MILC fényképezőgépek VII. – Miért?

0
Hirdetés

Statisztika

Frissítve: 2013. 06. 20.

A kérdés eredetileg úgy hangzott, hogy „Miért MILC?” és egy tucatnyi kérdést tartalmazó kérdőív fejlécében szerepelt. Ezt az internetes kérdőívet töltötte ki 2011. év végén 50 olyan olvasónk, akik már tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgéppel (MILC – Mirrorless Interchangeable Lens Camera) fotóznak. A felmérésünkben a Pixinfo.com olvasói vettek részt, így a felmérés a hazai fotós társadalmat vagy a teljes lakosságot tekintve semmiképp sem nevezhető reprezentatívnak.

Elsődlegesen arra voltunk kíváncsiak, hogy kit mi motivált, amikor a MILC kategória mellett döntöttek, de rákérdeztünk a választott gép típusára és az adott modell kiválasztásának okaira is. Essünk először túl a száraz statisztikákon.

A Pixinfo.com olvasótáborát ismerve nem meglepő, hogy a válaszadók 72%-a olyan amatőr fotós volt, akik sokat fotóznak ugyan, de nem ebből élnek. Az abszolút kezdő és hobbi fotósok a válaszadók 22, míg a profik a csoport 6 százalékát alkották. Ha figyelembe vesszük, hogy ezeket a fényképezőgépeket a jó képminőséget kereső igényesebb közönségnek tervezték, akkor ez a megoszlás egyáltalán nem nevezhető meglepőnek. A MILC gépét a profik közül mindenki második gépnek használja, de sok amatőr is csak egy másik (feltehetőleg DSLR) fényképezőgép mellett használja ezt a kategóriát. A válaszadók 72%-a számára azonban a tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgép jelenti a fotózás elsődleges eszközét.

Szintén nem szabad, hogy meglepetést okozzon, hogy a legnagyobb rajongótáborral ebben a szegmensben a Panasonic (46%), a Sony (24%) és az Olympus (22%) rendelkezik. Ahogy a korábbi cikkekben is látható volt, ez a három gyártó rendelkezik a legtöbb fényképezőgéppel, objektívvel és kiegészítővel a kategóriában. A termékkínálattal ugyan a Samsung esetében sincs gond, de a koreai cég fotós piacon való látványos hazai passzivitása miatt ebbe a rendszerbe komoly kockázatot jelent beleinvesztálni (kicsit bővebben majd a következő oldalon). Érthető tehát, hogy mindössze 3 ilyen fényképezőgépet használó fotóssal találkoztunk, akik a válaszadók mindössze 6%-át jelentették. A Pentax és a Nikon rendszerei annyira újak, hogy szinte épp hogy csak kaphatók, így szerintünk nem kell messzemenő következtetéseket levonni abból, hogy a felmérés során egyetlen Pentax Q vagy Nikon 1 tulajdonossal sem találkoztunk. A Pentax rendszeréhez kell csak hozzáfűzzük, hogy hazai márkaképviselet és terméktámogatás nélkül a Samsunghoz hasonló módon ebbe a rendszerbe is kockázatos beugrani.

A válaszadók 78%-a kit objektívvel (is) használja a fényképezőgépet, de jelentős részüknek vannak egyéb objektívjei is. Messze a legnépszerűbbek a kis méretű, fix gyújtótávolságú úgynevezett pancake objektívek (50%), de 42%-uk használ (feltehetőleg adapterrel csatlakoztatható) egyéb optikákat is.

A rendszer elfogadottságának és terjedésének növekedését nagyon jól mutatja, hogy a válaszadók 10%-a 2009-ben, 32%-a tavaly, 56%-a pedig idén vette a gépét, ami a fotós piac gazdasági válságra visszavezethető idei stagnálása vagy visszaesése mellett szinte biztosan a MILC kategória lassú, de határozott térnyerésére utal.