MILC fényképezőgépek IV. – Kiegészítők

0

Pentax Q

Pentax

A frissnek mondható Pentax Q rendszerhez, jobban mondva egyetlen gépvázához és 2 db forgalomba hozott objektívjéhez, egyelőre elég szűkös a kiegészítő választék. A gyártó rövid bejelentésében csupán egy külső keresőről tesz említést, de többféle tokot, táskát és pántot is kínál, melyek nagy része valószínűleg használható lesz a kis Q-modellel, vagy esetleges utódjaival. Egyelőre nézzük a biztos kiegészítőket.

Külső kereső

Képkomponáláshoz hivatalosan csak a Pentax Q hátsó kijelzője használható, mivel keresőt a kis mérete miatt nem kapott a gép. Aki esetleg hiányolná, a Sony modelljére hasonlító O-VF1-et vásárolhatja meg hozzá, mely egy átnézeti optikai kereső. A kiegészítő minőségi üvegekből készült, és kompozíciós segédvonalakat is kínál.

Szűrők

A Pentax jelenleg egyetlen cirkuláris polárszűrőt kínál gépéhez 100 PL típusnéven. A szűrő 40,5 mm-es menetátmérőjű, de a bejelentett 5 objektív közül csak a két Standard jelölésű kapott szűrőmenetet, a kisebb Toy Lens sorozathoz nem lesz használható.

Vakuk

A Q-modell külső vakupapucsának lábkiosztása megegyezik a DSLR-ekével, így a Pentax AF200FG, AF360FGZ és AF540FGZ vakuk is csatlakoztathatók hozzá. A vakutrió a géphez méretben legjobban illeszkedőAF200FG-vel kezd, mely fix fejet és 20-as kulcsszámot kapott. A P.-TTL vezérlés mellett manuális módban is használható és egy szűk tartományban expozíció korrekció is végezhető vele. A vakufej elé lenyitható nagylátószögű diffúzort is kapunk.

A középkategóriát képviselő AF360FGZ 36-os kulcsszámot, vezeték nélküli P-TTL vezérlést, nagy sebességű szinkront, manuális üzemmódot, nagyobb tartományú expozíció korrekciót, nagylátószögű diffúzort, zoomkövető motort, AF segédfényt és persze dönthető fejet is kapott.

A csúcsmodellnek számító AF540FGZ egy kicsit méretes a zsebkompakt Q-hoz képest, de a weben azért találni hivatalosnak tűnő fotót e furcsa párról. 54-es kulcsszámával a legerősebb Pentax vaku a mai mezőnyben. Mindent tud, amit az AF360FGZ, és persze egy kicsit többet is, mint például a forgatható fej.

HDMI kábel

Bár a gyártó kompatibilitási listáján nem szerepel a korábban kiadott gyári HDMI kábelük nagy valószínűséggel használható a Q-modellhez is. A kábel mini-D csatlakozóvégű, és ugyanilyen a Pentax Q HDMI aljzata is.

Egyéb kiegészítők

A már említett táskák mellett egyetlen biztos kiegészítő az OST115 jelű, fekete, műanyagvászon-bőr vállpánt.

Más cégek kínálata

A Pentax Q viszonylag újnak számít, így néhány olcsóbb pótakku alternatíva és a szokásos kis kiegészítőkön kívül még nem találunk hozzá komolyabb hozzávalókat.

Az első modell egyik előnye, hogy szabványos vakupapucsot kapott, mely középpontos villanókat is fogad, így elméletileg bármilyen külső vaku csatlakoztatható hozzá, ha nem szégyelljük manuálisan beállítani.