MILC fényképezőgépek IV. – Kiegészítők

0

Olympus PEN

Olympus

Az Olympus és Panasonic kiegészítőinek egy része mindkét gyártó gépeivel használható, hiszen közös rendszerről van szó. Ilyenek például az objektív adapterek, és persze az olyan kiegészítők (táskák, pántok, szűrők, kupakok), melyek nem igényelnek elektronikus csatlakozást, csak egy megfelelő méretű felerősítési helyet. Sajnos a két cég, bár azonos méretű szenzort használ, és ugyanolyan bajonettet, a kiegészítők elektronikus csatlakozói kompatibilitását már nem tudta megoldani, így minden ide csatlakozó eszköz (pl. elektronikus keresők, mikrofonok, Bluetooth adapter), csak az adott gyártó gépével használhatók. Kivételt képeznek ez alól a vakuk, melyek bármely 4/3″-os és Micro 4/3″-os géppel csereszabatosak, akár Olympus, akár Panasonic logó áll rajtuk.

Adapterek

MMF-1 adapter

Az Olympus is kiadta a maga csatlakozóadapter készletét, melyben elsődleges helyen a 4/3” objektíveket Micro 4/3” végűvé átalakítók állnak. Ilyen az MMF-1, vagy utódja a fele akkora tömegű MMF-2. Mindkettő tökéletes AF-kompatibilitást is kínál.

Kapunk egy másik házon belüli adaptert is MF-2 néven, mely a régebbi OM szabványú objektívek csatlakoztatását oldja meg. Ez esetben persze kézi élességállításra kell hagyatkoznunk.

Konverterek

A gyártó kínálatában különböző konverterek is helyet kaptak, melyek nem a váz és az optika közé, hanem az objektív elé erősíthetők, így a gyújtótávolságot és ezzel együtt a látószöget befolyásolják.

Az Olympus kizárólag PEN objektívekhez, azok közül is főleg a 14-42mm-es (II R sorozatú) alapoptikához ajánlja a konvertereit. Kizárólag erre helyezhető fel az FCON-P01 halszem konverter, mely 14mm-es állásban 120 fokos, halszem hatású látószöget ad.

Ha nem cél a torz halszem hatás, csak még nagyobb látószög, a WCON-P01 ajánlott, mely 89 fokra növeli a képszöget ugyanezen az objektíven. A mindössze 2 lencsés konverter 85 grammot nyom.

A konverter család harmadik tagja a már említett alapzoomon kívül további két objektívvel (14-150mm és 40-150mm) is használható, szigorúan tele végállásban. Az MCON-P01 feladata az élességállítási távolság minimumának csökkentése. A makro konverterrel így 24 cm-es közelpontot, és objektívtól függően 0,28x – 0,47x-es nagyítást érhetünk el.

Optikai kereső

VF-1

A PEN gépeken nincs külön kereső. Komponálásra csak a hátsó LCD használható alapból. Azért már az első modellhez is kaptunk egy optikai átnézeti keresőt VF-1 néven, mely a gép vakupapucsára volt erősíthető. A tükröződésmentesítő bevonattal ellátott, tiszta képet nyújtó külső kereső mindössze 20 gramm, nagyítása pedig 0,47x-es, és az M.ZUIKO DIGITAL 17mm F2,8 pancake objektív látószögét adja.

Olympus elektronikus bővítmények

A PEN gépek vakupapucsa mögött található bővítmény csatlakozó többféle elektronikus kiegészítő felhelyezését is lehetővé teszi, melyre az alábbiakban mutatunk be példákat. (Korábbi cikkünk az Olympus PEN elektronikus kiegészítőiről

Makro lámpa

Az előbb bemutatott makrokonverter mellé ajánlják a MAL-1 nevű makro lámpát. Ez két 17 cm-es, flexibilis kart, végükön pedig egy-egy LED fényt ad, melyet a PEN gépek bővítmény csatlakozójához illeszthetünk. A lámpák kikapcsolt állása mellett kétfajta fényerősség választható. A karoknak köszönhetően gyakorlatilag bármilyen pozícióba beállítható, megvilágítva az optika előtti területet és témát.

