Nem csak MILC gépet stabilizálhat: Feiyu Tech G6 Plus

0
Hirdetés

Manapság már nem túl meglepő, ha valaki egy okostelefonhoz, vagy akciókamerához fejlesztett gimballal jár végig egy túrát, vagy éppen ezzel készít videót akár egy esküvőről is. Más kérdés persze, hogy a profik valószínűleg nem fognak örülni a gimballal lábatlankodó vendégnek, de ugye minden csak kommunikáció kérdése.

A gimbalok népszerűsége azonban még nem túl magas, talán pont azért, mert akik megelégednek az okostelefonok minőségével (holott persze ezek ma már teljesen elfogadható videókat is képesek készíteni), azok kevésbé igénylik a remegésmentes képet. Pedig egy stabilizált videót sokkal kellemesebb végignézni, mint egy állandóan remegő képűt – persze ha a cél a figyelem fenntartása és feszültség megteremtése, akkor sokszor egy idegesen kapkodó kamerakép ezt elő is segítheti, emiatt választotta pl. Matt Reeves a POV (Person of View), azaz a kézikamerás egy személyes nézőpont eszközét a méltán sikeres Cloverfield filmjénél. Aki azonban inkább nyugalmat és könnyen emészthető mozgóképet szeretne készíteni, annak a stabilabb kamerakép a jobb választás.

Igen ám, de miért kellene nekünk okostelefonnal videóznunk, ha van egy remek tükör nélküli cserélhető objektíves gépünk, aminek biztosan nagyobb dinamika átfogása van, mint az okostelónak, ráadásul a külső mikrofon lehetősége, esetleg a Log által segített minőségibb utómunkában rejlő előnyök miatt egyértelmű, hogy jobban járnánk, ha a fényképezőgépünkkel videóznánk. De ki fogja ezt tökéletes stabilitással megtartani?

Egy dolog, hogy állványra helyezhetjük a gépet, de menet közben ez nem megoldás. Ilyenkor jönnek képbe az okostelefonokhoz illetve akciókamerákhoz kifejlesztett, korábban már megismert elektronikusan vezérelt motoros gimbalok, amelyekből már méretesebb fényképezőgépekhez is készülnek különböző változatok.

A Feiyu Tech is készít ilyet, az 1 kg terhelhetőségű A1000-et és a 2 kg terhelhetőségű A2000-et. Ezek közül az A2000-est már mi is kipróbáltuk. A könnyebb gépekhez, MILC-ekhez fejlesztett A1000 természetesen olcsóbb a komolyabb teherbírású A2000-nél, de 125 ezer Ft-os árat nem biztos, hogy mindenki rászánja egy ilyen eszközre.

Ezt felismerve a Feiyu Tech egy még kedvezőbb árú modellel jelent meg a piacon, a G6 Plus-szal.

A stabilizátort a szokásos, igényes hordtáskában kapjuk, amit persze még egy kartondobozba helyezve hoznak forgalomba. Ebben található maga a stabilizált markolat, a lítium-ion akkumulátor és néhány kiegészítő, mint állványcsavar, illetve a töltéshez USB kábel.

Az időjárásálló kivitelű kézi stabilizátor nem meglepő módon a G6-ra hajaz, ugyanazt a designt követi, ugyanazt az akkut használja és ugyanúgy jól látható marad a gép LCD-je, ha azt a gimbalra helyezzük. Van azonban itt egy csavar, ami miatt mégsem mondhatjuk ugyanolyannak a két gimbalt. Igen, konkrétan egy csavarról van szó, amely a markolat bal oldalán foglal helyet.

Első körben azt hihetnénk, hogy valamiféle kiegészítő, pl. LCD monitor felfogatására szolgál. Én is ezt hittem, amikor kibontottam a gimbalt. Gyermeki örömmel kezdtem tekergetni, hogy majd előbb-utóbb lecsavarom és kiderül, hogy milyen méretű a csavarmenet alatta. A csavar azonban nem akart kitekeredni. Talán gyerekbiztos megoldású, mint a gyógyszeres fiolák? Ezért hát megnyomtam. Meglepetésemre valóban be is nyomódott, de ettől még nem lehetett letekerni. Persze így jár az, aki a használati útmutató áttanulmányozása nélkül esik neki egy új termék kipróbálásának, de sok idő nem kellett hozzá, hogy magam is rájöjjek, milyen remek funkciót kínál ez a plusz kezelőszerv. De erről kicsit később.

A 800 gramm terhelhetőségű G6 Plus a legtöbb MILC-cel gond nélkül használható, sőt, egyes belépő- vagy amatőr szintű DSLR-rel is megbírkóznak. Ami fontos, hogy ne legyen az objektív túl nagy méretű, hiszen egy hosszú és nehéz objektív nagyon előre vinné a súlypontot, amelyet nem biztos, hogy ki tudnánk egyensúlyozni.

Úgy szerveztük, hogy egy viszonylag új, amatőr kategóriás MILC-cel együtt tesztelhessük a G6 Plus-t. A nálunk lévő Canon EOS M50-et a 15-45mm-es objektívvel tökéletesen ki tudtuk rajta egyensúlyozni, így a motorokat nem kellett nagyon terhelni. Sőt, még a 18-150mm-es utazózoommal is kiegyensúlyozható volt a gép, de ehhez már a talpon a túlsó furatba kellett átcsavarnunk az állványcsavart.

A gimbal egyébként nem csak MILC-ekkel, de akciókamerákkal, sőt, külön beszerzendő adapter segítségével okostelefonnal is használható, előbbiekből ráadásul a GoPro Hero és a Sony RX0 modellekkel még kommunikálni is tud.

