Sony 500mm F8 tükrös teleobjektív

0

Bemutatás

A Sony 500mm-es Reflex objektíve a tükörobjektívek családjába tartozik. A tükrös objektíveknél a fényút ugyanolyan hosszú, mint hagyományos társaiknál, de a beépített tükrök segítségével ezt sokkal kisebb helyre képesek zsúfolni a gyártók. Így lehet, hogy a Sony Reflex objektíve sem több 700 grammnál, hossza pedig nem éri el a 12 cm-t. Talán mondanom sem kell, hogy az optika egy 15 évvel korábban kiadott Minolta tükörobjektív egyeneságú leszármazottja, olyannyira, hogy szinte minden porcikájukban megegyeznek. Mivel az előd még filmes gépekhez készült, az utód is használható ilyen vázakon, és fullframe modelleken is. Alkalmazhatjuk kisebb érzékelős Sony Alpha fényképezőgépeinken is, ahol 750 mm-nek megfelelő képkivágást nyújt.

Felépítéséből adódóan csak fix F8 rekesszel használható, ha pedig növelni szeretnénk a záridőt, a mellékelt ND4 szürkeszűrőt kell használnunk, amely 2 fényértéknyit csökkent a záridőn. Az úgynevezett drop-in szűrőket egyébként nem előre, hanem az objektív hátulján kialakított vájatba helyezhetjük. Az objektív alaptartozéka ezen felül egy bőrből készült, keményített fedelű és madzaggal összehúzható frontlencsevédő kupak, melynek belsejébe, egy kis patentos zsebbe helyezhető az említett szűrő.

Használati tapasztalatok

Az objektív masszív, jó építési minőségű, de relatíve kis méretei ellenére is elég ormótlan darab. Főleg vastagsága teszi kényelmetlenné, de sajnos ez a hasonló, tükrös objektívek velejárója. Természetesen fém bajonettet kapott, mely előtt közvetlenül találjuk a már említett szűrővájatot. Egy kis gomb elfordításával oldható ki a behelyezett, foglalatos szűrőüveg és cserélhető ki a mellékelt ND filterre.

A 500mm Reflex tetején a Sony fix objektívjeiről szinte elmaradhatatlan távolságskálát kapjuk. Mélységélesség skálánk nincs, hiszen a szürkeszűrő csak az átengedett fénymennyiség tekintetében számít F16 ekvivalensnek, a mélységélességünk végig F8-nak megfelelő ezzel az objektívvel.

Az objektív alján széles, csúszásgátló gumiberakást kapunk, bal oldalán pedig egy apró fókuszrögzítő gombot, mellyel a automata élességállítás távolsága zárolható. Az optika egy közepesen hangos és ugyanilyen gyors fókuszmotort kapott, mely 0,6 mp alatt tekeri át a teljes tartományt. Régebbi konstrukció lévén ilyenkor az objektív elején lévő, sima gumibevonatot kapott fókuszgyűrű kézzel nem állítható. Az objektív elején egy beépített, kör alakú napellenző található, melynek külseje ugyanazt a gumiborítást kapta, mint a fókuszgyűrű. Ez jól jön, ha stabilan szeretnénk tartani az objektívet, de a gyűrűt elég nehéz lesz kitapogatni anélkül, hogy oda ne pillantanánk. Fordításkor amúgy finoman jár, miközben az objektív hossza nem változik.

Színhiba

Megannyi hátrányuk ellenére akad azért néhány előnyük is a tükrös objektíveknek, az ilyen a relatív színhiba mentesség. A Sony 500mm F8 Reflex tökéletes bizonyítéka ennek. Sajnos csupán egy fényértéken vizsgálhattuk, hiszen nincs állítható rekesze, de a vizsgált F8 értéken színhibamentes képet mutatott, középen és a sarkokban is.

Kromatikus aberráció

Geometriai torzítás

Szintén jó eredményt kaptunk, ami persze elvárható egy nagytelétől. A geometria torzítás 0,3%-os, negatív irányban, vagyis, homorú párnatorzítást kaptunk. Ez gyakorlatilag fotótémáink jó részén szinte észrevehetetlen lesz.