Elektronikus keresők

A VF-1 utódjaként megjelent VF-2 külső kereső már nem sima átnézeti, hanem elektronikus keresőképet (EVF) kínál, melynek felhelyezését az E-P1 után kiadott modellek bővítmény csatlakozója tett lehetővé. A VF-2 1,44 millió képpontot és 60 kép/mp-es frissítési sebességet kínál, 100%-os lefedettséggel és 1,15x-ös nagyítással. Különlegessége a 90 fokig felhajtható betekintő nyílás, mely extrém szögekből történő képkomponálást is lehetővé tesz. Az EVF keresőn dioptriakorrekció is helyet kapott.

VF-2

VF-2 az E-P2 modellen

Utódja a VF-3 inkább egyszerűsített modellnek számít. Valamivel szerényebb, 920 000 képpontos felbontást és 1,0x-es nagyítást kínál. Extrái között viszont megmaradt a 100%-os lefedettség, a dioptria korrekció és a 90 fokban felhajtható betekintő rész is. Mindezt egy picit könnyebb és persze olcsóbb kivitelben.

Bluetooth adapter

A PENPAL PP-1 adapter egy egyszerű kis szerkezet, mellyel Bluetooth kapcsolaton keresztül oszthatjuk meg fényképeinket mondjuk okostelefonunkkal, vagy laptopunkkal. A készülék 2600 fotó tárolására alkalmas memóriával és automatikus képátméretező szolgáltatással is rendelkezik.

Mikrofon adapter készlet

mikrofon adapter szett

Aki elégedetlen gépe beépített mikrofonjával, vásárolhat külön adaptert (SEMA-1) is. A nagyobb méretű adaptert a bővítmény csatlakozóhoz illesztve egy kis, kábeles sztereó mikrofont kapcsolhatunk hozzá, mely szintén része a csomagnak.

Vakuk

Az Olympus PEN gépeinek többségéből a beépített vaku is hiányzik, ezért már a kezdeti modellekhez is kínáltak külső villanó megoldásokat. Ilyen volt az FL-14, az elegáns PEN külsőhöz illeszkedő kisméretű, lapos, 14-es kulcsszámú vaku, mely automata és manuális módban is használható.

FL-14

FL-300R

A kétszer erősebb FL-300R elsősorban vezeték nélküli segédvakuként állja meg helyét, melyet közvetlenül a gép kijelzőjéről vezérelhetünk. Feje a kényelmesebb használat érdekében 30 és 60 fokban dönthető.

A Panasonic kínálatához hasonló az az Olympus Micro 4/3”-os gépeihez is használható vaku trió, mely egyébként a DSLR és egyéb kompakt készülékeikhez lett kifejlesztve. Az FL-20 fix villanófejet, és 1/8 fényértékenként kompenzálható villanási teljesítményt nyújt. Az FL-36R egy forgatható és dönthető fejű, sokkal több szolgáltatást kínáló közepes teljesítményű villanó, míg az FL-50R képviseli a csúcskategóriát, 50-es kulcsszámal, gyors szinkron lehetőséggel. TTL automata és manuális beállításokkal, forgatható zoomfejjel, és vezeték nélküli vezérléssel.

Víz alatti kiegészítők

Az Olympus – mint mindig – a búvárokra is gondolt a PEN kiegészítők megalkotásakor. A hazai kínálatban négyféle különböző, 40-45 méteres mélységig vízálló tokot kínálnak. Ezek az össze PL, valamint a legkisebb PM modellhez használhatók. A kínálatot a tokokhoz kapcsolható rengeteg kiegészítő mellett kétféle vízalatti vaku, vakusínek és markolatok, valamint makró és nagylátószögű konverterek egészítik ki.

Egyéb kiegészítők

A táskák, tokok és huzatok vonatkozásában legalább tucatnyi táskát, valamit ennél is több tokot találunk a palettán. Ezen felül elegáns szövet és bőr vállpántok is beszerezhetők, különféle színvariációkban.

A szokásos védősapkák és napellenzők mellett különböző menetméretű védőszűrők, és kiegészítő markolat borítások is kaphatók.

Más cégek kínálata

Mivel a külsős cégek által gyártott kiegészítők egyike sem használja a Panasonic és Olympus gépek elektronikus kiegészítő csatlakozóját, ezek többnyire mindkét gyártó MILC gépeivel kompatibilisek.

Ha egy nagyobb kereskedelmi honlapon nézünk körül akár százával is találhatunk különféle kiegészítőket, melyek jó része sok más rendszerrel is kompatibilis. LCD védőfóliák, tokok, szűrők, tucatnyi nagylátószögű és telekonverter, halszem előtétek, és még sorolhatnánk.

Az érdekesebb tételek közé tartoznak a vakuk, melyekből a szabványos vakupapucs miatt a középpontos érintkezős változatokat is használhatjuk mindkét márka gépeivel, bár ez esetben nem lesz TTL mérésünk, és manuálisan kell beállítanunk a villanás erősségét. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy szinte bármilyen – akár régebbi kiadású – vakut is feltehetünk ezekre a fényképezőgépekre.

Polaroid PL-144AZ

Az ismertebb márkák közül például a Polaroid PL-144AZ-t ajánlják a rendszerhez, mely az Olympus és Panasonic DSLR gépeken is működik. A profi szolgáltatásokat nyújtó, 45-ös kulcsszámú vaku TTL mérést, forgatható és dönthető zoomfejet is kínál. Gyártója külön kínál hozzá TTL összekötést is biztosító kábelt.

Kisebb, 20-as kulcsszámmal kapható, a fix villanófejű Polaroid PL-108AF, mely szintén TTL vezérlésű vaku.

A rádiós vakukioldók esetében ugyanaz a helyzet, mint a vakuknál. A 4/3″-os DSLR-ekhez használható termékek jó eséllyel a Micro 4/3″-os gépeken is működnek majd. Ilyen például az általunk korábban tesztelt Phottix Plato rádiós vakukioldó, de használhatjuk az eredetileg Panasonic DSLR-ekhez és az FZ sorozathoz megjelent Aputure Trigmaster Plus modellt is.

A különféle infra és vezetékes kioldó helyettesítőkből is bőséges a kínálat. Itt olyan távol-keleti márkák kelletik magukat, mint a Phottix, Pixxel, JJC, Aputure, Easyfoto, Fotodiox, Rainbowimaging és Satechi. Csak győzzünk válogatni.

Egy másik, gyakran előkerülő probléma az objektívek kérdése. Bár a MIcro 4/3″-os rendszerhez elég sok saját gyártású optika kapható, időnként szükség lehet más, speciálisabb objektívekre is, melyek többnyire a vezető DSLR márkákhoz érhetők el. A fent sorolt márkák között a Rainbowimaging és a Fotodiox is készít bajonettátalakító adaptereket, melyek segítségével szinte bármelyik ismertebb rendszer objektívjei csatlakoztathatók. Az előbbi olyan Tilt-rendszerű adaptert is készít, mellyel pl. a Canon EF optikák fókuszsík döntése is megoldható.

Az adapterek legismertebb gyártója a Novoflex jelenleg 15-féle csatlakozószabvánnyal teszi kompatibilissé a Micro 4/3″-ot, melyek a következők:

 • Canon FD
 • Contax/Yashica
 • Exakta 66
 • Hasselblad
 • Leica M
 • Leica R
 • M42
 • Mamiya 645
 • Minolta AF/Sony A
 • Minolta MD
 • Nikon
 • Olympus OM
 • Pentax 6×7
 • Pentax K
 • T2