Lépj tovább a DSLR-ed kitobjektívén – a legjobb fix objektívek

0

Objektívek Canon DSLR-ekhez

Canon EF 50mm f/1,8 STM

A DSLR-ekhez kapható egyik legolcsóbb fix gyújtótávolságú objektív. Évekig a legendás 50mm f/1,8 II volt a legolcsóbb objektív, ára 30-40e Ft között mozgott, ezt váltotta fel a tavaly megjelent, új léptetőmotoros fókuszrendszerrel ellátott modell.

A tapasztalatok szerint f/2,2-ig kissé lágy objektív remek kezdés a portrézáshoz, főleg APS-C szenzoros géppel, ahol a kapott látószög egy 80 mm-es objektívvel szerelt full-frame-es gépével egyenértékű.

A könnyű objektívet bárhová magunkkal vihetjük, táskánkat nem nagyon fogja húzni.

Ára bruttó 45 ezer Ft.
Canon EF 50mm f/1.8 STM adatlap

Canon EF 40mm f/2,8 STM

Bár kicsivel több, mint 1 Fé-kel gyengébb a fényereje a 40mm f/2,8-nak, mint az előző 50mm f/1,8-é, igen apró mérete miatt mégis szóba jöhet, mint első fix objektív. Aki nem kíván extrém kis mélységélességet (amelynél a Canon 50mm f/1,8 még képileg lágy is volna), annak remek választás lehet a szintén léptetőmotoros, azaz gyors és pontos fókuszmeghajtású pancake optika.

A vékonyka objektív ára bruttó 55-60 ezer Ft.
Canon EF 40mm f/2.8 STM adatlap

Canon EF 28mm f/1,8 USM

Főképp full-frame szenzoros géppel rendelkezőknek jön jól utcai fotózáskor vagy riport szerű fotózáskor a 28mm f/1,8 fényerejű nagylátószögű fix objektív. Ha APS-C szenzoros géped van, akkor is jó szolgálatot tehet, látószögben gyakorlatilag egy filmes 50 mm-est fog hozni, azaz standard objektívként használhatod, akár egész alakos portrékhoz is.

A 28 mm-es objektívből létezik egy újabb, stabilizátorral is ellátott, de csak f/2,8 fényerejű változat is, ára nagyjából megegyezik ezen objektívével. Gyakorlatban a stabilizátor ilyen gyújtótávolságnál annyira nem lényeges, így talán érdemes lehet a jobb fényerő felé hajlani. Fontos azonban tudnunk, hogy az f/2,8-as objektív frissebb tervezésű, s optikai felépítése is modernebb, rajzolata szebb.

Az objektív ára bruttó 145-150 ezer Ft.
Canon EF 28mm f/1,8 USM adatlap

Canon EF 85mm f/1,8 USM

Szép háttérelmosású portrékhoz ajánljuk a 85mm f/1,8-at, amely mind full-frame géppel, mind APS-C szenzoros masinával jól használható. Közelpontja ugyan viszonylag nagy, de ha nem csak az arc egy részletét akarjuk bemutatni, nem lesz vele gondunk. Rajzolata és megbízható fókusz rendszere miatt profi fotózásra is alkalmas.

Az objektív ára bruttó 110 ezer Ft.
Canon EF 85mm f/1.8 USM adatlap

Canon EF-S 60mm f/2,8 Macro USM

APS-C szenzoros vázzal rendelkezőknek kis méretű makróobjektívet is kínál a Canon. Az 1:1 leképezési arányt is kínáló objektív 20 cm-es legkisebb tárgytávolságot ad, fényereje pedig a szokásos f/2,8. Aki nem igényli az 50mm f/1,8 STM nagy fényerejét és megelégedne f/2,8-cal, az két legyet is üthet egy csapásra, hiszen ezzel az objektívvel portrézni is képes lesz.

Az objektív ára bruttó 140 ezer Ft.
Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM adatlap

Canon EF 100mm f/2,8 L Macro IS USM

Full-frame és APS-C szenzoros gépen is használható az EF 100mm Macro objektív, amely nagyobb gyújtótávolságának köszönhetően egy kicsit távolabbról képes 1:1 leképezési arányt nyújtani, mint az APS-C-hez fejlesztett 60 mm-es makró objektív. A kiváló optikai tulajdonsággal bíró, szinte etalon objektív optikai stabilizátort is kínál, amely a komoly nagyítás miatt jó szolgálatot is tesz kézből fotózás esetén.

A 100 mm-es gyújtótávolság portrézáshoz is remek választás lehet.

