Mikrosat LED-es videolámpák

0

Ahogy a fényképezésnek, a videózásnak is van egy gyengéje: fény kell hozzá. Lehetőleg minél több. Ha pedig nincs fény, akkor ugyebár csinálunk. A mesterséges fényforrások legnépszerűbbike az egyes modellekbe épített piciny videolámpa, ami azonban nem igazán felel meg a „lehetőleg minél több fényt” szabálynak. A méretes és/vagy gazdaságtalan halogén lámpák után manapság a LED-es fényforrások hódítanak. Kis méretben, alacsony fogyasztással, hosszú élettartam mellett biztosítanak elégséges fényteljesítményt egy átlagos, kézikamerás videofelvételhez.

VL-120

A három végtelenül egyszerű, fehér papírdoboz közül először a legkisebbet ragadtam magamhoz. A dobozon csupán egy apró típusjelölő matricát találtam, és maga a készülék sem kényeztetett el azzal, hogy elárulja gyártóját. Persze ezúttal is kínai termékről van szó.

A dobozban, flokkolt műanyagtálcán egy viszonylag kicsi lámpát, egy színhőmérséklet módosító előtétet és egy felfogató sínt találtam.

A lámpatest egyszerű, fekete műanyagból készült. Semmi különös, majdnem négyszögletes forma, és viszonylag kis méret (94×93×38 mm) jellemzik a készüléket. Tömege 140 gramm. Mérete miatt kisebb kamerákon sem túl kényelmetlen a használata.

Az egyszerű lámpán 120 LED található, melyek 7,2 W összteljesítményűek. A LED elsődleges előnye a hagyományos izzókhoz képest, az akár több tízezer órás élettartam, az alacsony fogyasztás, és az ehhez mérten jó fényteljesítmény. Ez a rövid használati utasítás szerint kb. 500 lux. Az ott közölt táblázat szerint létezik egy 80 LED-es ugyanilyen méretű változata is, mely 400 lux körüli megvilágítási értéket nyújt.

A lámpa nagyjából 60 fokos szöget képes bevilágítani, melyen nem tudunk változtatni. Eleve kezelőszervekből mindössze egy bekapcsoló gombot kapunk a készülék hátulján, így a teljesítmény, vagy egyéb jellemzők nem módosíthatók. Változtathatunk viszont a színhőmérsékletén, a LED-ek kb. 5600 Kelvin, vagyis napfény színhőmérséklet körüli fényt adnak. Előttük egy félig áttetsző diffúz műanyag réteggel kombinálva. A lámpára a csomagban található ámbraszínű előtétet felpattintva, a halogén műfény világítás kb. 3200 Kelvinjéhez igazíthatjuk a fényt.

A VL-120 alján szabványos, műanyagból készült vakutalpat találunk, melynek aljára fém állványmenet is került. A lámpa tehát, akár fotóállványra, akár kameránk „kiegészítő sarujára” felerősíthető. Ha ilyen nincs a kameránkon, a mellékelt sínnel a készülék állványmenetére erősíthetjük. A sín felső részén gumiborítást használtak, így viszonylag stabilan felerősíthető a fényforrás.

A lámpa 4 DB AA-méretű elemmel, vagy hasonló akkumulátorral üzemeltethető, melyek a hátlapon nyíló foglalatba tehetők.

A VL-120 LED lámpa bruttó ára jelenleg 14 900 Ft.

VL-120B

Másodikként a kissé méretesebb dobozért nyúltam. „Ez ugyanaz!”, gondoltam amikor megláttam a tartalmát. A lámpa ránézésre valóban hasonlónak tűnik az előbbi modellhez, de azért akadnak fontos különbségek.

Először csak a mellé csomagolt hálózati adapter tűnt újdonságnak, ami nem csak tápegységként, de töltőként is használható. Így máris két lényeges különbséget találtunk; egyrészt ezen a modellen hálózati aljzat van, másrészt tölthető akkumulátorral szállítják. Az akkumulátort a lámpatestbe építették, és csak a fent említett kiegészítővel tölthető.

A lámpát kézbe véve és a hátlapra pillantva további különbségeket fedezhetünk fel. A bekapcsoló gomb fölé két érintőgomb kerül, melyeket nyomva tartva apró lépésekben emelhető vagy csökkenthető a fényteljesítmény. Maximális teljesítménye és világítási szöge megegyezik a másik modellel.

A hátlap alján ezen kívül egy töltöttség ellenőrző gombot és az azt visszajelző LED-sort találjuk. A gombot folyamatosan nyomva a LED-ek felvillanásából következtethetünk a beépített akku állapotára. A hátlap bal alsó sarkában a már említett táp/töltő aljzat található.

A VL-120B egyéb kiegészítőit és tulajdonságait tekintve megegyezik az imént bemutatott modellel. A csomagban a töltőn kívül egy színhőmérséklet módosító kupakot, és egy állványsínt találunk.

A VL-120B bruttó fogyasztói ára – érdekes módon – ugyanaz, mint a sima verzióé (14 900 Ft).

DV-256

Az előbbi kettőnél sokkal nagyobb, de ezúttal is dísztelen doboz rejtette a trió legnagyobb tagját, a DV-256-ot. Mint nevéből kitűnik, ezúttal 256 db LED került a lámpára, ami a korábbiaknál tekintélyesebb teljesítménnyel kecsegtet.

A lámpatestet elég érdekesen alakították ki. Alig 9 cm magas, tehát nagyjából ugyanakkora mint két társa, szélessége azonban több mint 25 cm. Kisebb kamerákon ezért elég ormótlanul mutat, bár tömege nem tűnik vészesnek. A 8 sorban elhelyezett LED-ek előtt ezúttal is egy becsúsztatható, félig áttetsző diffúzor szórja a fényt, mely könnyen eltávolítható és lecserélhető a mellékelt ámbraszínű lapra. Ennek feladata ugyanaz, mint a már ismertetett előtété; napfény színhőmérsékletű fényből a halogén világításhoz jobban passzoló, melegebb színűt varázsol.

A DV-256 ugyanabból a fekete műanyagból készült mint a kistesók. Alján műanyag talpat találunk, az elengedhetetlen fém állványmenettel. E modellnek még a tetejére is került egy szabvány kiegészítőket fogadó saru, így akár más lámpát is ráerősíthetünk.

A lámpához igen tisztességes kiegészítő arzenál jár. Először is egy mini gömbfej, mellyel tovább bővíthetjük beállítási lehetőségeit. Így szabadon dönthető szinte bármilyen irányba. A gömbfej egyébként hasonló kivitel, mint a nemrég bemutatott Phottix tárgyfotó szett állványán lévő, csak ez bármilyen állványra szabadon felszerelhető.

Kapunk továbbá csomagban egy hálózati tápot, így belső térben is szabadon használható a lámpa. Alaptartozékként jár hozzá egy nagy teljesítményű (4300 mAh-es) lítium-ion akkumulátor és az ehhez való hálózati töltő. Az akkumulátor esetünkben a Sony NP-750 volt. Az áramforrást a hátlapon lévő, szabadon hagyott foglalatba pattinthatjuk, viszont bő 190 grammjával önmagában nehezebb, mint a fenti kislámpák.

A kezelőszerveket ezúttal is a hátlapon találjuk, mely mindössze az előző modellnél megismert egyszerű kapcsológombra és egy teljesítmény szabályzó tárcsára korlátozódik. Az akkufoglalat alatt egy feltűnő-kék gombot is találunk, mely az akku kioldására használható.

A DV-256 lámpa bruttó 59 900 forintért vásárolható meg.

A videolámpákat a Mikrosat webáruház bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük!