MILC fényképezőgépek VI. – Szolgáltatások

0

Olympus

Olympus

Olympus MILC gépek szolgáltatásai
gyártó/típusnév Szolgáltatás táblázat Különlegességek
Olympus
PEN E-P1
teszt teszt
Olympus
PEN E-P2
teszt teszt
Olympus
PEN E-P3
teszt teszt
Olympus
PEN E-PL1
teszt teszt
Olympus
PEN E-PL2
teszt teszt
Olympus
PEN E-PL3
teszt teszt
Olympus
PEN E-PM1

Vezeték nélküli vakuvezérlés

Az Olympus nem minden gépén találunk beépített vakut, de az első modell (E-PL1), amely rendelkezett ezzel a tulajdonsággal, ezt az egyedi szolgáltatást is megkapta. Segítségével a belső villanóval vezeték nélkül szabályozható egy külső rendszervaku villanási teljesítménye. A beépített egység villanási erőssége ráadásul az átlagnál nagyobb tartományban, +/-3 fényérték között állítható.

Sztereó mikrofon bemenet

A gyártó már első modelljében is kínált HD videofelvételi képességet, de a külső sztereó mikrofon csatlakoztatásának lehetősége, csak kicsit később, a könnyített E-PL1-ben jelent meg. Viszont nem a megszokott minijack bemeneten keresztül, hanem az elsőként itt megjelent kiegészítő csatlakozó segítségével használhatunk külső mikrofont.

Állítható gradiációs görbe

Szintén a haladó felhasználókat célozza meg a korábban csak profi DSLR-ekben látott gradiációs görbe állítási lehetőség. Ezt életre keltve +/- 7 lépésben szabályozható az árnyalati görbe alsó és felső része, így befolyásolva a képek kontrasztját. Ily módon ízlésünknek megfelelő képhatást érhetünk el telített, kemény kontraszttal és színekkel, vagy lágyabb, az árnyékokban többet hagyó átmenetekkel.

Gazdag automatikus sorozat választék

A legtöbb gyártó általában automatikus expozíció sorozatot kínál gépeiben, esetleg fehéregyensúly sorozatot is beállíthatunk. Az elsőként kiadott E-P1 mindezt megfejelte egy 3-képes vakuteljesítmény és érzékenység sorozattal, melyek segítségével szabadon próbálgathatjuk a beállításokat. A fehéregyensúly sor ráadásul rendkívül részletesen, többféle lépésközt választva, 3-9 képig állítható.

Érintőképernyő

Viszonylag későn, csak 2011 nyárán kiadott Olympus fényképezőgépekben jelent meg ez a funkció. Közülük is csak az E-P3 csúcsmodell kínál ilyen vezérlést.

Lehajtható kijelző

Szintén a múlt nyári modellfrissítés egyik újdonsága volt, mégpedig az E-PL3 révén. 3″ képátlójú, 460 000 szubpixeles LCD kijelzője 80 fokban felfelé, és 45 fokban lefelé dönthető.

Beépített stabilizátor

Kétféle fejlett stabilizátor technológia versenyez egymással napjainkban: az objektívbe épített lencsemozgatásos, és a gépben megtalálható szenzor elmozduláson alapuló. Az Olympus az utóbbit használja, melynek előnye, hogy minden csatlakoztatott (rendszer) objektívünkkel működik. A rendszer többféle üzemmódot is kínál, így a normál, mindkét irányban stabilizáló beállítás mellett csak vízszintes, vagy csak függőleges remegéscsökkentést is választhatunk.

Bőrlágyítás

A képfeldolgozási szolgáltatások egyik érdekessége, ha lágy bőrhatású potrékat szeretnénk készíteni, és nem akarunk vesződni az utólagos szoftveres bőrsimítással. Persze profi hatást csak egy képszerkesztő programmal érhetünk el, de az Olympus gépek két fokozatú e-Portrait lehetősége is gyors segítséget jelenthet. Hátránya csupán annyi, hogy legfeljebb 5 megapixeles végeredményre képes.

Árnyék kompenzáció

A Panasonicnál nemrég bevezetett árnyék kompenzációt az Olympus már régebb óta, első modelljétől kezdve alkalmazza. A név itt is kicsit félrevezető, hiszen nem az árnyékok világosításáról van szó (ezt mindkét gyártó külön szolgáltatásként kínálja), hanem az átmenetes képsarki sötétedés csökkentéséről. Ez a funkció az Olympus gépekben is automatikus, csak ki-, és bekapcsolható.

3D állókép

A PEN sorozatú MILC készülékek is megkapták a 3D fotózási lehetőséget, legalábbis az új E-P3 modellben már találunk ilyet. A témamódok közül kiválasztható szolgáltatás annyiban tér el a Panasonicétól, hogy itt nincs szükségünk 3D objektívre. A két képet a gép utasításai szerint, egymáshoz képest kicsit eltolva kell elkészítenünk. Hátránya, hogy így csak mozdulatlan témákról készülhet térbeli felvétel. A képek ezúttal is MPO formátumban, maximum 2 megapixeles felbontásban kerülnek a memóriába.