Lépj tovább a DSLR-ed kitobjektívén – a legjobb fix objektívek

0

Objektívek Nikon DSLR-ekhez

Nikkor 50mm f/1,8G AF-S

A Nikon DSLR-ek mindegyikével használható az 50mm f/1,8G AF-S, amely kedvező árával talán rögtön magára irányítja a figyelmet.

Ahogy írtuk bevezető oldalunkon, nem is meglepő, hogy ezt választják sokan első fix objektívüknek. A szűkebb pénztárcájú APS-C szenzoros DX-es gépek tulajdonosai is nyugodtan rápillanthatnak az árcédulára, nem fog fájni! Portrézáshoz és tájkép fotózáshoz is használható, illetve full-frame szenzoros géppel standard látószögű optikaként használható.

A kis mélységélességű fotózás belépőjének is tekinthető objektív ára bruttó 60 ezer Ft.
Nikkor 50mm f/1.8G AF-S adatlap

Nikkor 28mm f/1,8G AF-S

A nagylátószögű fotózás felé kacsintható FX géppel rendelkezők két jó fényerejű objektív, a 24mm f/1,8G AF-S és a 28mm f/1,8G AF-S közül is választhatnak. Létezik ennél jobb fényerejű változat is, kedvező ára miatt mi most a 28mm-es 1:1,8-as rekesznyílásút hozzuk fel példaként.

Utcai fotózáshoz, tájképekhez, riport jellegű feladatokra is alkalmas ez az objektív, DX szenzoros géppel pedig standard látószögű fixként használhatjuk.

Az objektív ára bruttó 185-200 ezer Ft.
Nikkor 28mm f/1.8G AF-S adatlap

Nikkor 35mm f/1,8G AF-S DX

Kifejezetten DX szenzoros Nikon DSLR-ekhez készült a 35mm f/1,8, amely az adott látószögében megegyezik egy kisfilmes gépen lévő 52 mm-es objektívvel. Igen enyhe teléről van tehát szó, sőt, kis közelítéssel nevezhetjük standard látószögű objektívnek is (bár igazság szerint arra DX-nél a 28 mm ideálisabb). A jó fényerő mellé kis tömeg társul, így könnyen magunkkal hordható objektívről van szó. A kedvező árú 35 mm-est portrézáshoz, tájképek készítéséhez ajánljuk.

Az objektív ára bruttó 60 ezer Ft.
Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX adatlap

Nikkor 40mm f/2,8G AF-S DX Micro

DX szenzoros gépekhaz ajánlja igen kedvező áron a Nikon a 40 mm-es makróobjektívét. 1:2,8-as rekesznyílása és 1:1 leképezési aránya szinte minden makrózási feladatra alkalmassá teszi, kis mérete miatt pedig a szállításával sem lehet problémánk. A gyors és vázfüggetlen élességállítást a korábbiakhoz hasonlóan itt is ultrahang frekvencián működő motor biztosítja, az alacsony árat pedig a kevés lencsetag teszi lehetővé.

Az objektív ára bruttó 70 ezer Ft.
Nikkor 40mm f/2.8G AF-S DX Micro adatlap

Nikkor 60mm f/2,8G AF-S ED Micro

A Nikon két objektívet is kínál makrózásra DX szenzoros géphez, s mi inkább ez utóbbit javasoljuk, mivel a 60 mm-es objektívvel távolabb kerülhetünk a témától, így ijedősebb rovarok fotózása is könnyebb lehet. Jóllehet, az ára sokkal magasabb, mint a 40 mm-esé. A 60mm f/2,8G AF-S Micro remek képminőséget kínál, ultrahang motoros fókuszmeghajtásának köszönhetően bármilyen belépőszintű vázon is használhatjuk. 1:1 leképezési arányával kiváló makrófotókat készíthetünk.

Az objektív ára bruttó 155 ezer Ft.
Nikkor 60mm f/2.8G AF-S ED Micro adatlap

Nikkor 105mm f/2,8D AF-S VR IF-ED Micro

Természetesen a full-frame szenzoros, azaz FX gépek tulajdonosainak sem kell lemondaniuk a makrózásról, nekik készült a 105 mm-es Micro Nikkor újabb, stabilizátorral is ellátott változata. Az 1:1 leképezési arány 31 cm-es tárgytávolságnál érhető el, így lepkék fotózása sem lehetetlen. A beépített optikai stabilizátor 3 Fé előnyt ad, amely kézből történő fotózásnál jön majd jól. A nagy precizitást igénylő 1:1 nagyítás használatakor azért itt is érdemes lesz állványt használni.