Geometriai torzításgeometriai torzítás: 0,3%

Makró

400 cm közelpont; 169 x 114 mm leképezett terület

Az objektív 4 méteres közelpontja hálás távolság, ha félénk témához szeretnénk „közel kerülni”, de makrózás szempontjából nem a legideálisabb. A gyári adatok szerint 1:7,69 leképezést tud az optika, ami érdekes módon ugyanannyi, mint a nagylátószögű Sony objektívek többségénél. Saját tesztjeink alatt 1:7 leképezésnél már éles képet adott. Ez 169 x 114 mm-es lefedett területet jelent.

A felbontás a kép közepén jó volt, és a széleken is elfogadhatóan lágy. A közelfényképezéshez aggályos viszont az erős képsarki sötétedés és a nem túl ideális háttérelmosás.

Peremsötétedés

Ez a terület sajnos az optika achilles-sarka. Méréseink szerint a képközép és a sarkok 21,1%-os különbséget mutatnak. A legrosszabb mért sarok 22,5%-os, vagyis elég egyenletes eloszlású a veszteség. Sajnos homogén felületeken – például égbolton – elég szembeötlő lesz a sötétedés, de egyéb körülmények között is látható marad. Ez tovább tetőzi, hogy rekeszeléssel nincs módunk csökkenteni a mértékét.

Peremsötétedéssarkok fényerőcsökkenése: 21,1%

Képminőség

Felbontás terén nagyon jól, az elvárások fölött teljesített az objektív. Arra vigyázzunk, hogy a DSLR vázakba épített stabilizátor ellenére is elég könnyű bemozdítani egy ekvivalens 750 mm-es objektívet, és csak F8 vagy F16 (ekv.) értékekkel dolgozhatunk, így gyengébb fényviszonyoknál kézből szinte használhatatlan!

A képközép felbontása ideális esetben jó, enyhén – de nem túl zavaróan – lágy, és széleken is határozott részletvisszaadást kaptunk. A kontraszt szintén nem erőssége a tükrös optikáknak, de kiválóan rácáfolt erre ez a darab, amely elég jól teljesített ezen a téren, és színeltolódást sem tapasztaltunk.

A bokeh, vagyis az életlen területek esztétikus elmosása nem erőssége a hasonló felépítésű objektíveknek. A tükrös építés miatt a csúcsfények gyűrűs elmosást kapnak, ami kissé természetellenes. Ez ügyben nem tisztünk az ítélkezés. Mindenki döntse el maga, hogy számára elfogadható-e ez az effekt!

Értékelés

A Sony 500 mm F8 Reflex nagyszerű példa tükrös tapasztalataink megerősítésére és megcáfolására. Nyugodtan kijelenthetem, hogy magas minőségével meglepett ez az objektív. Az elvártakhoz képest jó felbontást és kontrasztot adott, a színhibát ugyebár elfelejthetjük és nem lebecsülendő az APS-C-n nyújtott 750 mm-nek megfelelő gyújtótáv sem. Mindehhez nem kell hordárt fogadnunk, vagy óriási táskákat cipelnünk, hiszen a 12 cm-es és 1 kiló alatti objektív egy közepesben is elfér. Nem is beszélve arról, mennyit spórolunk egy kisebb teherbírású állvánnyal.

Akit nem zavar a tükörobjektívek gyűrűs bokehje, vagy az általunk tapasztalt erős peremsötétedés, nyugodtan megpróbálkozhat ezzel a jól sikerült objektívvel. Az AF motor ugyan kissé „öreges”, de a tükrös optikák jó része nem is tartalmaz ilyesmit, szóval fogjuk fel egyfajta grátiszként. Erősen ajánlott, ha nincs feltétlen szükség fényerős nagytelére. Az általam látott legjobb minőségű tükörobjektív – kár, hogy már kivonták a forgalomból.