Nikkor 8-15mm f/3,5-4,5 E ED AF-S Fisheye – teszt

0

Felépítés

Nehéz a halszem objektívekre úgy gondolni, mint amelyekkel változtathatjuk a látószöget. Éveken keresztül nem is volt olyan, hogy halszem-zoom, talán csak a viccekben. Aztán a Pentax 2005-ben bejelentette az első APS-C-s, a Canon pedig 2010-ben az első full-frame halszem zoomot. Utóbbi volt az EF 8-15mm f/4 halszem zoom, amelyre sokan ferde szemmel néztek. Pedig használata csupán megszokás kérdése és ha értjük, mi miért van, akkor nagyon jól kézre álló objektívet kapunk. A Nikon kicsivel később, 2017-ben jelent meg hasonló elgondolású, 8-15mm-es gyújtótávolságú, f/3,5-4,5 fényerejű modelljével.

A Nikkor 8-15mm f/3,5-4,5 E ED AF-S Fisheye objektívre tehát ne hagyományos zoomként tekintsünk. Jóllehet, a gyújtótávolságot folyamatosan változtathatjuk a két végérték között, a gyakorlatban ritkán lesz szükség 12 mm-es gyújtótávolság beállítására. Nyilvánvaló, hogy a körkörös halszem és az átlósan közel 180 fokos látószöget adó diagonális halszem módok lesznek a legsűrűbben alkalmazva, de előfordulhat, hogy négyzetes képet szeretnénk készíteni, ekkor viszont sokkal jobban járunk a 12 mm-rel, hiszen így a szenzornak nagyobb felületéről vágunk, így a felbontásunk is jobb lesz.

A kis méretű és könnyű objektívbe három extra alacsony szórású (ED – Extra Low Dispersion) és két aszférikus tag is került, hogy a színhibát és a képsarkok élességét rontó asztigmatizmust csökkentsék. A frontlencsét vízlepergető hatású fluorin bevonattal látták el, a többi lencsetag pedig megkapta a nano kristály bevonatot, amely a becsillanások és tükröződések csökkentését szolgálja.

A gyújtótávolság változtatásakor a kis görbületi sugarú frontlencse néhány millimétert mozdul előre-hátra, élességállításkor viszont nem változik az objektív hossza, sőt, hátsó lencsetag sem mozog, így por se igen juthat az objektív belsejébe.

Az automatikus élességállítást ultrahang frekvencián működő SWM motor valósítja meg, így a fókuszálás csendesen és gyorsan megy végbe. A rekeszvezérlést már elektromágneses módszerrel végzik, erre utal az objektív nevében lévő „E” jelölés.

A japán gyártó a Nikkor 8-15mm f/3,5-4,5 E ED AF-S halszem zoom objektívéhez egy puha szütyőt és egy szirom formájú napellenzőt is ad. Utóbbit csak akkor használhatjuk, ha 15 mm-es gyújtótávolsággal dolgozunk, ugyanis 14 mm-től lefelé már belelóg a képbe. A lencsevédő első kupakot erre a napellenzőre kell ráhúznunk, azaz amikor cirkuláris halszemként dolgozunk az objektívvel, akkor egyszerűen csak letekerjük a napellenzőt, ha pedig 15 mm-en, akkor a kupakot húzzuk le.


Az objektív elé csavarmenetes szűrőt nem helyezhetünk, de hátulra kis méretű zselatin lapszűrő becsúsztatható.

A specifikáció a Nikkor AF-S 8-15mm f/3,5-4,5 E ED FISHEYE adatlapján tekinthető meg.

Használati tapasztalatok

A sok nagy fényerejű és nehéz objektív után jó érzés volt végre egy könnyű objektívvel is dolgozni. Napellenzővel és első kupakkal is csupán 535 grammot nyom a Nikon első halszem zoomja (napellenző nélkül 480 grammot). Az objektív hőstabil polikarbonát burkolatot kapott, bajonett csatlakozása körül pedig időjárásállóságra utaló gumi szigetelés fut körbe.

Mivel az objektív csak 7 cm hosszúságú, így a zoom és fókuszgyűrűk nem túl szélesek, csupán 1-1 cm a bordázott rész rajtuk.

A váztól távolabbi gyűrű a gyújtótávolság beállítására szolgál, ezt elég mindössze 60 foknyit elforgatni, hogy 8 mm-ről 15 mm-re álljunk át. A kézi élességállítás fókuszgyűrűjét hasonlóképpen 60 fokkal kell elforgatni a közelpontról végtelenre való fókuszáláshoz. Mindkét gyűrű könnyedén, akadás és szorulás mentesen forgatható.

Az objektívre távolságskála nem került, kapcsolóból pedig csak egy, ez pedig az automatikus vagy kézi élességállítás között vált.