MILC fényképezőgépek VI. – Szolgáltatások

0
Hirdetés

Sony

Sony

Sony MILC gépek szolgáltatásai
gyártó/típusnév Szolgáltatás táblázat Különlegességek
Sony
Alpha NEX-3
Sony
Alpha NEX-5
teszt teszt
Sony
Alpha NEX-C3
Sony
Alpha NEX-5N
Sony
Alpha NEX-7

OLED EVF keresős apróság

A Sony nyáron bejelentett csúcsmodellje, a NEX-7 az első „zsebméretű” MILC fényképezőgép, amelybe EVF kereső került. A kereső ráadásul egy OLED, mely az EVF-ek között még újdonságnak számít. A kiváló kontrasztot és képminőséget adó „Tru-Finder” 2,3 millió szubpixeles, 100%-os lefedettséget és 1,09x-es nagyítást kínál.

Felhajtható LCD

A gyártó már első cserélhető objektíves tükörnélküli gépeiben is dönthető hátsó kijelzőket alkalmazott, ezzel könnyítve a képkomponálás terhét. A 3”-os LCD-ék felfelé 80, lefelé 45 fokban dönthetőek és 921 000 képpontosak.

Érintőképernyő

A Sony is viszonylag későn, csak legújabb szériájában alkalmazta először az érintőképernyőt. Közülük egyelőre csak a NEX-5N-en találunk ilyen hátsó kijelzőt az imént felsorolt képességekkel.

HDR mód

A Sony DSLR-ekből örökölt szolgáltatás igen részletes kontrasztátfogás állítást tesz lehetővé a fotós számára. Használhatjuk automata módban, de választhatunk 1-6 fényérték rásegítést is. Így képeinken a csúcsfényes és árnyékos területek részletvisszaadása is gazdagabb lesz. Hátránya, hogy ehhez a gépnek sorozatot kell készítenie, így mozgó dolgok fotózására nem igazán alkalmas.

A HDR mód mellett minden gépben megtaláljuk a dinamika tartomány optimalizációt, mely az árnyékok öt fokozatú, szoftveres világosítását jelenti. Ez egy képpel is létrehozható.

AVCHD 2.0

Idén jelentették be az új AVCHD 2.0 szabványt, mely főként megnövelt képfrissítési sebességű FullHD és 3D videofelvételt jelent. Ez a korábbi 25/30 kocka/mp helyett dupla sebességű 50/60 képkocka/mp-et jelent, jóval finomabb mozgás visszaadást eredményezve a videoképen. A Sony újabb modelljei (NEX5N és NEX-7) már ezt a technológiát használják.

Kromatikus aberráció csökkentés

A Sony gépekben most debütálnak az optikai hibákat eltüntető szolgáltatások. A NEX-5N a színhiba ellen veszi fel a harcot, egy ki és bekapcsolható, de nem szabályozható automata szolgáltatással.

Gyors sorozat

Már az első körben kiadott modellekben sem volt lassú (7 kép/mp) a sorozat teljesítmény, de az újabban megjelent NEX-5N már nagyobb felbontásban, akár 16 megapixelt választva is képes 10 kép/mp-es sebességre.