MILC fényképezőgépek IV. – Kiegészítők

0

Samsung NX

Samsung

A koreai cég közel két éve résztvevője a MILC piacnak eddig 5 gépet és 9 objektívet bemutatva. Kiegészítő kínálata valamelyest szerényebb, mint előző konkurenseié, de folyamatosan bővül és elég változatosnak is mondható. A gépekhez kapható alapkiegészítőkön túl, külső vakukat, keresőket, kioldókat, táskákat, tokokat, szűrőket és vállpántokat kínálnak.

Elektronikus kereső

A Samsung kisebb gépein is megtalálható az elektronikus bővítmény csatlakozóhely (Smart Shoe), így ezeken modelleken is használhatjuk a méretük miatt lemaradt EVF minden előnyét. A gyártó egyelőre egy külső keresőt kínál EVF10 néven, mely a szokásos módon a hátsó csatlakozóba és a fenti vakupapucsba illeszthető. A 0,2” képátlójú kereső átlagos, 201 000 képpontos felbontást és 98%-os lefedettséget biztosít. Nagyítása 0,83x-os, bal oldalán pedig egy dioptriakorrekciós tárcsa is helyet kapott.

Samsung elektronikus csatlakozó

külső EVF

GPS

A Samsung kiegészítő kínálat érdekessége a GPS10 típusnevű GPS adapter, mely 2 db AAA elemről üzemeltethető. A szintén vakupapucsba erősíthető készülék 1 perces készenléti és 5 mp-es újrapozicionálási idővel és 128 MB belső memóriával rendelkezik. Egy akkukészletről kb. 13 órát üzemeltethető.

Vakuk

A Samsung NX-rendszerhez három külső, gyári vakut vásárolhatunk. A legkisebb a SEF15A nevet kapta és ennek megfelelően 15-ös kulcsszámú. Kis mérete miatt a dönthető fejet el kell felejtenünk, de tökéletes A-TT vezérlést és manuális funkciókat is kapott.

SEF42A

Hasonlóan kompakt, de valamivel nagyobb kivitel az egy lépéssel erősebb SEF20A, melynek feje 90 fokig, 4 pozícióban dönthető. Az A-TTL vezérlésen kívül ez a vaku expozíció korrekciót is kínál.

A kínálat csúcsmodellje a SEF42A, mely 42-es kulcsszámú és AF segédfénnyel is felszerelték. Feje 90 fokig dönthető, és a gép zoomállását is figyelembe veszi. A-TTL és manuális üzemmódban is használhatjuk, áramellátása pedig 4 AA elemmel biztosítható.

Az NX sorozathoz kiadott vakuk egyébként a gyártó EX1 típusú fényképezőgépével is kompatibilisek.

Szűrők

Samsung márkajelzésű szűrőkből ugyanúgy háromfélét kapunk, mint a Panasonicnál. A gyártó cirkuláris polárszűrői 43-58 mm-es méretben készülnek, a védőüvegek pedig 40,5-58 mm-es menettel. Harmadikként itt is ND (szürke) szűrők között válogathatunk 40,5-58 mm-es méretben és ND4-es, vagyis 2 fényértéket jelentő kivitelben.

Egyéb kiegészítők

A hivatalos weboldal szerint kétféle bőrtokot választhatunk a gépeinkhez, egyet a nagyobb vonalat fémjelző NX10, egyet a zsebkompakt külsejű NX100 méretéhez igazítva. Ugyanígy kétféle vászontáska is kapható többféle színben, ha mindenáron Samsung logós hordalkalmatosságot szeretnénk. Ezekbe bármely NX modell belefér. Vállpántokból szélesebb választékot kínál a gyártó, így választhatunk, hogy szövet vagy bőr kivitelt szeretnénk, a színek között pedig akár almazöld, vagy lila változatot is választhatunk. A gépek mellé kábeles távkioldó is megvásárolható SR9NX01 néven.

Más cégek kínálata

Ha nem számoljuk a mérhetetlen sokaságú szűrőt, LCD védőt, tokot és egyéb kis kiegészítőket, melyeket tucatnyi cég kínál a weben, főleg a NX gépekhez kiadott bajonett átalakítók kelthetik fel az érdeklődésünket. Nem csak a Samsung korábbi optikái helyezhetők fel ugyanis a gépeire, de például a Novoflex adaptereivel jó pár elterjedt formátumú „lencse” is. A cég az első NX modell piacra kerülésekor bejelentette, hogy a következő rendszerekhez gyárt NX adaptert:

  • Nikon F
  • Canon FD
  • Minolta MD
  • Minolta AF/Sony Alpha
  • Leica R
  • Pentax K
  • Olympus OM
  • M42
  • T2