MILC fényképezőgépek VI. – Szolgáltatások

0
Hirdetés

Panasonic

Panasonic

Panasonic MILC gépek szolgáltatásai
gyártó/típusnév Szolgáltatás táblázat Különlegességek
Panasonic
Lumix DMC-G1
teszt
Panasonic
Lumix DMC-G2
teszt teszt
Panasonic
Lumix DMC-G3
teszt teszt
Panasonic
Lumix DMC-G10
teszt teszt
Panasonic
Lumix DMC-GF1
teszt teszt
Panasonic
Lumix DMC-GH1
teszt teszt
Panasonic
Lumix DMC-GF2
teszt teszt
Panasonic
Lumix DMC-GF3
teszt teszt
Panasonic
Lumix DMC-GH2
teszt teszt
Panasonic
Lumix DMC-GX1
teszt teszt
Panasonic
Lumix DMC-GF5
teszt
Panasonic
Lumix DMC-G5
teszt teszt
Panasonic
Lumix DMC-GH3
teszt teszt

1,44 millió képpontos EVF

Az első MILC modell, vagyis a DMC-G1 többek között az addigiakhoz képest elképesztő felbontású elektronikus kijelzőjével (EVF) kápráztatta el a világot. Korábban 900 ezer képpont volt a maximum, amit az új gép 1,44 millióra emelt. A kereső másik érdekessége a kiváló nagyítása volt, mely a fullframe tükörreflexes gépek keresőképének méretéhez közelített. A Panasonic drágább G modelljeiben azóta is ilyen keresőt használ, a kisebb (kiegészítő csatlakozós) modellekhez pedig külön vásárolhatunk hasonlót.

Kihajtható LCD

Kizárólag a nagyobb Panasonic MILC gépekben alkalmazzák. Oldalra kihajtható, és előre 180, lefelé pedig 90 fokban elforgatható, segítve a pontosabb és kényelmesebb képkomponálást. A kis gépek esetében csak az előbb említett külső EVF segíthet ebben a műveletben, mivel 90 fokban felhajtható, így felülről is belenézhetünk.

Érintőképernyő

AF mező kiválasztása

A japán gyártó bizonyos gépei fejlett érintőképernyő technológiát is felvonultatnak. Az újabb modellek mindegyikében megtaláljuk ezt a szolgáltatást, legyen az a legkisebb GF, vagy a legnagyobb GH modell. A szokásos funkciókon kívül jó szolgálatot tesz az érintésérzékeny autófókusz + expozíció mód, melynél a képernyő bármely pontjára bökve azonnal élességet állít majd exponál a gép.

Light Speed AF

Az első Panasonic MILC modellek figyelemfelkeltő újdonsága volt a villámgyors kontrasztalapú autofókusz. A gyártó mostanában kiadott modelljeiben még tovább gyorsította a rendszert. Duplájára emelték a szenzor kiolvasási idejét, ezzel akár 0,1 mp körüli – a DSLR-ekel vetekedő – élességállítási időket elérve.

Az AF pont kiválasztásánál a képmező bármely pontját használhatjuk, akár az adott területet kinagyítva is. Így pixelpontosan jelölhető ki mely pontra élesítsen a készülék.

Power Zoom

A bevezetőben említett szolgáltatás egy (vagy két) külön gombot jelent az objektíven. Ezek segítségével a kompaktokhoz hasonlóan két irányban és két sebességgel szabályozhatjuk a zoomot és alkalmasint az élességet is.

A szolgáltatás különösen videózás közben hasznos, hiszen apró ujjmozdulatunk nem remegteti meg annyira a gépet, mint a zoomgyűrű elfordítása. A gombok ráadásul teljesen ki is válthatják a gyűrűket, a korábbinál sokkal kisebb objektíveket eredményezve. A Panasonic legújabb 14-42mm-es Power Zoom kitobjektívje például 58%-kal rövidebb a nem Power Zoomos változatnál.

Árnyék kompenzáció

A GF3 modellben napvilágot látott funkció, csak egy a számos, felhasználó által szabályozható szoftveres képjavító szolgáltatás közül. Találunk itt szelektív élesítést (intelligens felbontás), és a sötét részek világosítását (intelligens kontraszt) is. A címben említett újdonság a képsarki sötétedésre jelent némi gyógyírt. Bekapcsolva teljesen automatikusan dolgozik.

3D állókép

Az újabb Panasonic modellek mindegyikében megtaláljuk. A szolgáltatás, csak a gyártó nemrég kiadott, kétlencsés 3D optikájával használható, és általában 2-2,5 megapixeles képeket jelent MPO formátumban.

Külső mikrofon bemenet

A gyártó fejlettebb gépei beépített sztereó mikrofont is tartalmaznak, de a nagyobb típusokon külön mikrofonbemenetet is találunk.