Mikrosat Priolite MB500 akkumulátoros stúdióvaku

0

Ha valaki nem csak stúdióban, de kültéren is szeretne fotózni jól beállítható komoly fénytechnikával, akkor két lehetősége van: vagy vásárol egy akkumulátoros invertert, amiről meghajthatja a stúdióvakuit, vagy eleve beépített akkus vakut vesz. Árban nem feltétlenül jobb az egyik a másiknál, mert ezer féle variáció van és a szolgáltatások is eltérők, így minden esetben azt javasoljuk, hogy az igényeknek megfelelő vakukat nézzék meg beépített akkuval és anélkül, hozzá választott inverterrel. A beépített akkus megoldás előnye, hogy biztosan nem felejtjük el magunkkal vinni, az inverteres módszernek viszont az autó szivargyújtóról való használat ad előnyt (legalábbis a Leadpower LP750-nél biztosan).

A Priolite MB500 méretes hordtáskában érkezett, melyet a könnyebb szállíthatóság érdekében fogantyúval és kerekekkel is elláttak.
A táska kinyitása után elsőként a kiegészítőket (softbox, ernyők, állványok) pillanthatjuk meg, majd egy merev lap alatt találjuk a két 500 J-os beépített akkumulátoros vakut.

A hordtáskának nincs külső zsebes része, de belül találunk három méretes rekeszt, ahová többek között pl. a hálózati adaptert, vagy szinkronkábelt helyezhetjük, de az opcionális kiegészítőknek is helyet biztosíthat.

A Mikrosat többféle kitben forgalmazza a Priolite MB500-at, de mindegyik tartalmazza a következőket:

 • 2 db Priolite MB 500 stúdióvaku beépített Li-Ion akkumlátorral
 • 2 db Professzionális alumínium állvány
 • 1 db rádiós kioldó – távvezérlő
 • 1 db hordtáska
 • 1 db hálózati töltő

Az egyes szettek között ernyőkben, illetve softboxban van eltérés, létezik ernyő és softbox nélküli, reflex ernyős 1 vagy 2 darabos kivitelben, illetve softbox-szal is.

A szettben masszív Mikrosat profi légcsillapításos állványokat találunk, amelyeket akár 290 cm magasságig is felhúzhatjuk, a maga 8 kg-os terhelhetősége mellett (minimum magasság 130 cm). A vakuállványok lábai igen széles terpeszükkel valóban stabil alátámasztást nyújtanak még méretes szoftboxok alá is.

A Priolite MB500 masszív alumínium öntvény házba került, a külsejének érdekessége, hogy nem a szokásos stúdióállvány végződésbe kell közvetlenül helyezni, hanem kapunk hozzá egy állványfejet is, amelyen előre és hátra is könnyedén csúsztathatjuk, lehetővé téve a kisebb ernyőkkel és nagyobb softboxokkal is a tökéletes egyensúly beállítását. A véletlen túlhúzás okozta leejtést egy biztonsági csavar előzi meg.

A villanócsövet egy üveg védőbúra védi, mely a készülék alaptartozéka. Lehetséges színhőmérséklet módosító üvegbúrára is cserélni.

A modellfényként a hagyományos vakukban elterjedt halogén izzót energiatakarékos megoldásra cserélték. A beállítófényt 12 db Power LED adja, mely összességében 100W-os halogénizzó fényerejének felel meg. A színhőmérséklete persze más, mint az izzóé, ez talán első körben furcsa lehet, de igazából ez a színhőmérséklet van közelebb a vaku villanásához, az izzóknál nagyobb az eltérés (LED: 6500K, izzó: 3000-4000K).
A LED-es beállítófény ereje nem módosítható, az csak kikapcsolt vagy bekapcsolt állapotú lehet.

A LED-eket egyébként nem csak modellfényként, de villantáshoz is használhatjuk, igaz, ehhez a teljesítményük viszonylag alacsony, viszont a villanási idejük rövidebb lehet, mint a Xenon vakuké. Arra is van lehetőség, hogy a LED fény is villanjon a Xenon vakucső villanása után, ennek késleltetése 1/2 mp és 1/100 mp közötti lehet. A LED villanás erősségét 8 lépésben állíthatjuk (érdekes, hogy itt tudunk teljesítményt módosítani, a modellfénynél nem, talán a teljesítmény szabályozást a villanási idő változtatásával érik el).