A stabilizátor a szokásos módon giroszenzorokkal állapítja meg a kamera remegését/elmozdulását és gyors reagálású, nagy nyomatékú motorok segítségével mozgatja azt vissza eredeti helyzetébe, hogy remegésmentes, stabil képet kapjunk. Ennek köszönhetően gyönyörű, stabilizált filmeket és klipeket készíthetünk, sőt, akár még time-lapse videó is rögzíthető kézből is, anélkül, hogy zavaróan ugrálna a kép fel-le.

A G6 Plus kivehető, 26650 típusú, 3,6V-os, 18 Wh energiatároló képességű akkumulátorról működtethető, ami 9 órányi működéshez kínál elegendő energiát. Az akksi töltését a gimbalon belül végezhetjük, ha azt micro USB csatlakozóján keresztül USB töltőre csatlakoztatjuk. A töltő nem része a csomagnak, azt magunknak kell beszereznünk, bár azt hiszem, hogy ez 2018-ban már egyáltalán nem lehet probléma.

A képalkotó eszköz fogadásához méretes talpat alakítottak ki, amelynek középső, hosszú vájatába az akciókamerát, vagy az okostelefon tartó adaptert helyezhetjük, míg szélső, kivehető, Arca Swiss kompatibilis talpa a fényképezőgéphez való. A füllel ellátott csavart a fényképezőgép állványmenetébe kell becsavarnunk, majd ügyesen a talppal együtt a gimbalra visszahelyeznünk. Fontos, hogy használat előtt mindig kiegyensúlyozzuk a gimbalt, ehhez a jobbra-balra mozgatást a felénk eső (hátsó) tengely kioldásával, az előre-hátra mozgatást az Arca Swiss talpat tartó rész csavarjának meglazításával kezdeményezhetjük. Ha kikapcsolt helyzetben nem billen gyorsan előre/hátra, illetve oldalra a gép, akkor jól állítottuk be a középpontot és a gimbal bekapcsolható.

A bekapcsolást követően a négyirányú navigáló gombokkal forgathatjuk, emelhetjük és dönthetjük a fényképezőgépet, az elülső kar segítségével a vízszintes dőlést korrigálhatjuk, míg a Mode gombbal a stabilizálási üzemmódot választhatjuk ki. Bluetooth-on keresztül a felvétel indítására és leállítására is van lehetőségünk, ha azt az eszköz támogatja (akciókamerák, okostelefonok).

A markolat felső részén lévő apró OLED kijelzőn a legfontosabb státusz adatokat láthatjuk, mint Bluetooth csatlakozás, WiFi csatlakozás, stabilizálási mód (AF, HF, LK – mint 360 fokos mód, fél rögzített mód, rögzített mód), akkumulátor töltöttség, akciókamerához csatlakozás.

A gimbal vezérlésére okostelefonos alkalmazással is van lehetőségünk, itt a stabilizátor további részletes beállítása is elvégezhető, mint kalibrálás, időzített mozgatás, motor dinamika, stb.

A G6 Plus képes WiFi hálózaton keresztül kapcsolódni a GoPro illetve Sony RX0 akciókameráihoz, amelyet követően a kamera működési üzemmódját a gimbal markolatáról is vezérelhetjük. A WiFi beállítását is az okostelefonos alkalmazásban végezhetjük el, ezután a markolat jobb oldalán lévő gomb megnyomásával kapcsolódhatunk a gimballal az akciókamerához.

Az üzemmódok között a 360 fokos szabad mód (a markolat forgatásakor, előre/hátra döntésekor a kamera lassan követi ezeket a mozgásokat), fél rögzített mód (a döntés rögzítve van, de jobbra/balra lehet forgatni) és rögzített mód érhető el (sem a fel/le döntést, sem a forgatást nem követi a kamera, folyamatosan egy irányba „néz”). Utóbbi rövid időre is aktiválható az elülső gomb megnyomásával.

Time-lapse készítéshez is kapunk jól használható funkciót, ez pedig a vezérelt mozgatás. Az automatikus mozgatás sebességét az okostelefonos alkalmazásban tudjuk megadni, az irányok beállításához a gimbal mód gombját kell négyszer egymás után megnyomni, ezt követően kézzel kell elforgatnunk a kamerát a kezdő pozícióba, majd megnyomni a mód gombot, a csippanás után a vég pozíció beállítása következik, szintén kézzel, végül szintén a mód gombot kell egyszer megnyomnunk. A gimbal ekkor visszatér a kezdő pozícióba, majd elkezdi a beállított tartomány bejárását. A stabil elhelyezéshez a gimbal alján egy állványmenetet is létrehoztak.

A markolat bal oldalán lévő, cikkünk elején már emlegetett méretes csavar egyrészt a gimbal vezérlésére, másrészt akár kamera vezérlésére is használható. Gimbal vezérlés esetében a vízszintes döntést (roll), a lefelé vagy felfelé bólintást (tilt), illetve a jobbra-balra forgatást (pan) végezhetjük el. A kívánt funkció kiválasztásához a csavargombot kell rövid időre benyomnunk, a csavar elforgatásával pedig a kamera mozgatása érhető el. Ha a csavargombot hosszan nyomjuk, akkor a gimbal funkcióról a kamera funkcióra léphetünk, ahol a zoom, illetve a follow focus érhető el.

A Feiyu Tech G6 Plus-t a Canon EOS M50-nel egy motorcsónakos túrán próbáltuk ki, ahol mind hagyományos videót, mind time-lapse videót is készítettünk, utóbbi még inkább mutatja, hogy kézből is igazán stabil felvételeket tudunk készíteni a gimbal segítségével.

A MILC-ekhez fejlesztett három tengelyes gimbalt az AdvesPhoto-tól kaptuk tesztünkhöz. A Feiyu-tech G6 Plus gimbal ára cikkünk megjelenésekor 104.990 Ft.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!