MILC fényképezőgépek IV. – Kiegészítők

0
Hirdetés

Panasonic G

Panasonic

elektronikus kiegészítő csatlakozó

Kezdjük a szokásos, időrendi sorrendben, melynek első gyártója a MILC géppel legkorábban jelentkező Panasonic. Az azóta eltelt bő három évben nem csak gazdag objektív, de színes kiegészítő parkot is sikerült összehozniuk, melyek között olyan érdekességeket is találunk, mint például a finom zoomolást segítő gumigyűrű. Természetesen a kötelező darabok sem hiányoznak. A gyártó igen szép választékot kínál szűrőkből, tokokból és persze különféle színű és anyagú vállpántokból is.

Adapterek

DMW-MA1 adapter

A gyári kínálatból háromféle adaptert választhatunk, melyek a rokon rendszerek objektívjeivel való kompatibilitást segítik. Elsőként talán a DMW-MA1 objektív adaptert említhetjük, melynek közbeiktatásával a nagyobb optika-szenzor távolsággal rendelkező 4/3”-os objektívek is felhelyezhetők a G-rendszer gépeire. Az adapteren elektronikus csatlakozók is találhatók, így elvileg a gép és az objektív közötti kommunikáció is megoldott, gyakorlatilag azonban több objektívet csak firmware frissítéssel „kelthetünk életre”.

További két adaptert kínál a gyártó DMW-MA2M és DMW-MA2R néven a Leica M és R szériás optikáinak csatlakoztatásához. Ezek az adapterek csak kézi élességállítást tesznek lehetővé, de ez esetben MF visszajelzést is kapunk, a képközép kinagyításával.

Vakuk

A sok esetben gyenge megvilágítást adó beépített villanó helyett jó szolgálatot tehet egy erősebb külső vaku, melyből a Panasonic háromfélét kínál.

A DMW-FL220 azoknak ajánlható, akik nem akarnak feleslegesen nagy felszerelést cipelni. A kis, kompakt TTL vaku a beépítetthez képest nagyjából dupla teljesítményt produkál, 24mm-nek megfelelő látószög lefedéssel. Feltöltődésére kb. 5 mp-et kell várnunk és manuális üzemmódban is használhatjuk.

DMW-FL500

A belsőnél akár háromszor nagyobb teljesítményt, a zoommal változó villanási szöget, több üzemmódot, AF segédfényt és persze dönthető/forgatható fejet kínál a DMW-FL360, melyért cserébe el kell viselnünk, hogy két elemmel elért 360 grammos súlya nehezebb néhány Lumix G gépváznál is.

A Panasonic kínálat csúcsmodellje (DMW-FL500) már 4 elemmel/akkuval üzemel és 455 grammot nyom, viszont 50-es kulcsszáma a komolyabb DSLR külső vakukkal egyenértékű villanási teljesítményt jelent. A vaku egyébként az FL360-hoz hasonló szolgáltatásokat kínál.

Külső kereső

A kisebb G-modelleket (egészen a GF1-ig visszamenőleg) a vakupapucs mögött egy elektronikus bővítő csatlakozóval is felszerelték, mely többféle kiegészítő fogadására alkalmas. Ilyen például a külső kereső is, mely azoknak nyújthat segítséget, akik hiányolják kis gépükről az EVF keresőt.

A DMW-LVF1 nagyon jó, 1,04x-es nagyítású, és 100%-os lefedettségű, bár felbontása jelentősen elmarad a nagyobb modellek beépített keresőjétől, hiszen mindössze 202 000 képpont. Dioptria korrekciós lehetőséggel és 90 fokban felhajtható felső betekintő résszel is ellátták a kényelmesebb komponálás érdekében.

Szűrők

A Panasonic kínálatában többféle szűrővel is találkozhatunk a Micro 4/3”-os objektívek jellemző menetméretében. A Lumix márkás cirkuláris polárszűrőiket például 46 és 67 mm közötti átmérővel készítik. Segítségükkel kiszűrhetjük a képből a nem kívánt tükröződéseket, kontrasztosabbá téve a fotót.

Szintén jól jöhet egy ND szűrő is, melyből kissé szerényebb a választék, 46-62 mm között. Ezt használva nyitottabb rekesznél, és több fénynél is hosszabb záridőt érhetünk el, ha erre lenne szükség (pl. autóforgalmat, vagy patak vizét elmosva a képen). A Lumix szűrők mindegyike ND8-as, azaz 3 fényérték fokozatnyit növeli a záridőt.

A gyártó szűrőinek harmadik változata az egyszerű védőüveg, mely a szükségtelen becsillanások ellen többrétegű bevonatot is kapott. Szerepe csak a frontlencse kisebb behatások elleni védelmi. Négyféle méretben vásárolható meg, 46-67 mm között.

Zoom kar (gyűrű)

A kiegészítő kínálat legérdekesebb, de talán legegyszerűbb darabja a DMW-ZL1 zoom kar, mely egy egyszerű, az objektív zoom gyűrűjére húzható gumiszalag, melyen egy kis gumikar segíti a kényelmesebb és finomabb kézi zoom állítást. A 14-140mm-es, elsősorban videózásra kifejlesztett optikához alapból jár egy ilyen, de külön is megvásárolható, és bármely Panasonic zoom objektívre felerősíthető.

Táskák (tokok), és vállpántok

A Panasonic weboldala legalább hatféle, különböző anyagú, méretű és színű táskát kínál a gépek mellé. Anyaguk többnyire vászon, de találunk bőrből készültet is. Belsejükben egy objektívvel ellátott nagyobb G-modell és néhány kiegészítő fér el, a legnagyobban pedig egy plusz optika is.

Körülbelül tucatnyi különféle kivitelű vállpánt közül válogathat, aki nem elégedett a gépe dobozában kapott alap változattal. Hosszított, többféle színváltozatú (stílusos) és exkluzív bőr kivitel is beszerezhető.

Egyéb kiegészítők

A G-rendszerhez számos olyan kiegészítő is megvásárolható, melyek alapból a fényképezőgép csomagok részei, de alkalmasint pótolni kell őket. Ilyenek az objektív bajonettet takaró, egyenméretű vázsapkák, az objektív első és hátsó sapkák, a lítium-ion gépakkumulátorok és töltők.

A hálózati töltővel együtt használható DMW-DCC9 a gép akkufoglalatába helyezhető, belső térben az elektromos hálózatról táplálva a készüléket.

Kábeles kioldóként a DMW-RSL1-et kínálja a gyártó, 1,5 méteres kábelhosszal és Bulb-zárral. A gépekhez adott kábelek mellé kétfajta hosszúságú (1,5 és 3m) HDMI kábelt is megvásárolhatunk, hiszen gyakorlatilag az össze G-modellben van már ilyen kimenet.

Más cégek kínálata

A Panasonic G-sorozathoz rengeteg kiegészítőt találunk független cégek kínálatából. Mivel kompatibilitás tekintetében mind használható az Olympus gépeken is, a következő oldal végén részletezzük az érdekesebbeket.