Nem csak MILC gépet stabilizálhat: Feiyu Tech G6 Plus

0

Manapság már nem túl meglepő, ha valaki egy okostelefonhoz, vagy akciókamerához fejlesztett gimballal jár végig egy túrát, vagy éppen ezzel készít videót akár egy esküvőről is. Más kérdés persze, hogy a profik valószínűleg nem fognak örülni a gimballal lábatlankodó vendégnek, de ugye minden csak kommunikáció kérdése.

A gimbalok népszerűsége azonban még nem túl magas, talán pont azért, mert akik megelégednek az okostelefonok minőségével (holott persze ezek ma már teljesen elfogadható videókat is képesek készíteni), azok kevésbé igénylik a remegésmentes képet. Pedig egy stabilizált videót sokkal kellemesebb végignézni, mint egy állandóan remegő képűt – persze ha a cél a figyelem fenntartása és feszültség megteremtése, akkor sokszor egy idegesen kapkodó kamerakép ezt elő is segítheti, emiatt választotta pl. Matt Reeves a POV (Person of View), azaz a kézikamerás egy személyes nézőpont eszközét a méltán sikeres Cloverfield filmjénél. Aki azonban inkább nyugalmat és könnyen emészthető mozgóképet szeretne készíteni, annak a stabilabb kamerakép a jobb választás.

Igen ám, de miért kellene nekünk okostelefonnal videóznunk, ha van egy remek tükör nélküli cserélhető objektíves gépünk, aminek biztosan nagyobb dinamika átfogása van, mint az okostelónak, ráadásul a külső mikrofon lehetősége, esetleg a Log által segített minőségibb utómunkában rejlő előnyök miatt egyértelmű, hogy jobban járnánk, ha a fényképezőgépünkkel videóznánk. De ki fogja ezt tökéletes stabilitással megtartani?

Egy dolog, hogy állványra helyezhetjük a gépet, de menet közben ez nem megoldás. Ilyenkor jönnek képbe az okostelefonokhoz illetve akciókamerákhoz kifejlesztett, korábban már megismert elektronikusan vezérelt motoros gimbalok, amelyekből már méretesebb fényképezőgépekhez is készülnek különböző változatok.

A Feiyu Tech is készít ilyet, az 1 kg terhelhetőségű A1000-et és a 2 kg terhelhetőségű A2000-et. Ezek közül az A2000-est már mi is kipróbáltuk. A könnyebb gépekhez, MILC-ekhez fejlesztett A1000 természetesen olcsóbb a komolyabb teherbírású A2000-nél, de 125 ezer Ft-os árat nem biztos, hogy mindenki rászánja egy ilyen eszközre.

Ezt felismerve a Feiyu Tech egy még kedvezőbb árú modellel jelent meg a piacon, a G6 Plus-szal.

A stabilizátort a szokásos, igényes hordtáskában kapjuk, amit persze még egy kartondobozba helyezve hoznak forgalomba. Ebben található maga a stabilizált markolat, a lítium-ion akkumulátor és néhány kiegészítő, mint állványcsavar, illetve a töltéshez USB kábel.

Az időjárásálló kivitelű kézi stabilizátor nem meglepő módon a G6-ra hajaz, ugyanazt a designt követi, ugyanazt az akkut használja és ugyanúgy jól látható marad a gép LCD-je, ha azt a gimbalra helyezzük. Van azonban itt egy csavar, ami miatt mégsem mondhatjuk ugyanolyannak a két gimbalt. Igen, konkrétan egy csavarról van szó, amely a markolat bal oldalán foglal helyet.

Első körben azt hihetnénk, hogy valamiféle kiegészítő, pl. LCD monitor felfogatására szolgál. Én is ezt hittem, amikor kibontottam a gimbalt. Gyermeki örömmel kezdtem tekergetni, hogy majd előbb-utóbb lecsavarom és kiderül, hogy milyen méretű a csavarmenet alatta. A csavar azonban nem akart kitekeredni. Talán gyerekbiztos megoldású, mint a gyógyszeres fiolák? Ezért hát megnyomtam. Meglepetésemre valóban be is nyomódott, de ettől még nem lehetett letekerni. Persze így jár az, aki a használati útmutató áttanulmányozása nélkül esik neki egy új termék kipróbálásának, de sok idő nem kellett hozzá, hogy magam is rájöjjek, milyen remek funkciót kínál ez a plusz kezelőszerv. De erről kicsit később.

A 800 gramm terhelhetőségű G6 Plus a legtöbb MILC-cel gond nélkül használható, sőt, egyes belépő- vagy amatőr szintű DSLR-rel is megbírkóznak. Ami fontos, hogy ne legyen az objektív túl nagy méretű, hiszen egy hosszú és nehéz objektív nagyon előre vinné a súlypontot, amelyet nem biztos, hogy ki tudnánk egyensúlyozni.

Úgy szerveztük, hogy egy viszonylag új, amatőr kategóriás MILC-cel együtt tesztelhessük a G6 Plus-t. A nálunk lévő Canon EOS M50-et a 15-45mm-es objektívvel tökéletesen ki tudtuk rajta egyensúlyozni, így a motorokat nem kellett nagyon terhelni. Sőt, még a 18-150mm-es utazózoommal is kiegyensúlyozható volt a gép, de ehhez már a talpon a túlsó furatba kellett átcsavarnunk az állványcsavart.

A gimbal egyébként nem csak MILC-ekkel, de akciókamerákkal, sőt, külön beszerzendő adapter segítségével okostelefonnal is használható, előbbiekből ráadásul a GoPro Hero és a Sony RX0 modellekkel még kommunikálni is tud.

