MILC fényképezőgépek VI. – Szolgáltatások

0
Hirdetés

Fujifilm

Fujifilm

Fujifilm MILC gépek szolgáltatásai
gyártó/típusnév Szolgáltatás táblázat Különlegességek
Fujifilm
FinePix X-Pro1
teszt
teszt
Fujifilm
FinePix X-E1
teszt teszt

X-Trans szenzor

Teljesen egyedi, más gyártó által nem alkalmazott szenzor technológia, mely az érzékelő előtti színszűrő réteget érinti. A hagyományos 2×2 elrendezésű (GRGB) színszűrő mintázat helyett, 6×6-os csoportokban nagyjából kevert mintázatot alakítottak ki. A túl szabályos mintázat egyik hátránya a hibás színminta, vagy moiré kialakulása, főleg a finomabb részletességű képterületeken. Ez ellen többnyire a szenzor előtti aluláteresztő szűrőkkel védekeznek, melyek viszont valamelyest csökkentik ezen apróbb részletek pontos visszaadását.

A kevert színszűrő mintázattal rendelkező X-Trans szenzoroknál nincs szükség plusz szűrőrétegekre, így a képek részletessége kiváló maradhat. Az új szenzor koncepcióhoz az analóg filmek véletlenszerű szemcséi adták az ötletet.

Hibrid kereső

A Fujifilm az úgynevezett hibrid keresőrendszert alkalmazta több gépében is, mely az elektronikus (EVF) és optikai/átnézeti kereső (OVF) kombinációjából áll. Ez a módszer tiszta és világos, nagyméretű optikai keresőképet (OVF) ad, melyre egy külön rendszer rávetíti a szükséges felvételi adatokat. Hátránya, hogy az átnézeti keresők parallaxis hibája itt is jelen van.

Közelebbi képeknél, ahol a parallaxis hiba nagyon zavaró, vagy olyan esetekben, amikor az optikai kereső nem adna jó képet (pl. nagyon sötét helyen) a gép automatikusan átvált elektronikus keresőképre.

Lineáris fókusz meghajtás

Az FX objektívek egyedi (bár nem teljesen különleges) vonása az LM, vagyis lineáris fókuszmotor. Az optikába épített meghajtás más gyártók ilyen fejlesztéséhez hasonlóan halk és gyors automata élességállítást kínál.

Lineáris fókusz meghajtás

A bevezetőben említett szolgáltatás egy (vagy két) külön gombot jelent az objektíven. Ezek segítségével a kompaktokhoz hasonlóan két irányban és két sebességgel szabályozhatjuk a zoomot és alkalmasint az élességet is.

Filmszimuláció és dinamika kiterjesztés

A gyártó egyéb modelljeiből már jól ismert szolgáltatás, mely népszerű filmjeik hatását utánozza digitális képeinken. Megtalálható itt a Provia, Velvia, és Astia filmek színvilága, ahogy portréfényképezéshez igazított kemény kontrasztú monokróm beállításokat is választhatunk.

A Fujifilm gépek másik megszokott szolgáltatása a fokozatonként állítható dinamika kiterjesztés, mely az érzékenység növelése mellett 100%, 200%, és 400%-os értéken használható.