MILC fényképezőgépek VI. – Szolgáltatások

0
Hirdetés

Pentax

Pentax

Szenzor stabilizálás

A szenzor elmozdításán alapuló rendszer újabb képviselője. Már DSLR gépeiben is ilyen típusú stabilizátort használt, így nem meglepő, hogy első cserélhető objektíves kompaktjába is ez a rendszer került. A cég ígérete szerint akár 4 fényérték előnyt is biztosít a kis Pentax Q.

Multi expo

Ha erősebb megvilágításnál hosszabb záridőre van szükségünk jól jöhet a Pentax MILC gépének ezen szolgáltatása. Sorozatban 2-9 felvételt készíthetünk a géppel, melyeket ezt követően automatikus expozíció beállítással 1 képpé olvaszt. Segítségével például lágy, fátyolos hatásúvá tehető a vízesés, vagy elmosható az autóforgalom.

Beépített ND szűrő

Hasonló eredmény érhető el a gép beépített ND szűrőjével is, mely 2 fényérték fokozatban növeli a záridőt anélkül, hogy a rekeszt szűkítenünk kéne. Ennek köszönhetően nem változik a mélységélesség sem.

Bokeh vezérlés

Ha más a mélységélességnél tartunk; a Pentax Q a konkurenciánál jóval kisebb képérzékelőt használ, melyhez kisebb gyújtótávolságú objektíveket kínál a gyártó. Emiatt a géppel elérhető mélységélességi tartomány is a hagyományos kompaktokhoz lesz hasonló, vagyis jobbára minden éles a képeinken. A Pentax ennek kiküszöbölésére vezette be a Bokeh Control Filter szolgáltatást, melyről rövid sajtóanyagában nem sok részletet oszt meg. Valószínűleg a képháttér gépen belüli szoftveres lágyításáról van szó.

HDR mód

A Pentax gépeiből szinte elmaradhatatlan a HDR funkció, így nem csoda, hogy a Q-t is felszerelték vele. Csak JPEG formátumban használhatjuk. A készülék 3 felvételt készít gyors egymásután, majd ezeket egyesítve hozza létre a nagy kontrasztátfogású fényképet. A két erősségi fokozata mellett automatikus beállítást is választhatunk.