Az objektív ára bruttó 240 ezer Ft.
Canon EF 100mm f/2,8 L Macro IS USM adatlap

Canon EF 100mm f/2,8 Macro USM

Az előző objektívnek létezik egy még ma is kapható elődmodellje, a Canon EF 100mm f/2,8 Macro USM, amely szintén remek rajzolatú objektív, de még nem található meg benne a stabilizátor. Aki inkább állványról makrózik, nem fogja hátrányát érezni a stabilizátor hiányának. Cserébe viszont közel 100e Ft-tal olcsóbban hozzájuthat, mint a stabis változathoz.

Az objektív ára bruttó 160 ezer Ft.
Canon EF 100mm f/2,8 Macro USM adatlap

Samyang 8mm f/3,5 UMC Fish-eye CS II

Kísérletező kedvű és a különleges perspektívákat szerető hobbi- és amatőr fotósoknak remek objektív a Samyang 8 mm-es halszeme. Bár elsődlegesen APS-C szenzoros gépekhez készült, a CS II változat levehető napellenzője miatt full-frame szenzorral is használható, ez esetben közel cirkuláris halszemként. APS-C szenzoros gépekkel 180 fokos diagonális halszemként használható, fényereje pedig ha kis kompromisszummal is, de lehetővé teszi akár az éjszakai égboltot bemutató asztrotájképek fotózását is. Mivel manuális objektívről van szó, a fókuszt magunknak kell beállítani, de 1,5-2 méternél nagyobb távolságok esetén ha a rajzolat szempontjából ideális F5,6 rekeszt állítjuk be az objektív rekeszgyűrűjén, a tárgytávolságot elég csak hozzávetőlegesen 2-3 méterre állítani, így már a végtelenben lévő téma is éles lehet. A kézi fókusszal tehát itt nem lesz komolyabb problémánk.

Az objektív ára bruttó 95 ezer Ft.

Samyang 8mm f/3.5 UMC Fish-eye CS II adatlap

Sigma 24mm f/1,4 DG HSM A

A fényképezőgépeinkre nem csak a saját gyártó objektívjeit tekerhetjük fel, léteznek ún. „3rd party” gyártók is. Ilyen a Sigma, Tamron, Tokina és a Samyang is. Aki a nagylátószögű fotózást szeretné komolyabban művelni, választhatja a Sigma 24mm-es új, Art szériás, azaz igazán minőségi darabját. A full-frame géppel is használható objektív 2/3 blendével jobb fényerőt kínál, mint az átlagos f/1,8-as objektívek fényereje, a Sigma modell ára azonban nem drágább, nagyjából a gyári f/1,8-asokkal egyenértékű.

Az objektív ára bruttó 235-244 ezer Ft.

Sigma 24mm f/1.4 DG HSM A adatlap

Sigma 30mm f/1,4 DC HSM A

Kifejezetten APS-C szenzoros gépekhez készült a 30mm f/1,4 Art szériás Sigma objektív, amelyet standard látószögű objektívként használhatunk. A gyors ultrahang frekvenciás fókuszmeghajtás mellett a kiváló fényerő is az objektív erősségei közé tartozik. Utazáshoz, tájképekhez, portrékhoz és esküvőkhöz is ajánljuk.

Az objektív ára bruttó 120 ezer Ft.

Sigma 30mm f/1.4 DC HSM A adatlap

Sigma 50mm f/1,4 DG HSM A

Full-frame szenzoros gépekkel is használható standard objektívnek a Sigma 50mm f/1,4 Art szériás modellje, amely APS-C szenzoros géppel remek portréobjektív lehet. A kicsinek ugyan nem nevezhető objektív tömege is tekintélyes, a 800 grammot is meghaladó optikai azonban kiváló rajzolatot kínál. Profi felhasználáshoz is alkalmas, így portréhoz, esküvőkhöz, divatfotózáshoz is.

Az objektív ára bruttó 235 ezer Ft.

Sigma 50mm f/1.4 DG HSM A adatlap

Sigma 105mm f/2,8 EX DG OS HSM MACRO

Optikai stabilizátort is kínál a full-frame szenzoros gépekkel is alkalmazható 105mm f/2,8 Macro OS objetkív. Az 1:1 leképezéshez a szokásos 30-31 cm-es tárgytávolság tartozik, a fényerő pedig f/2,8 (végtelenre állított fókusszal). A Canon és Nikon stabilizált makró objektíveinél kedvezőbb áron vásárolható meg a Sigma modellje, így szűkebb pénztárcájú, de a stabilizátorhoz ragaszkodó fotósoknak jó vétel lehet.

