MILC fényképezőgépek VI. – Szolgáltatások

0

Nikon

Nikon

Nikon MILC gépek szolgáltatásai
gyártó/típusnév Szolgáltatás táblázat Különlegességek
Nikon
1 J1
teszt teszt
Nikon
1 V1
teszt teszt

Kontraszt és fáziseltoláson alapuló fókuszrendszer

A MILC gépek megjelenése óta eltelt három évben megszoktuk, hogy kontraszt-alapú fókuszrendszert használnak, a DSLR-ek fáziseltérésen alapuló rendszeréhez képest. A Nikon V1 modellje egy új hibrid elgondolást vezetett be, mely ötvözi a két élességállítási technológiát.

A fáziseltérésen alapuló rendszer igen gyors autofókuszt eredményez, a tükörreflexes gépekével vetekedőt. Bizonyos esetekben a gép a kompaktoknál megszokott kontraszt-alapú autofókuszra vált, mely bár lassabb az előbbinél az átlaghoz képest így is jobb teljesítményt nyújt.

Elektronikus kereső kis vázban

A Nikon csak pár héttel marad le bejelentésben a Sony mögött, a kis gépvázba épített elektronikus keresőt illetően. Nikon 1 V1 modelljében megtaláljuk az EVF-et, mely egy 1,44 millió képpontos, 100%-os lefedettségű LCD, 1x-es nagyítással. A látható képmérete így némileg nagyobb mint például a D5100 belépő kategóriás DSLR modellé.

Elektronikus és mechanikus zár

Szintén a Nikon 1 V1-ben alkalmazták először (a MILC-ek között) az átkapcsolható elektronikus és mechanikus zár szolgáltatást. Az ilyen gépek jellemzően mechanikus zárat használnak, hasonlóan a DSLR-ekhez. Ez azonban – éppen mechanikus volta miatt – extra gyors záridők és képsorozatok elérésére nem alkalmas. A V1-ben ilyen zárat használva 4,2 kép/mp-es sorozat sebesség érhető el, elektronikus zárral viszont 10, 30 vagy akár 60 kép/mp-is, teljes felbontásban. RAW formátumban akár 30 képet is készíthetünk, mely teljesítmény egyedülálló. Ezen felül elektronikus zár használatakor a gép expozíciós ideje 1/16000 mp-ig növelhető.

SlowMotion videók

A videó funkció érdekessége a SlowMotion szolgáltatás, mely 400 és 1200 kép/mp frissítési sebességű mozgóképet jelent. Sajnos ehhez jelentősen csökkentenünk kell a felbontás, így csak 640×240, vagy 320×120 pixeles képméretben érhető el.

Motion snapshot

…vagy magyarul mozgó pillanatkép. Ez az egyedülálló szolgáltatás az exponáló gomb félig lenyomásakor lassított (2x) videofelvételbe kezd, majd teljes lenyomásakor egy teljes felbontású állóképet készít. Így az állókép készítésének 1 másodperce is mentésre kerül, lassított videó formájában.

Smart Photo Selector

Az „okos fotó kiválasztó” szintén az exponáló gomb félig lenyomott állapotában kezdi a gyors sorozatképek készítését, melyek közül 5-öt ment. A felvételeket képélesség, kompozíció, elmosódottság, valamint az arcok, a mosoly és a pislogás érzékelése alapján választja ki. Ha jól dolgozott (és volt elég alapanyag), több szempontból korrekt, jól exponált, mosolygó, és pislogásmentes fotók kerülnek a memóriakártyára.