MILC fényképezőgépek IV. – Kiegészítők

0

Sony NEX

Sony

Ha a Sony NEX rendszer kiegészítők között böngészünk számos érdekes, egyedi darabra lelhetünk, mint például az új Alpha objektív adapter, vagy a különféle konverterek és külső monitorok. A japán cég többféle saját márkás memóriakártyát, digitális képkeretet, sőt állványt is felsorol, de ezek nem speciálisan a NEX gépekhez készülnek, így felsorolásuktól most eltekintünk.

Adapterek

A Micro 4/3”-os gépekhez hasonló objektív csatlakozó adapterek a Sony kínálatában is megtalálhatók. Természetesen saját DSLR objektívjeit teszi velük használhatóvá a NEX vázakon.

Az első bejelentési hullámban a LA-EA1 adaptert adta ki a cég, mely egy egyszerűbb kivitelű eszköz volt. Ettől függetlenül ezen is megtalálhatók voltak az elektronikus csatlakozók, melynek köszönhetően a fénymérési adatok és a rekeszvezérlés működőképes maradt, az autofókusztól viszont el kellett búcsúznunk. Az adapter alján egy állványmenet is helyet kapott.

Legutóbbi, nyár végi bejelentésükkor látott napvilágot az utód, mely LA-EA2 néven került forgalomba. A jóval termetesebb adapter szintén a Sony A objektívek csatlakozását teszi lehetővé, de beépített AF-szenzort és féligáteresztő tükröt is tartalmaz, melynek köszönhetően az autofókuszról sem kell lemondanunk. Sőt az adapter a DSLR-ekben bevált fázisérzékelős technológiát használja, 15-mérőponttal, melyekből 3 keresztszenzoros.

Külső kereső

Az elsőként kiadott NEX-3 és NEX-5 modellekkel együtt jelent meg az FDA-SV1 átnézeti kereső, mely a vakupapucsba csatlakozott, és többrétegű tükröződésmentes bevonatot is kapott. A kereső a 16 mm-es pancake objektív látószögével rendelkezik.

Elektronikus kereső

Mivel a Sony gépein is találunk elektronikus bővítő csatlakozót, a nemrég bejelentett NEX-5N modellhez egy külső EVF keresőt is kiadott a gyártó. Az FDA-EV1S típusnevű kereső kiváló képminőséggel rendelkezik. OLED kijelzőjének felbontása 2,359 millió képpont, kontrasztaránya pedig 3500:1-hez. A 0.5″-os képátlójú elektronikus képernyő 100%-os lefedettséget biztosít, betekintő része pedig 90 fokban dönthető. Erről a készülékről sem maradt le a dioptriakorrekciós tárcsa.

Vaku

Etéren meglehetősen korlátozott még a kínálat, hiszen mindössze egy vakut kapunk. Pedig elkélne a nagyobb választék, hiszen a NEX-7 csúcsmodellen kívül a Sony MILC gépekben még beépített vakut sem találunk.

Az egyetlen alternatíva ebben az esetben a HVL-F20S, mely egy nagyon kis méretű, 20-as kulcsszámmal rendelkező villanó. Érdekessége, hogy a nagyobb gépek beépített vakuihoz hasonlóan felpattintható, sőt akár a plafonra is villanthatunk vele, ha lágyabb megvilágítást szeretnénk. A vakuban külön aktiválható nagylátószögű diffúzor, és persze az ADI vakumérést támogató technológia is helyet kapott.

Konverter

A gyártó két saját készítésű objektív konvertert kínál, mindkettő az első körben kiadott 16mm-es pancake objektívhez. A VCL-ECU1 típust nagylátószögű előtétként használhatjuk 0,75x-ös nagyítással, így látószögünk nem 24, hanem 18 mm-nek megfelelő lesz. A torzított halszem hatást nyújtó VCL-ECF1 ezzel szemben 15 mm-nek megfelelő látószöget biztosít.

Külső monitor

Bár a NEX gépek mindegyike 3”-os, jó felbontású és többnyire felhajtható kijelzővel szerelt, a kényelmesebb videó komponálás miatt a Sony külső LCD kijelzőt is kiadott. A CLM-V55 5” méretű és a 16:9, valamint 4:3 oldalarányokat is támogatja. Mellékelt HDMI kábelével csatlakoztatható a fényképezőgéphez, de emellett saját lítium-ion akkut is igényel. A képernyő szinte szabadon mozgatható, tetején pedig egy árnyékoló található. Felbontása 800 x 480 képpont.

Külső mikrofon

Szintén a videósok lelkét simogatja az ECM-SST1 külső, sztereó mikrofon, mely szivacs szélfogó előtétet is kapott. Felvételi szögét 90 vagy 120 fokban állíthatjuk, tápellátása a gépről biztosított.

Egyéb kiegészítők

A NEX gépek mellé a DSLR-ekhez kiadott vezeték nélküli távvezérlő (RMT-DSLR1) is használható.

Az összes modellen meglévő HDMI csatlakozóhoz kétféle hosszúságú kábel vásárolható, 1,5 és 3 méteres méretben. A külön is megvehető hálózati adapter és akkumulátor szett mellé a hálózati tápcsatlakozást biztosító kábeles ál-akkumulátort kínál a gyártó.

A Sony kiegészítő család nagyjából tízféle, különböző kivitelű géptokot, valamint két kisebb méretű táskát is magában foglal.

A NEX gépek hátsó kijelzőjéhez portól és karcolásoktól védő műanyag fólia (PCK-LM1AM) is vásárolható.

Más cégek kínálata

Ha jobban körülnézünk rengeteg kiegészítőt találhatunk külső gyártóktól, bár ezek is jobbára a vázsapka, szűrő, pótakkumulátor, tok, LCD védő fólia kategóriákra korlátozódnak.

Az érdekesebbek között találunk például noname 0,42x-es halszem konvertert, melyet egy adaptergyűrű segítségével a kisebb E-bajonettes objektívek elé erősíthetünk.

A gyári adaptereken kívül többféle bajonettátalakítót is vásárolhatunk a legkülönbözőbb, általában kevésbé neves gyártóktól. A NEX gépekre így felerősíthetők például a régi manuális Minolta, a Contax G, a Canon EF és FD, a Nikon G, a Leica M, a Contax-Yashica, a Pentax K és DA optikák. Az elektronikus vezérlésűek természetesen csak manuális módban használhatók. A Novoflex kínálatában 15 fajta bajonett átalakítót találunk.

A Sony NEX modellekhez többféle búvártok is elérhető, így például a Nautica, Seatool, DicaPac és Aquatica cégek is kínálnak egyedi megoldásokat, elsősorban a NEX-5 modellhez.