Lupoled 1120 DMX Dual-Color LED lámpa

0

Az állandófényű lámpák piacát az elmúlt időszakban gyakorlatilag letarolták a LED lámpák. Nem is csoda, hiszen alacsony fogyasztás mellett jó teljesítményükkel, vibrálás- és melegedés-mentes, folyamatos színhőmérsékletű, könnyen szabályozható fényükkel, valamint hosszú élettartamukkal igyekeznek felüllicitálni a hagyományos lámpákat. A videós világban kis méretük is fontos szempont, így az amúgy sem túl nagy VSLR, MILC gépekre, vagy kamerákra is aggathatunk ilyen kiegészítő fényeket.

De nem csak a videózásban, az állóképek készítésénél is megjelentek ezek az eszközök. Egyre gyakoribbak például a LED-es lámpakittel kapható fénysátrak (dobozok).

Tesztalanyunk a Lupoled 1120 DMX Dual-Color mindkét igényt kielégítheti, azaz használhatjuk tárgyfotó – esetleg közeli portré – világító szett elemeként, de videózáshoz is. Utóbbinál persze a kamerára erősítés mérete miatt szinte kizárva, de stúdió világításként, a szabadban akár kézben is tartható mobil kiegészítő fényként tökéletesen megállja helyét.

A mérete 35 x 26 x 4,8 cm, tömege pedig 1,4 kiló, így érthető, ha nem szívesen táncol senki vele egy kisebb felvevő tetején egyensúlyozva a lámpát. Nem is kell, mert egy fém tartókeret is jár hozzá, melynek alján szabványos stúdióállvány csatlakozást találunk. A csatlakozó csonkba két irányból illeszthető az állvány vége, így akár 90 fokkal elfordítva is felerősíthetjük. A szorítócsavar műanyag végű ugyan, de ez nem jelent hátrány, ahogy a keret két oldalán lévő hasonló csavaroknál sem. Ezekkel a lámpatest döntését rögzíthetjük. A lámpa elméletileg 360 fokban körbefordítható ilyen módon, a gyakorlatban viszont a tápkábele egy idő után útban lesz.

Felfogatásához normál fotóállványt is használhatunk, mivel alsó és felső részén is elhelyeztet egy fém állványmenetet. Ebben az esetben azonban az említett felfogatókeretnek nincs haszna.

A gyártó egy viszonylag méretes tápegységet és a hozzá való kábeleket mellékeli a lámpához, de külön vásárolhatunk hozzá lítium-ion akkumulátort is. Ez ugyan 2 kg-ra növeli a lámpa összsúlyát, de egy töltéssel kb. 3 órás mobil szabadságot kapunk, és lényegében bárhol (víz alatt azért nem!) használhatjuk vele a készüléket.

A tápegység és az akkumulátor számára egy fém bölcsőt is kiképeztek a hátlap alsó részén, hogy ne kelljen szabadon himbálózniuk.

A lámpatest fémből készült. Elég masszív, de semmi csicsa, vagy hivalkodó dizájn elem, pedig olasz termékről van szó. Az egyszerű feketére festett keret előtt egy szimpla plexilap szolgál a LED-ek védelmére. Szerencsére melegedéstől itt nem kell tartanunk, úgyhogy a súly csökkentése érdekében ez is megteszi a kevésbé biztonságos üveg helyett.

A lámpában – ahogy neve is mutatja – 1120 db apró LED dolgozik. Fényteljesítménye egy 700W-os, hagyományos izzónak felel meg, de áramfelvétele csak 38W. Megvilágítási erősségben ez 1 m távolságban 3340 luxot jelent. A lámpa CRI értéke, vagyis színvisszaadási indexe 94 fölötti, ami kiváló színhűséget jelent.

De ha már az izzólámpáknál tartottunk; a Lupoled 1120 egyik extrája a fokozatmentesen állítható színhőmérséklet, mely 3200 és 5600 Kelvin között szabályozható, tehát az izzók melegebb színhőmérsékletéhez is hangolhatjuk, ha például egy ilyen helyiségben használjuk és nem ez a domináns fény, vagy netán melegebb színhőmérsékletű lámpákkal közösen dolgozik. Napsütésben a szabadban magasabb értéket használhatunk, szinte észrevétlenné téve a lámpás megvilágítást.

Ez a szabad beállításhatóság úgy történik, hogy a lámpa egy sor 3200 K és egy sor 5600 K színhőmérsékletű LED-et használ, soronként felváltva. Meleg fénynél csak 560 db működik belőle, ahogy a hidegebb napfény színhőmérsékleten is. A kettő közötti értékre állva az összes LED kevert meleg és hűvösebb fénye ad megfelelő színt.

A színhőmérséklet mellett a LED-ek fényteljesítménye is finoman állítható, 0 és 100 érték között. Mindkét esetben egy-egy nagy tekerőgombot kapunk a lámpa hátlapjának bal és jobb oldalán. A gombokat elcsavarva a Kelvin érték, vagy a fényteljesítmény százaléka a hátlap közepén lévő digitális kijelzőn ellenőrizhető.

A vörös fényű kijelző alatt három gomb (DOWN-ENTER-UP) kapott helyett. Az Enter gombbal öt egyéni beállítás (F1-F5) hívható be, ezek egyikét kiválasztva a két szélső gombbal be- és kikapcsolhatjuk a kijelző színhőmérséklet, vagy fényteljesítmény megjelenítését, illetve az iménti manuális és a DMX vezérlés között is válthatunk.

A DMX mód lehetőséget biztosít rá, hogy a Lupoled 1120 egy teljes stúdiólámpa rendszer részeként, külső fényvezérlő pultról is állítható legyen. Ehhez egy DMX input és output aljzatot is találunk a hátulján.

Az egyedi beállításokkal a két szélső tekerőgomb is kikapcsolható, a teljesítményt pedig a Down és Up gombokkal léptethetjük akár 1%-os érték ugrásokkal.

Az olasz gyártó (LupoLight) többféle kiegészítőt kínál a lámpához, így a már említett akkumulátor mellett bélelt táskát, állványt és különféle egyéb felfogató karokat, valamint lágyító előtétet és fényterelő lapokat is vehetünk hozzá.

A Lupoled 1120 DMX Dual-Color jó választás lehet azok számára, akik a megszokott kis LED lámpáknál nagyobb teljesítményre, és jobb beállíthatóságra vágynak. DMX szolgáltatásának köszönhetően több hasonló lámpával kiegészítve kiváló megvilágító eszköz kisebb tévéstúdiók számára, de egy két ilyen LED panellal hatásos tárgyfotó stúdiót is berendezhetünk.

A lámpa jelenleg bruttó 311 277 Ft-os áron vásárolható meg.

A terméket a Tripont webáruház bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!