MILC fényképezőgépek VI. – Szolgáltatások

0

Samsung

Samsung

Samsung MILC gépek szolgáltatásai
gyártó/típusnév Szolgáltatás táblázat Különlegességek
Samsung
NX10
teszt teszt
Samsung
NX11
teszt teszt
Samsung
NX5
Samsung
NX100
teszt teszt
Samsung
NX200
teszt teszt

i-Function

A Samsung NX100 volt a koreai cég első zsebben is hordható, apró MILC gépe, melynek legérdekesebb újítása a valóban egyedülálló iFn gomb volt. A gombot az objektíven helyezték el, így firmware frissítéssel a korábbi modellek is alkalmassá tehetők a használatára. Segítségével egy gyorsmenü fontosabb beállításai között (érzékenység, fehéregyensúly, expozíció korrekció, záridő, rekeszérték, témamódok kiválasztása) lapozhatunk, majd az objektív gyűrűjének elfordításával megváltoztathatjuk a kiválasztott beállítás értékét.

OLED kijelző

A Samsung volt az első és mindmáig az egyetlen, aki OLED kijelzővel látta el MILC fényképezőgépeit. Ez már az első, 2010 elején kiadott modellen is megtalálható volt. Az AMOLED PenTile technológiát használó képernyő az átlagosnál nagyobb kék és vörös szubpixeleket használt, melyekből így kevesebb került a képernyőre.

Az OLED kijelzők előnye az LCD-hez képest a kiváló fekete szín visszaadás, és így a több fokozattal jobb kontrasztátfogás. Az ilyen képernyővel szerelt gépein 3”-os, 614 000 képpontos AMOLED (aktív mátrix OLED) található.

Szenzor mozgatáson alapuló beépített stabilizátor

Az Olympushoz hasonlóan a Samsung már korábbi fényképezőgép szériáinál is a szenzor-mozgatáson alapuló stabilizációt használta. Ez a szolgáltatás a MILC gépeibe is átkerült, így bármely csatlakoztatott objektívnél élvezhetjük a stabilizátor előnyeit.

Háttérfény opció

A háttérfény korrekció neve mindent elmond arról, milyen helyzetben érdemes használni. Ha erős hátsó megvilágítás esetén csak a téma sziluettje lenne látható, e szoftveres képesség némi derítőfénnyel „világítja meg” a főtémát, láthatóvá téve annak részleteit.

Automatikus torzítás korrekció

A szoftveres optikai hibajavítások egyik egyedi változata. A Samsung NX100 típusban láttuk először, de megkapta utódja, az NX200 is. Csak bizonyos támogatott rendszerobjektívek esetén működik, és geometriai torzításukat (párna-, és dongatorzítás) csökkenti.

Állítható videofelvételi sebesség

A legfrissebb, NX200 modell egyik új szolgáltatása segítségével 2x-es lassítású HD, vagy 4x-es lassítású VGA videót is választhatunk. A fullHD felbontást megtartva lehetőségünk van a mozgókép felgyorsítására is, az eredetihez képest 5x, 10x, vagy 20x-os sebességre.

2D és 3D panoráma képek

2D Live Panorama névre keresztelte új szolgáltatását a Samsung, melyet elsőként a legutóbbi NX200 modellben vezetett be. Használatakor álló-, vagy fekvő képállásban a gép folyamatos, pásztázó körbeforgatásával készíthetünk széles panorámaképeket, melyeket persze a gép maga fűz össze. Mindkét állásban ~6,5 megapixeles fotó készülhet.

A 3D fényképezés a Samsung gépek esetén 3D panorámát jelent, mely persze itt is csak külső megjelenítővel nézhető vissza térbeli képként.