MILC fényképezőgépek VI. – Szolgáltatások

0
Hirdetés

Bevezetés

Frissítve: 2013. 06. 20.

Hiba volna a cserélhető objektíves tükörnélküli (röviden: MILC) fényképezőgépeket pusztán a digitális tükörreflexesek előőrsének, vagy bemelegítő szegmensének tartani. A MILC gépek leggyakrabban ugyanolyan fejlett szolgáltatásokat kínálnak mint egy belépő, vagy középkategóriás DSLR. A kategória mára olyan fontos tényezővé nőtte ki magát, hogy egyes gyártók csúcsmodelljeit is ezen gépek között kell keresnünk. Mindegyikük tartalmaz kézi beállítási lehetőségeket, így az eddig megjelent összes modellben megtaláljuk a rekesz-, és záridő előválasztást, a teljesen manuális módot, vagy a fehéregyensúly, fénymérés, vagy érzékenység szabályozását.

Persze a kezdő fotós is ugyanúgy megtalálja köztük a neki való típust, hiszen a MILC gyártók nagy hangsúlyt fektettek a könnyű használhatóságra. Témamódok, automatikus képfeldolgozás, vörösszem csökkentés és egyéb szoftveres optikai hibajavítások színesítik a szolgáltatások körét.

Az újabb modellek kis mérete miatt egyre kevesebb gombot, kezelőszervet találunk a gépeken, amit sok esetben érintőképernyővel helyettesítenek, bár a nagyobb modellek, például a Panasonic DMC-GH3, néha rácáfolnak erre.

A gyártók szeretnek csak rájuk jellemző különlegességekkel is előrukkolni, így például extra gombok kerültek némely márka objektívjeire. Ilyen a Samsung által használt iFn gomb, mellyel az objektíven vezérelhetők a fontosabb beállítások. A Panasonic által kifejlesztett Power Zoom megoldás tológombbal vezérelhető zoomot, vagy fókusz tesz lehetővé.

Az utóbbi évek hívószava a 3D. Egyre több MILC gépben is találkozhatunk ezzel a funkcióval. Az Olympus és a Panasonic 3D állóképeket, a Samsung és a Sony térhatású panorámát kínál. Természetesen mindegyik megtekintéséhez szükségünk lesz egy 3D-t támogató tévére is, hisz e gépek hátsó kijelzője egyelőre a hagyományos 2D megjelenítést támogatja.

Arra persze nem vállalkozunk, hogy minden modell minden egyes szolgáltatását felsoroljuk, de a következőkben gyártókra bontva próbáljuk néhány mondatban elmagyarázni az adott márkára jellemző fontosabb, érdekesebb, vagy a gyártó által gyakran kiemelt képességeket.