Az objektív ára bruttó 150 ezer Ft.

Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSM MACRO adatlap

Tamron SP AF35mm f/1,8 Di VC USD

A Tamron megújult sorozatának első darabjai közül került ki a full-frame gépre is feltekerhető 35mm-es fix objektív, amely remek fényerőt és beépített optikai stabilizátort is kínál. A gyors fókuszmeghajtásért ultrahang frekvencián dolgozó motor felel. A kis közelpontnak köszönhetően közeli témák is fotózhatók, a leképezési arány pedig akár 1:2,5 is lehet. Az időjárásálló kivitel és a remek műszaki paraméterek miatt profi felhasználásra is ajánljuk ezt a standard nagylátószögű objektívet, amely APS-C gépen standard látószöget kínál, így tájképek mellett portrézáshoz is használható.

Az objektív ára bruttó 250 ezer Ft.

Tamron SP AF35mm f/1.8 Di VC USD adatlap

Tamron SP AF45mm f/1,8 Di VC USD

Nem csak 35 mm-es, de 45 mm-es standard objektívet is kínál a Tamron a friss objektívei között, méghozzá szintén jó fényerővel és optikai stabilizálással. A full-frame gépeknél főként standard látószöget, az APS-C gépeknél portrézáshoz használható enyhe telét adó optika időjárásálló kivitelű. Rövid közelpontja miatt közeli fotók is készíthetők, leképezési aránya azért nem éri el a 35 mm-es változatét, itt meg kell elégedjünk 1:3,3 leképezési aránnyal.

A profi felhasználásra is ajánlott objektív ára bruttó 250 ezer Ft.

Tamron SP AF45mm f/1.8 Di VC USD adatlap

Tamron SP AF60mm f/2,0 Di-II Macro

APS-C szenzoros gépekhez nem csak a szokásos f/2,8 fényerejű makróobjektív áll a fotósok rendelkezésére, a Tamron ehhez képest 1 Fé-kel jobb, azaz f/2,0 fényerővel is kínál makró objektívet. A 60mm f/2,0 hozza a makró objektívektől elvárható 1:1 leképezési arányt, igaz, ehhez 23 cm-es tárgytávolság tartozik, így ijedősebb rovarokat nehezebb lesz fotózni, mint a 90 mm-es változattal. A nagy fényerő miatt viszont a távolabb lévő témák esetén is komoly háttérelmosást valósíthatunk meg.

A Tamron 60 mm-es makróobjektíve bruttó 120-130 ezer Ft.

Tamron SP AF60mm f/2.0 Di-II Macro adatlap

Tamron SP AF90mm f/2,8 Di Macro VC USD

Full-frame fényképezőgépekkel is készíthetünk remek makrófelvételeket a Tamron 90 mm-es, optikailag stabilizált makróobjektívével. A fényerő az ebben a kategóriában megszokott f/2,8 (végtelen fókusznál), az 1:1 leképezési arányhoz pedig a szokásos 30 cm-es tárgytávolság (13 cm-es 14 cm-es munkatávolság) tartozik. A gyors és pontos automatikus élességállításról ultrahang motoros fókuszmeghajtás gondoskodik.

A Tamron 90 mm-es makróobjektíve bruttó 150 ezer Ft.

Tamron SP AF90mm f/2.8 Di Macro VC USD adatlap

Tokina AF100mm f/2,8 AT-X PRO D MACRO

A Canon fényképezőgéppel rendelkezők bőséges választékot kapnak makróobjektívekből, még a full-frame szenzort használók is. A Sigma és a Tamron mellett a Tokina is kínál számukra 1:1 leképezési arányt biztosító makró objektívet, amely azonban nem tartalmaz optikai stabilizátort. A kategóriában átlagos f/2,8 fényerő és 30 cm-es közelpont mellett viszont ennek az objektívnek van a legkedvezőbb ára a 100 mm-es makrók között. Igaz, emiatt az ultrahang motoros élességállítás helyett is be kell érjük a DC motorral. Noha az objektív teljes képkockát is képes kiszolgálni, a megkötöttségek miatt mi ezt az objektívet inkább a kevesebb pénzből gazdálkodó APS-C szenzoros gépet használó amatőr fotósoknak ajánljuk csak. Bár tény, hogy a 10e Ft-os különbség talán inkább már a Sigma stabilizált objektíve felé billenti a mérleget.

A Tokina 100 mm-es makróobjektíve bruttó 140 ezer Ft.

Tokina AF100mm f/2.8 AT-X PRO D MACRO adatlap