Olympus Zuiko Digital ED 150mm F2,0

0

Bemutatás

Az Olympus Zuiko Digital ED 150 mm-es teleobjektíve a FourThirds optikák felső szegmensébe tartozik. Ezt magas ára is jól mutatja: bruttó 699.000 Ft. A „top pro” széria közös jellemzője, hogy az objektívek időjárásálló kivitelben készülnek, nincs ez másként az ED 150mm/f2 nagyfényerejű fix teleobjektív esetében sem.

Az objektív 150 mm-es gyújtótávolsága FourThirds rendszerben hasonló látószöget eredményez, mint egy kisfilmes 300 mm-es teleobjektív. A fényerő kiváló, itt igazán érezhető a FourThirds rendszer előnye, nevesen a kisfilmes rendszerhez képest nagyobb fényerő elérése. Ez itt f/2,0 értéket tett lehetővé.
A kromatikus aberráció minimálissá csökkentése érdekében a mérnökök egy Super ED és egy ED tagot is alkalmaztak.

Mivel a Zuiko Digital ED 150mm/f2-t még az SWD rendszer bevezetése előtt készítették, az élességállítást mikromotor végzi, amely átlagosnak mondható zajjal dolgozik. Nem hangos, de nem is mondhatjuk rá, hogy csendes volna.
Az objektív természetesen belső élességállítású, így a frontlencse nem fordul el a fókuszálás folyamata alatt.

Az frontlencse elé nagy átmérőjű, 82 mm-es szűrőket tekerhetünk fel. Az ilyen méretű szűrők igen drágák, sajnos itt az alacsonyabb árú becsúsztatható szűrőket nem használhatjuk, erre a célra nem alakítottak ki hátsó szűrőtartót az objektíven. Az LH-89 napellenzőt bajonettes megoldással rögzíthetjük az objektív elején.

Használati tapasztalatok

Az objektív bajonett csatlakozója természetesen fémből készült, s mivel időjárásálló kivitelű, a fém rész körül egy vékony szigetelő gumigyűrű is megtalálható.

A masszív felépítésű, jól kidolgozott külsőt igazán ügyesen megtervezték. Felül távolságskálát helyeztek el, előtte gyönyörű fém lapon tudjuk meg az objektív gyújtótávolságát és fényerejét, majd ez előtt az élességállító gyűrű található, amely mintegy 2,5 cm szélességű. Ennek elforgatásával elektromos impulzusokat küldünk az objektívnek, aminek hatására az AF motor elmozgatja a belső lencsetagokat. Mivel méretes lencsetagok mozognak, így a kézi élességállítás során apró rezzenések jelzik vissza, amikor a meghajtás pozícióváltásra kényszeríti őket.
Az autofókusz munkatartományát három érték valamelyikére állíthatjuk: 4 métertől végtelenig, 1,4 métertől 4 méterig, illetve 1,4 métertől végtelenig. A kapcsoló kialakítása jó, könnyedén elfordítható, mérete is megfelelő.

Az objektívhez a gyári csomagolásban állványadaptert is kapunk, amely az objektív tubusa körül – ha szükséges – könnyedén elfordítható, sőt akár le is vehető.

A képességeihez képest rövid optika elején, körben négy nyomógombot is találunk, ez a fókusz rögzítésére használható. Ennek köszönhetően a gépvázon nem kell folyamatosan félig lenyomott állapotban tartanunk az exponáló gombot, elég, ha a bal kezünkkel az objektíven lévő kis nyomógombot használjuk. S mivel négy oldalon is találunk egy-egy ilyen gombot, így minden állásban megtalálhatjuk azt, amelyiket kényelmesen elérjük.