Az objektív ára bruttó 240 ezer Ft.
Nikkor 105mm f/2.8D AF-S VR IF-ED Micro adatlap

Samyang 8mm f/3,5 UMC Fish-eye CS II

Kísérletező kedvű és a különleges perspektívákat szerető hobbi- és amatőr fotósoknak remek objektív a Samyang 8 mm-es halszeme. Bár elsődlegesen APS-C szenzoros gépekhez készült, a CS II változat levehető napellenzője miatt full-frame szenzorral is használható, ez esetben közel cirkuláris halszemként. APS-C szenzoros gépekkel 180 fokos diagonális halszemként használható, fényereje pedig ha kis kompromisszummal is, de lehetővé teszi akár az éjszakai égboltot bemutató asztrotájképek fotózását is. Mivel manuális objektívről van szó, a fókuszt magunknak kell beállítani, de 1,5-2 méternél nagyobb távolságok esetén ha a rajzolat szempontjából ideális F5,6 rekeszt állítjuk be az objektív rekeszgyűrűjén, a tárgytávolságot elég csak hozzávetőlegesen 2-3 méterre állítani, így már a végtelenben lévő téma is éles lehet. A kézi fókusszal tehát itt nem lesz komolyabb problémánk.

Az objektív ára bruttó 95 ezer Ft.

Samyang 8mm f/3.5 UMC Fish-eye CS II adatlap

Sigma 24mm f/1,4 DG HSM A

A fényképezőgépeinkre nem csak a saját gyártó objektívjeit tekerhetjük fel, léteznek ún. „3rd party” gyártók is. Ilyen a Sigma, Tamron, Tokina és a Samyang is. Aki a nagylátószögű fotózást szeretné komolyabban művelni, választhatja a Sigma 24mm-es új, Art szériás, azaz igazán minőségi darabját. A full-frame géppel is használható objektív 2/3 blendével jobb fényerőt kínál, mint az átlagos f/1,8-as objektívek fényereje, a Sigma modell ára azonban nem drágább, nagyjából a gyári f/1,8-asokkal egyenértékű.

Az objektív ára bruttó 235-244 ezer Ft.

Sigma 24mm f/1.4 DG HSM A adatlap

Sigma 30mm f/1,4 DC HSM A

Kifejezetten APS-C szenzoros gépekhez készült a 30mm f/1,4 Art szériás Sigma objektív, amelyet standard látószögű objektívként használhatunk. A gyors ultrahang frekvenciás fókuszmeghajtás mellett a kiváló fényerő is az objektív erősségei közé tartozik. Utazáshoz, tájképekhez, portrékhoz és esküvőkhöz is ajánljuk.

Az objektív ára bruttó 120 ezer Ft.

Sigma 30mm f/1.4 DC HSM A adatlap

Sigma 50mm f/1,4 DG HSM A

Full-frame szenzoros gépekkel is használható standard objektívnek a Sigma 50mm f/1,4 Art szériás modellje, amely APS-C szenzoros géppel remek portréobjektív lehet. A kicsinek ugyan nem nevezhető objektív tömege is tekintélyes, a 800 grammot is meghaladó optikai azonban kiváló rajzolatot kínál. Profi felhasználáshoz is alkalmas, így portréhoz, esküvőkhöz, divatfotózáshoz is.

Az objektív ára bruttó 235 ezer Ft.

Sigma 50mm f/1.4 DG HSM A adatlap

Sigma 105mm f/2,8 EX DG OS HSM MACRO

Optikai stabilizátort is kínál a full-frame szenzoros gépekkel is alkalmazható 105mm f/2,8 Macro OS objetkív. Az 1:1 leképezéshez a szokásos 30-31 cm-es tárgytávolság tartozik, a fényerő pedig f/2,8 (végtelenre állított fókusszal). A Canon és Nikon stabilizált makró objektíveinél kedvezőbb áron vásárolható meg a Sigma modellje, így szűkebb pénztárcájú, de a stabilizátorhoz ragaszkodó fotósoknak jó vétel lehet.

Az objektív ára bruttó 150 ezer Ft.

Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSM MACRO adatlap

Tamron SP AF35mm f/1,8 Di VC USD

A Tamron megújult sorozatának első darabjai közül került ki a full-frame gépre is feltekerhető 35mm-es fix objektív, amely remek fényerőt és beépített optikai stabilizátort is kínál. A gyors fókuszmeghajtásért ultrahang frekvencián dolgozó motor felel. A kis közelpontnak köszönhetően közeli témák is fotózhatók, a leképezési arány pedig akár 1:2,5 is lehet. Az időjárásálló kivitel és a remek műszaki paraméterek miatt profi felhasználásra is ajánljuk ezt a standard nagylátószögű objektívet, amely APS-C gépen standard látószöget kínál, így tájképek mellett portrézáshoz is használható.

Az objektív ára bruttó 250 ezer Ft.

Tamron SP AF35mm f/1.8 Di VC USD adatlap

Tamron SP AF45mm f/1,8 Di VC USD

Nem csak 35 mm-es, de 45 mm-es standard objektívet is kínál a Tamron a friss objektívei között, méghozzá szintén jó fényerővel és optikai stabilizálással. A full-frame gépeknél főként standard látószöget, az APS-C gépeknél portrézáshoz használható enyhe telét adó optika időjárásálló kivitelű. Rövid közelpontja miatt közeli fotók is készíthetők, leképezési aránya azért nem éri el a 35 mm-es változatét, itt meg kell elégedjünk 1:3,3 leképezési aránnyal.

A profi felhasználásra is ajánlott objektív ára bruttó 250 ezer Ft.

Tamron SP AF45mm f/1.8 Di VC USD adatlap

Tamron SP AF60mm f/2,0 Di-II Macro

APS-C szenzoros gépekhez nem csak a szokásos f/2,8 fényerejű makróobjektív áll a fotósok rendelkezésére, a Tamron ehhez képest 1 Fé-kel jobb, azaz f/2,0 fényerővel is kínál makró objektívet. A 60mm f/2,0 hozza a makró objektívektől elvárható 1:1 leképezési arányt, igaz, ehhez 23 cm-es tárgytávolság tartozik, így ijedősebb rovarokat nehezebb lesz fotózni, mint a 90 mm-es változattal. A nagy fényerő miatt viszont a távolabb lévő témák esetén is komoly háttérelmosást valósíthatunk meg.

A Tamron 60 mm-es makróobjektíve bruttó 120-130 ezer Ft.

Tamron SP AF60mm f/2.0 Di-II Macro adatlap

Tamron SP AF90mm f/2,8 Di Macro VC USD

Full-frame fényképezőgépekkel is készíthetünk remek makrófelvételeket a Tamron 90 mm-es, optikailag stabilizált makróobjektívével. A fényerő az ebben a kategóriában megszokott f/2,8 (végtelen fókusznál), az 1:1 leképezési arányhoz pedig a szokásos 30 cm-es tárgytávolság (13 cm-es 14 cm-es munkatávolság) tartozik. A gyors és pontos automatikus élességállításról ultrahang motoros fókuszmeghajtás gondoskodik.

A Tamron 90 mm-es makróobjektíve bruttó 150 ezer Ft.

Tamron SP AF90mm f/2.8 Di Macro VC USD adatlap

Tokina AF100mm f/2,8 AT-X PRO D MACRO

A Nikon fényképezőgéppel rendelkezők is bőséges választékot kapnak makróobjektívekből, még a full-frame szenzort használók is. A Sigma és a Tamron mellett a Tokina is kínál számukra 1:1 leképezési arányt biztosító makró objektívet, amely azonban nem tartalmaz optikai stabilizátort. A kategóriában átlagos f/2,8 fényerő és 30 cm-es közelpont mellett viszont ennek az objektívnek van a legkedvezőbb ára a 100 mm-es makrók között. Igaz, emiatt az ultrahang motoros élességállítás helyett is be kell érjük a DC motorral. Noha az objektív teljes képkockát is képes kiszolgálni, a megkötöttségek miatt mi ezt az objektívet inkább a kevesebb pénzből gazdálkodó APS-C szenzoros gépet használó amatőr fotósoknak ajánljuk csak. Bár tény, hogy a 10e Ft-os különbség talán inkább már a Sigma stabilizált objektíve felé billenti a mérleget.

A Tokina 100 mm-es makróobjektíve bruttó 140 ezer Ft.

Tokina AF100mm f/2.8 AT-X PRO D MACRO adatlap