MILC fényképezőgépek IV. – Kiegészítők

0

Nikon 1

Nikon

Elektronikus bővítmény csatlakozó

A cikkünk írásakor legfiatalabb MILC rendszer két gépéhez első ránézésre igen komoly, 44 darabos kiegészítő szettet mellékelt a Nikon, de ezek több mint a fele táska, tok, vagy vállpánt, melyek felsorolása nem lenne túl érdekes. Róluk csak annyit, hogy a gépekhez hasonlóan többféle színben jelennek meg. A tokok bőrből készültek, 5 alapszínben, a vállpántok vászon vagy bőr alapanyagúak 6 színváltozatban.

A Nikon 1 rendszerű gépek közül a nagyobb (V1) rendelkezik a korábban bemutatott gyártókhoz hasonló, elektronikus bővítő csatlakozóval, így ilyen kiegészítők (pl. vaku, külső mikrofon) csatlakozására csak ezen modellnél van lehetőség.

Adapter

A Nikon 1 rendszer esetében is megoldott a gyártó F-bajonettes, DSLR objektívjeivel való kompatibilitás. Csatlakoztatásukhoz az FT-1 adaptert kell megvásárolnunk. Az objektíveknél azonban figyelembe kell vennünk a többiekhez képest igen nagy 2,7x-es szorzót is, így például egy 50mm-es optika 135mm-nek megfelelő látószöget ad.

Vaku

A kisebb J1 modellben van beépített vaku, de külső csatlakoztatására nincs lehetőség. A nagyobb, V1-ből kihagyták a villanót, és csak a vele együtt megjelenő Speedlight SB-N5-tel érhető el ez a szolgáltatás. A 8,5-es kulcsszámú vaku forgatható és 90 fokban dönthető fejet kapott. Támogatja az i-TTL, és manuális üzemmódot, az expozíció korrekciót, valamint a nagy sebességű zárszinkront. Külön áramforrást nem igényel, a géptől kapja az energiát.

GPS adapter

A szintén külön megvásárolható GP-N100 adapter A-GPS (Assisted GPS) szolgáltatása nagyon gyors pozíciókeresést biztosít. Ez bekapcsolást követően 40 mp-es, újrakeresésnél 3 mp-es várakozást jelent. Az áramot ez a készülék is a fényképezőgép elektronikus csatlakozóján keresztül kapja.

Külső mikrofon

Ugyan a videó funkcióval is felvértezett DSLR gépekhez adták ki, de az ME-1 külső sztereó mikrofon a Nikon 1 rendszerrel is használható lesz. Egyelőre még csak a V1-gyel kompatibilis, mivel csak ez rendelkezik sztereó jack csatlakozóhellyel.

Objektív kiegészítők

Az első körben kínált négy objektívhez a szokásos védőkupakok és puhatokok mellett háromféle napellenzőt és egy 40,5 mm menetátmérőjű védőszűrűt kínál a gyártó, mely a por és karcolások ellen védi a frontlencsét.

Egyéb kiegészítők

A Nikon által kínált számos kiegészítő közül bizonyára nagyobb érdeklődésre tarthat számot az ML-L3 infra távvezérlő, mely egyébként a gyártó magasabb szériás Coolpix gépeivel és mindkét Nikon 1 modelljével is kompatibilis.

Megemlíthető még a J1-hez használható EP-5C akkumulátor helyettessítő, mely kábellel és az EH-5b adapterrel hálózati tápvégként üzemel.

Más cégek kínálata

A Pentax Q-nál is később bejelentett Nikon 1 rendszer első modelljei mostanában kerültek a boltokba, így még konkurensénél is nehezebben találunk hozzá (nem Nikon gyártmányú) kiegészítőket. A képet tovább árnyalja, hogy az egyszerűbb J1 modellen csak USB és HDMI kimenetet találunk, tehát elektronikus kiegészítők fogadására nem lesz alkalmas. A drágább V1 modell viszont egyedi kialakítású elektronikus kiegészítő csatlakozóval rendelkezik, így csak saját gyártású vakut, keresőt, és hasonló kiegészítőket fogad.

A Nikon 1 rendszer bajonett-adapter ellátottsága is még a jövő zenéje