A stabilizátor a szokásos módon giroszenzorokkal állapítja meg a kamera remegését/elmozdulását és gyors reagálású, nagy nyomatékú motorok segítségével mozgatja azt vissza eredeti helyzetébe, hogy remegésmentes, stabil képet kapjunk. Ennek köszönhetően gyönyörű, stabilizált filmeket és klipeket készíthetünk, sőt, akár még time-lapse videó is rögzíthető kézből is, anélkül, hogy zavaróan ugrálna a kép fel-le.

A G6 Plus kivehető, 26650 típusú, 3,6V-os, 18 Wh energiatároló képességű akkumulátorról működtethető, ami 9 órányi működéshez kínál elegendő energiát. Az akksi töltését a gimbalon belül végezhetjük, ha azt micro USB csatlakozóján keresztül USB töltőre csatlakoztatjuk. A töltő nem része a csomagnak, azt magunknak kell beszereznünk, bár azt hiszem, hogy ez 2018-ban már egyáltalán nem lehet probléma.

A képalkotó eszköz fogadásához méretes talpat alakítottak ki, amelynek középső, hosszú vájatába az akciókamerát, vagy az okostelefon tartó adaptert helyezhetjük, míg szélső, kivehető, Arca Swiss kompatibilis talpa a fényképezőgéphez való. A füllel ellátott csavart a fényképezőgép állványmenetébe kell becsavarnunk, majd ügyesen a talppal együtt a gimbalra visszahelyeznünk. Fontos, hogy használat előtt mindig kiegyensúlyozzuk a gimbalt, ehhez a jobbra-balra mozgatást a felénk eső (hátsó) tengely kioldásával, az előre-hátra mozgatást az Arca Swiss talpat tartó rész csavarjának meglazításával kezdeményezhetjük. Ha kikapcsolt helyzetben nem billen gyorsan előre/hátra, illetve oldalra a gép, akkor jól állítottuk be a középpontot és a gimbal bekapcsolható.

A bekapcsolást követően a négyirányú navigáló gombokkal forgathatjuk, emelhetjük és dönthetjük a fényképezőgépet, az elülső kar segítségével a vízszintes dőlést korrigálhatjuk, míg a Mode gombbal a stabilizálási üzemmódot választhatjuk ki. Bluetooth-on keresztül a felvétel indítására és leállítására is van lehetőségünk, ha azt az eszköz támogatja (akciókamerák, okostelefonok).

A markolat felső részén lévő apró OLED kijelzőn a legfontosabb státusz adatokat láthatjuk, mint Bluetooth csatlakozás, WiFi csatlakozás, stabilizálási mód (AF, HF, LK – mint 360 fokos mód, fél rögzített mód, rögzített mód), akkumulátor töltöttség, akciókamerához csatlakozás.

A gimbal vezérlésére okostelefonos alkalmazással is van lehetőségünk, itt a stabilizátor további részletes beállítása is elvégezhető, mint kalibrálás, időzített mozgatás, motor dinamika, stb.

A G6 Plus képes WiFi hálózaton keresztül kapcsolódni a GoPro illetve Sony RX0 akciókameráihoz, amelyet követően a kamera működési üzemmódját a gimbal markolatáról is vezérelhetjük. A WiFi beállítását is az okostelefonos alkalmazásban végezhetjük el, ezután a markolat jobb oldalán lévő gomb megnyomásával kapcsolódhatunk a gimballal az akciókamerához.

Az üzemmódok között a 360 fokos szabad mód (a markolat forgatásakor, előre/hátra döntésekor a kamera lassan követi ezeket a mozgásokat), fél rögzített mód (a döntés rögzítve van, de jobbra/balra lehet forgatni) és rögzített mód érhető el (sem a fel/le döntést, sem a forgatást nem követi a kamera, folyamatosan egy irányba „néz”). Utóbbi rövid időre is aktiválható az elülső gomb megnyomásával.

Time-lapse készítéshez is kapunk jól használható funkciót, ez pedig a vezérelt mozgatás. Az automatikus mozgatás sebességét az okostelefonos alkalmazásban tudjuk megadni, az irányok beállításához a gimbal mód gombját kell négyszer egymás után megnyomni, ezt követően kézzel kell elforgatnunk a kamerát a kezdő pozícióba, majd megnyomni a mód gombot, a csippanás után a vég pozíció beállítása következik, szintén kézzel, végül szintén a mód gombot kell egyszer megnyomnunk. A gimbal ekkor visszatér a kezdő pozícióba, majd elkezdi a beállított tartomány bejárását. A stabil elhelyezéshez a gimbal alján egy állványmenetet is létrehoztak.

A markolat bal oldalán lévő, cikkünk elején már emlegetett méretes csavar egyrészt a gimbal vezérlésére, másrészt akár kamera vezérlésére is használható. Gimbal vezérlés esetében a vízszintes döntést (roll), a lefelé vagy felfelé bólintást (tilt), illetve a jobbra-balra forgatást (pan) végezhetjük el. A kívánt funkció kiválasztásához a csavargombot kell rövid időre benyomnunk, a csavar elforgatásával pedig a kamera mozgatása érhető el. Ha a csavargombot hosszan nyomjuk, akkor a gimbal funkcióról a kamera funkcióra léphetünk, ahol a zoom, illetve a follow focus érhető el.

A Feiyu Tech G6 Plus-t a Canon EOS M50-nel egy motorcsónakos túrán próbáltuk ki, ahol mind hagyományos videót, mind time-lapse videót is készítettünk, utóbbi még inkább mutatja, hogy kézből is igazán stabil felvételeket tudunk készíteni a gimbal segítségével.

A MILC-ekhez fejlesztett három tengelyes gimbalt az AdvesPhoto-tól kaptuk tesztünkhöz. A Feiyu-tech G6 Plus gimbal ára cikkünk megjelenésekor 104.990 Ft.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!