gépekhez készült változatokat is, mint a 28 mm f/2,8-as modell, amely azonban idehaza újonnan nem kapható.

Az objektív ára bruttó 99 ezer Ft.
Pentax smc HD DA 21mm f/3.2 AL Limited adatlap

Pentax smc HD DA 40mm f/2,8 Limited

Igen kis méretű, szinte bajonett védő kupak vastagságú a Pentax 40 mm-es, f/2,8 fényerejű kisteléje, amely az APS-C szenzoros DSLR-eken egy 60 mm-es objektívvel szerelt kisfilmes gép látószögét adja. A jó, de nem kiemelkedően magas fényerő ellenére az objektív ára kissé magas, de ezt építési és optikai minősége ellensúlyozza.

A 40 m-es pancake objektívvel könnyedén készíthetünk részletgazdag tájképeket, de a portréfotózásnál is hasznát vehetjük.

Az objektív ára bruttó 99 ezer Ft.
Pentax smc HD DA 40mm f/2.8 Limited adatlap

Pentax smc DA 50mm f/1.8

A friss pentaxosoknak sem kell elsőre megijedni, nekik sem kell lemondaniuk a kedvező árú 50 mm-es fixről. Az APS-C szenzorhoz tervezett DA 50mm f/1,8 ugyanis a többi gyártóhoz hasonlóan szintén jó áron beszerezhető. A portrézáshoz, illetve közgyűrűvel makrózáshoz is használható objektív kiváló fényerőt kínál, így szép háttérelmosású fotók készítéséhez is ajánljuk.

Az 50mm-es objektív az APS-C szenzoron látószögben ugyanazt nyújtja, mint egy kisfilmes gépen egy 75 mm-es optika.

Az objektív ára bruttó 50 ezer Ft.
Pentax smc DA 50mm f/1.8 adatlap

Pentax smc FA 77mm f/1,8 Limited

Kiváló portréobjektívet is találunk a Pentax vonalon, a 77 mm-es objektív ráadásul full-frame szenzoros géppel is használható, fényereje pedig kiváló, 1:1,8 rekesznyílást kínál. Az objektív rekeszgyűrűvel is rendelkezik, így a kívánt blendenyílás mérete könnyedén kiválasztható és módosítható.

A 77mm-es objektív egyébként APS-C szenzoros géppel is remekül használható, szép mélységélességű portrék készíthetők segítségével.

Az objektív ára bruttó 280 ezer Ft.
Pentax smc FA 77mm f/1.8 Limited adatlap

Pentax smc D FA 50mm f/2,8 Macro

Nem csak egy, de három makró objektívet is kínál a Pentax, ráadásul ebből kettő használható full-frame és APS-C szenzoros fényképezőgéppel is. A 35 mm-es, csak APS-C gépre készült változatot itt nem soroljuk fel, mert ára magasabb, mint az 50 mm-esnek, s leképezési aránya is elmarad az 1:1-től. Az 50 mm-es változat viszont kb. 20 cm-es tárgytávolságnál kínálja az 1:1 leképezési arányt, amely remek makrófotók lehetőségét adja.

Az 50 mm-es makróobjektív ára bruttó 125 ezer Ft.

Pentax smc D FA 50mm f/2.8 Macro adatlap

Pentax smc D FA 100mm f/2,8 WR Macro

Komolyabb igényeknek is megfelel a 100 mm-es WR Macro, hiszen nem csak nagyobb tárgytávolságot, de időjárásálló kivitelt is kínál. Közelpontja a szokásos 30 cm, vagyis ijedősebb rovaroknál sem kell feltétlenül attól tartanunk, hogy elrepülnek vagy elbújnak fotózás előtt.

Az remek építési minőségű és szép rajzú 100 mm-es makró objektív ára bruttó 170 ezer Ft.

Pentax smc D FA 100mm f/2.8 WR Macro adatlap

Samyang 8mm f/3,5 UMC Fish-eye CS II

Kísérletező kedvű és a különleges perspektívákat szerető hobbi- és amatőr fotósoknak remek objektív a Samyang 8 mm-es halszeme. Bár elsődlegesen APS-C szenzoros gépekhez készült, a CS II változat levehető napellenzője miatt full-frame szenzorral is használható, ez esetben közel cirkuláris halszemként. APS-C szenzoros gépekkel 180 fokos diagonális halszemként használható, fényereje pedig ha kis kompromisszummal is, de lehetővé teszi akár az éjszakai égboltot bemutató asztrotájképek fotózását is. Mivel manuális objektívről van szó, a fókuszt magunknak kell beállítani, de 1,5-2 méternél nagyobb távolságok esetén ha a rajzolat szempontjából ideális F5,6 rekeszt állítjuk be az objektív rekeszgyűrűjén, a tárgytávolságot elég csak hozzávetőlegesen 2-3 méterre állítani, így már a végtelenben lévő téma is éles lehet. A kézi fókusszal tehát itt nem lesz komolyabb problémánk.

Az objektív ára bruttó 95 ezer Ft.

Samyang 8mm f/3.5 UMC Fish-eye CS II adatlap

Tamron SP AF90mm f/2,8 Di Macro

A pentaxosoknak sem kell lemondaniuk az egyéb gyártók objektívjeiről, igaz, nekik sajnos szűkebb a választék, mivel az újabb változatokat Pentax bajonettel nem készítik el. Így az újabb, minőségibb fixek nem érhetők el Pentax bajonettre a Sigmától és a Tamrontól sem. Van viszont Pentax bajonettel 1:1 leképezési arány nyújtó makró objektív, amely full-frame szenzorhoz is alkalmas. A fényerő az ebben a kategóriában megszokott f/2,8 (végtelen fókusznál), az 1:1 leképezési arányhoz pedig a szokásos 30 cm-es tárgytávolság (13 cm-es 14 cm-es munkatávolság) tartozik.

A Tamron 90 mm-es makróobjektíve Pentax gépekhez bruttó 150 ezer Ft.

Tamron SP AF90mm f/2.8 Di Macro adatlap