Kromatikus aberráció

A felhasznált extra alacsony és szuper alacsony szórású lencsetagoknak köszönhetően a színi hiba ezzel az objektívvel csak elmélet marad, a képeken ugyanis nem nagyon fogunk vele találkozni. A legextrémebb esetekben is csak minimális színi eltéréseket tapasztalhatunk. Ez olyan kis mértékű, hogy egy 15 cm széles papírképen kb. 0,1 mm lesz a legrosszabb esetben (teljesen nyitott fényrekesz, kép széle). Valójában erre már azt a jelzőt is ragaszthatjuk, hogy kvázi színhiba mentes.
F8-as rekeszt használva még ennyire sem lesz látható kromatikus aberráció. 10 Mpixeles gépet használva is csak 1 pixeles elszíneződést vehetünk észre, amely bizony tényleg elhanyagolható.

Geometriai torzítás

A fix objektíveknél a torzítást általában sikerül minimálisra csökkenteni, sokszor teljes mértékben képesek a gyártók eltüntetni. Az Zuiko Digital ED 150mm F2,0 optika geometriai torzítása is minimális, közelítőleg 0,2%-os, jellege párnatorzítás.

Geometriai torzítás0,2% párnatorzítás

Peremsötétedés

A sarkok sötétedése még teljesen nyitott blendénél sem vehető észre szemmel. Mérésekkel kimutatható, de alacsony marad, közelítőleg 10%-os.
F8-ra szűkítve a rekeszt a hatás még inkább eltűnik, a sarkok átlagosan mindössze 3%-kal sötétebbek, mint a kép középpontja.

Peremsötétedés

Makró, közelfényképezés


140 cm közelpont,
135 mm széles lefedés

A teleobjektívek viszonylag ritkán alkalmasak jó nagyítású közelfényképezésre. A Zuiko Digital ED 150mm F2,0 sem tartozik azon objektívek közé, amelyek kirívóan magas leképezési aránnyal rendelkeznének. Legkisebb tárgytávolsága 140 cm, amely gyári adatok szerint 0,13×-es nagyítást ad, ezt tesztünk is igazolta.
A témát a közelpontba helyezve nagyjából 135 mm széles terület fedhető le, ami 1:7,5 leképezési arányt jelent (0,13×).

Képminőség

A legnagyobb fényerőn (f/2,0) készített képek kissé lágyak, de egy blendével szűkebb (f/2,8) rekesszel készítve már szép rajzolatú felvételeket kapunk. Aki pedig még ennél is jobb felbontást szeretne, az f/4,0-f/5,6 között fotózzon, mert tapasztalatunk szerint itt dolgozik a legszebben az optika.
A fényrekesz szóródása F11-es rekesztől kezd érződni a képeken, ennél szűkebb blendét használva a képek felbontása már csökken.
Szférikus hibával nem találkoztunk, bár ez nem is a teleobjektívek jellemző hibája.

Értékelés

Az Olympus Zuiko Digital ED 150mm F2,0 kiváló objektív, átlagos értéket csak a peremsötétedése hozott, a többi paraméterében mind átlagon felül. F2,8 rekesztől nagy felbontása miatt természetfotózáshoz is ideális, nagy fényereje miatt pedig a sportfotózást űzők is elégedettséggel használhatják majd. 2×-es telekonvertert alkalmazva 300mm/F4 optikát faraghatunk tesztünk alanyából.

Viszonylag magas ára miatt azonban inkább csak a profik engedhetik meg maguknak ezt a remek fix teleobjektívet.

Akik alacsonyabb áron szeretnének 150 mm gyújtótávolságú fix teleobjektívet vásárolni, azok számára a Zuiko Digital ugyan nem kínál gyengébb fényerejű változatot, de a Sigma kínálatában találhatunk egy alternatívát, méghozzá a Sigma 150mm f/2,8 APO MACRO EX DG HSM-et. Bár a fényerő fele olyan jó csak, mint tesztünk tárgyáé, az ár is jóval mérsékeltebb, közel negyede az f/2,0 fényerejű Zuiko Digital 150 mm-es fixének.