Mikrosat fénycső tabló

0

A hagyományos izzólámpás megoldások előtt kezdjük egy kicsit egyedibb világító alkalmatossággal a fénycső tablóval. A fotóműtermek körében nem egészen ismeretlen eszközről van szó, különösen a tárgyfotózással foglalkozóknál merülhet fel a használata. A szerkesztőségünkben egy 8 csöves változat járt, mégpedig a fejlettebb fokozatmentes fényszabályozással ellátott darab.

A fénycsőtabló előnye, hogy viszonylag nagy területen nyújt, egyenletes megvilágítást. Az általunk tesztelt típus 8 db, 50 cm-es Osram Dulux L fénycsövet használt, melyek a mögöttük lévő alumínium tükrözőfelülettel együtt 51 x 67 cm-es világítófelületet alkotnak. Ez tovább növelhetjük a tabló elején lévő, kihajtható, szintén fémszínű fényterelő lapokkal. A lapok belülről, apró mélyedésekkel kialakított verőfelületet alkotnak, összesen négy darabot, minden irányban. Szerepük az is, hogy használaton kívül behajtva védjék a fénycsöveket az apróbb sérülésektől.

A készülék egyébként elég méretes darab, feketére porfestett, teljesen fém házat kapott, amely 58 x 71 cm és kb. 8 cm vastag. Mérleg nem volt a közelben, de tömege saccra úgy 15 kiló körül mozog, szóval nagyon stabil állvány, vagy jól kiegyensúlyozott boom kell hozzá, bár az utóbbi biztonságos használata egy ilyen nagy és esetlen szerkezetnél eléggé megkérdőjelezhető.

Könnyebb szállításához egy nem túl kényelmes, de feladatát tökéletesen ellátó, hegesztett hordfület kapunk a felső részen. Alul egy U alakú fém állványon nyugszik az egész, két szárának tetején a forgásponttal. Ide egy-egy strapabíró, jól megmarkolható, műanyag kioldó-kilincs került. Mindkettőt kilazítva a tablófelület akár 360 fokot billenthető, ahogy a csatlakoztatott tápkábel engedi. Az U-állvány alján egy szabványos 5/8”-os, vakufej csatlakozó található, így lényegében bármilyen, normál lámpa, vagy stúdióvaku állványra felerősíthetjük. A csatlakozást a kézreálló felső kioldó-kilincsektől eltérően, egy elég apró és kényelmetlen csavarral szoríthatjuk meg. Egy ekkora monstrumhoz számomra nem tűnt valami ideálisnak. A csatlakozó csonkon szintén 360 fokban fordíthatjuk körbe a tablót. A kioldók kifelé húzva szabadon is körbefordíthatók, így bármilyen, kényelmes állásba beállíthatjuk őket, anélkül, hogy megszorítanánk, vagy kioldanánk a tablót.

A fénycsöveket gyártó cég honlapján megtudhatjuk, hogy a Dulux L csövek kb. 5-6x-os fényteljesítményt adnak a hasonló izzólámpákhoz képest. Ebből kiindulva az 55W-os világítótestek egyenként kb. 250-300W-os izzóknak felelnének meg, és ebből kapunk ugyebár 8 db-ot. Ez meglehetősen nagy fényteljesítményt jelent, de tárgyfotózáshoz is elkél ezért az ilyen eszközökből legalább két darab. A nagyobb teljesítmény és fényfelületet igénylők 14 csöves kivitelben is megvásárolhatják a tablót.

Maximális élettartamként 20 000 órát ad meg a gyártó. A csövek négytüskés, szabvány 2G11 csatlakozással illeszkednek a foglalatokba. Cseréjük nem igényel nagyobb szakértelmet, mint egy normál, otthoni fénycső kicserélése.

páronként kapcsolható csövek

A tabló szép egyenletes, hideg fényű megvilágítást biztosít. Hátulján egy sztenderd tápcsatlakozót, egy sor kapcsolót, valamint egy szabályozógombot kapunk. A tápcsatlakozó fölötti zöld gomb a készülék be és kikapcsolására szolgál. Ezt követi négy újabb kapcsoló, melyekkel páronként kapcsolhatjuk a fénycsöveket. Az alsóval a két szélső világító testet, a következővel az ezeket követő szélső párokat és így tovább. A negyedikkel a két középső cső iktatható ki. Ezek segítségével tehát a fényfelület mérete csökkenthető, vagy növelhető, és egyben a teljesítmény is. A fényteljesítmény szabályozására egy külön gombot is kapunk. Fokozatmentesen forog körbe, semmi támpontot nem kapunk, hogy az elfordításával milyen mértékben is szabályozzuk a készüléket. Csupán a fényerő változást érzékelhetjük.

A gomb az összes cső teljesítményét egyszerre szabályozza. Teljesen nem tudjuk őket ilyen módon visszavenni (erre szolgál ugyebár a páronkénti kapcsoló), a gombbal egy gyengébb és egy erősebb megvilágítási fokozat érhető el. Ugyanez a méretű tabló megvásárolható fokozatmentes szabályozás nélkül is.

fényteljesítmény alacsony fokozaton

fényteljesítmény maximális fokozaton

A készülék – a normál fénycsövekhez hasonlóan – elég tisztességesen melegszik a használat közben, és sajnos semmilyen aktív hűtéssel nem rendelkezik, bár nem biztos erre feltétlenül szükség is van. A hátlap két oldalán végigfut ugyan néhány apró kivágás, de ezek gyakorlati hasznáról csak hosszabb próba után tudnék véleményt mondani. Ilyen nagy felületnél a csövek megfelelő fizikai védelme is nehezen megoldható, valamint a használót sem védi semmi, ha balga módon a forró fénycsövekhez ér.

A fénycsőtabló tehát egy kicsit nagyobb odafigyelést és jó muszklikat kíván. Ha mindez megvan, a fokozatmentes, 8 csöves kivitel bruttó 129 000 forintért szerezhető be.

A Mikrosat fénycső tablót a Mikrosat Kft-től kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!