A Xenon villanócső Omega-formájú, mely így homogénebb fényeloszlást igér, mint az egyszerűbb vakuk U-formájú csövei. A vaku max. 500 J teljesítményű, a fényerőt digitális módon állíthatjuk be, 1/32 és 1/1 között (5 Fé).

hálózati adapter
 

főkapcsoló és
adapter csatlakozó

slave mód fotocellája és szinkroncsatlakozó

hátsó kezelőszervek
 

A kezelőszervek túlnyomó részét szokásos módon a hátlapra helyezték, ez alól kivétel a főkapcsoló, mely alul kapott helyet a hálózati adapter csatlakozója mellett. A hátlapon a következőket találjuk:

 • LED villantást engedélyező gomb
 • LED + Xenon villantás mód
 • Beállítófény bekapcsoló és kikapcsoló gombja
 • Teszt gomb
 • Vezeték nélküli vezérlő csatornája
 • Vezeték nélküli vezérlő csoportja
 • Vezeték nélküli vezérlés engedélyezése vagy tiltása
 • Kijelzőn megjelenő információk fejjel lefelé fordítása (mennyezetre szereléshez)
 • Hangjelzés engedélyezése
 • Slave mód
 • Modellfény kikapcsolása töltés idejére

Az egyes paraméterek állapotát a kezelőszervek melletti apró zöld LED-ek jelzik, emellett a teljesítmény a zöld háttérvilágítással ellátott hátsó mátrix LCD-n olvasható le.

A vakukhoz kétirányú rádiós távvezérlő is jár, mellyel a vaku teljesítményét, illetve a beállítóizzót tudjuk vezérelni (a távvezérlőn proporcionális, vagyis arányos beállítás is látható, de ez ennél a vakunál nem elérhető). Módosíható még természetesen a kommunikációhoz szükséges csoport és csatornaszám is.

A távvezérlő használatához három darab AAA méretű elemre vagy akkumulátorra van szükség.

A beépített lítium-ion akkumulátort a mellékelt adapter segítségével tölthetjük fel. Gyári adatok szerint 2,5 óra alat 80%-ra tölthető fel a kimerült akku.

A Priolite MB500 jól összerakott, remekül kitalált darab. A LED-es beállítófénynek köszönhetően biztosan tovább bírja szusszal az akku, mint ha pocsékoló izzólámpát használnánk. A beépített akkumulátor maximális teljesítményen 400 villanásig nyújt elegendő energiát. Ez a legtöbb néhány órás kültéri fotózáshoz bőven elegendő lehet, így nyugodt szívvel tudjuk ajánlani profi fotósoknak is e Priolite MB500-at.

Bajonett Bowens és Hensel
Teljesítmény 32-500 Ws (1/10 Fé-enként)
Villanási idő 1/2500 mp
Színhőmérséklet 5500K
(LED: 6500K)
Villanás szám akkumulátorról 400 max. teljesítményen
1600 125 Ws-on
Újratöltési idő (specifikáció) max. 3 mp
Újratöltési idő (mért) max. 4,2 mp
Egyéb
 • LED-es beállítófény 100W halogénizzónak megfelelő fényteljesítménnyel
 • LED-es villantás elsődleges vagy másodlagos módon
 • 2,4 GHz-es rádiós távvezérlő kétirányú kommunkációval
 • intelligens processzoros hőfigyelés (villanástiltással)
 • villanásszámláló
 • slave mód

A Mikrosat Priolite MB500 kiteket 560.000 és 614.800 Ft között vásárolható meg, de természetesen a szett tartalma szabadon változtatható az igényeknek megfelelően, s így az ár is változhat. A vakura, a villanócsőre és a LED-ekre 2 év garanciát kapunk.

A cikkben szereplő termékeket a Mikrosattól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!