MILC fényképezőgépek V. – Képminőség

0

Pentax Q

Pentax Q szenzorméret

A MILC piac sorrendben ötödik belépője a japán Pentax, akik szokásukhoz híven egyedi megoldással leptek meg mindenkit. Az egyszerűen csak ‘Q’ névre keresztelt fényképezőgépük cserélhető objektíves ugyan, de szenzorméretben egyáltalán nem nagyobb, mint egy átlagos kompakt. Mérete a más gépekben ma is gyakran használt 1/2,3”, és a 4:3-os oldalarány is kompaktokat idézi, felbontása pedig a szintén átlagosnak mondható 12 megapixel lett.

A cég ezzel nyilván a miniatürizálás irányába mozdult el, hiszen így nem csak apró vázat, de rendkívül kis objektíveket is tud kínálni. A képminőség viszont a jövő zenéje. Nem tudni mennyiben marad el majd a rendszer a sokkal nagyobb szenzort kínáló konkurenciától. Összehasonlításképp az APS-C érzékelők tizenháromszor, a Micro 4/3”-os szenzorok pedig nyolcszor nagyobbak nála.

Némi zavarra adhat okot, hogy K-01 néven is kiadott a cég egy tükör nélküli kompaktot, melyben sokkal nagyobb (APS-C) méretű szenzort találunk, elejére pedig a gyártó tükörreflexes gépeire illő objektívek csatlakoztathatók. Mindkét szempontból a K-01 modell kakukktojásnak számít a Pentax palettán.

Időközben a Pentax egy kicsit megnövelte a Q gépek érzékelőméretét is, és az új Q7 már 1/1,7″-os CMOS szenzorral jelentkezett, szintén 12 megapixeles felbontást hozva.

MILC gépek szenzorméret
szerint
gyártó/típusnév szenzor felbontás pixelméret feldolgozó rendszer link
Pentax Q 6,1 x 4,6 mm 12,4 Mpixel 1,5 x 1,5 µm (új generációs)