Panasonic Convention 2018

0

Míg a legtöbb országban a száz éves kor elérése csak néhány tucat ember kiváltsága, addig Japánban 100 ezer emberből 48, vagyis összesen közel 68 ezer lakos túl van már a 100. születésnapján. Ők azok, akik már akkor is éltek, amikor a 24 éves Kōnosuke Matsushita 1918-ban, tehát 100 éve megalapította a 2008-ig Matsushita néven futó vállalatát. Az évek során National, Technics, Panasonic és egy sor egyéb márkanéven forgalmazott elektronikai eszközöket, 2008 óta pedig Panasonic néven már a szórakoztató és háztartási elektronikai piac egyik legmeghatározóbb szereplője.

Ahogy az a kontinenseket megrázó háborúk után az lenni szokott, az innovációt a szükség szüli. 2018-ban Matsushita is egy új csatlakozótípussal és egy ötletes kiegészítővel tudott betörni az elektromos háztartási eszközök piacára. Az általa gyártott villanykörte foglalatnak ugyanis volt egy nagyon fontos újítása: az izzó foglalat mellett elosztóként is szolgált, így a világítás mellett ugyanarról a vezetékről más eszköz is üzemeltethetővé vált.

Ennek a találmánynak a felemlegetésével indult az idei Panasonic Convention a Spanyolországhoz tartozó Mallorca szigetén, amit igyekeztek a cég alapításának 100. évfordulója köré fölépíteni. Az előtérben felállított installációkon végigkövethettük, hogy miként lépett be szépen sorban a ma már kézenfekvőnek tűnő területekre a Matsushita, és hogy ezeken a területeken hogy alkotott újat és újat, ahogy a technológia és a vevői igények változtak.

Azt ma már sokan tudják, hogy a modern villanyautózás elterjedését beindító Tesla Panasonic cellákat használ az autói akkumulátorcsomagjaiban, de arról kevesen tudnak, hogy a Panasonic már 1931-ben gyártott autókba elektromos energia tároló akkumulátorokat. Vagyis a Tesla üzlet megkötésekor már 80 éves gyakorlatuk volt ezen a téren, de lítium-ion cellákat is közel húsz éve gyártottak már.

Az audió eszközök piacára az első hordozható rádiójukkal az ötvenes, a tévék piacára pedig a hatvanas években léptek be, és azóta is aktívak mindkét területen. Ehhez képest a fotós piacon való 2001-es megjelenésük kimondottan későinek mondható. A videokamera üzletágban szerzett tapasztalatok felhasználásával a fotózás digitalizálódását meglovagolva vált a Panasonic megkerülhetetlen gyártóvá. A sikert az optikai képstabilizátor minden fényképezőgépükben való megjelenése hozta el a 2000-es években, amikor ez a funkció más gyártóknál csak méregdrága csúcsmodellek kiváltságának számított.

A fotóiparban a Mikro Négyharmados rendszer korai támogatása ellenére sem sikerült ugyan felzárkózniuk az egyébként szintén 100 év körüli japán piacvezetőkhöz, viszont az erős túlélők között a válság után is talpon maradtak, és a videós múltnak hála a mozgóképrögzítésben fejlődő fényképezőgépek piacán a Panasonic nagyon erős pozíciót épített ki magának a videózásra kihegyezett Lumix G sorozattal. Ma már a filmesek egy nem elhanyagolható csoportja ennek a cserélhető objektíves sorozatnak valamelyik 4K-s felvételek készítésére felkészített példányával dolgozik. A rendszer népszerűségét fokozza a kiváló objektívháttér, ami nem csak a fotósok, de videósok számára is rengeteg lehetőséget biztosít a munkához.

A Panasonic Convention az évfordulótól függetlenül általában szédületesen nagy felhajtás, amin a cég egy privát szakkiállítás keretében a sajtó mellett a legfontosabb kereskedelmi partnereknek is bemutatja az aktuális kínálatot. Az óriási csarnokban felépített standok mindegyike egy-egy termékkategóriával foglalkozik, és gyakorlatilag minden megcsodálható, amit a Panasonic az adott évben kínál. Bár a fotó-videó szekció csak egy a sok közül, mellette számos fontos termékvonal van még a kínálatban, mégis elég jelentős helyen és megnyugtató méretben demózzák a Lumixok képességeit. A Panasonic életében a szegmens fontosságát az is jól jelzi, hogy a Convention idejére mindössze a fotó kategóriában időzítettek termék bejelentést, más területeken a kereskedők a már ismert termékeket nézhették meg és próbálhatták ki.

Panasonic DC-GX9

A fotós újságíróknak szerveztek egy rövid fotósétát is, amit egy felfoghatatlanul pörgős bemutató előzött meg a gépek kiosztásával egy időben. Elmondták, hogy mennyivel jobban teljesít az új szenzor az aluláteresztő szűrő nélkül, nem csak az előd modellhez, de a konkrétan meg nem nevezett vetélytársakhoz viszonyítva is. Kiemelték az új L. Monochrome D funkciót, aminél a szemcsézettség mértéke és jellege is nagyon részletesen beállítható. A sima monokróm mód a szürke rengeteg árnyalatát kínálja, az alacsony gradációs analóg fotóhoz hasonlítják. Az L. Monochrome néven futó beállításnál elegáns megjelenést adhatunk a képnek, gazdag szürke árnyalatokkal és mély fekete tónusokkal. Az L. Monochrome D kimeli az árnyékokat és a csúcsfényeket is, miközben megtartja a részleteket. Ember legyen a talpán, aki ezt értelmezni tudja, és már a kép készítése előtt el tudja dönteni, hogy melyik képhez mi illik a legjobban.

Ennél sokkal fontosabb a Live View Boost funkció, ami nagyon sötét téma (pl. éjszakai csillagos égbolt) fotózásakor a rögzítettnél világosabban mutatja az élőképet a kijelzőn, hogy legyen lehetőség a pontosabb komponálásra. A manuális élességállításnál a nagyítás maximális mértéke 20×-ra nőtt, így a csillagokra való precíz élességállítás e két funkcióval a korábbinál jóval könnyebbé vált.

A 4K képes Panasonic fényképezőgépek egyik fontos funkciója már évek óta a 4K Photo, ami lehetővé teszi, hogy 4K-s videót rögzítve fotózzunk, majd a legjobban sikerült képeket ebből a videóból vágjuk ki. Olyan pillanatok elkapását teszi hihetetlenül egyszerűvé, amihez korábban óriási szerencsére volt szükség. A pillanat tehát már rögzítve van, már csak meg kell találni a képek százai között, ami új feladat elé állította a fotóst. A mesterséges intelligencia szerencsére itt is segít. Az új GX9 Auto Marking funkciója a kívánt kritériumoknak megfelelően bejelöli a sorozat általa legjobbnak gondolt felvételeit. Az arc prioritás kiválasztásakor figyel arra, hogy a szemek nyitva legyenek, a mozgás prioritásnál pedig megpróbálja a mozgásban lévő téma legélesebb pillanatát elkapni. A két kritérium természetesen együtt is használható, de akár teljesen rá is bízhatjuk magunkat az automatikára. A sorozatokból olyan montázs is könnyen összeállítható, ahol a képen áthúzó téma a végső képen egymás után többször is megjelenik.

Külső dizájn tekintetében az egyik leglátványosabb elem a felhajtható kereső. Nyilván ez egy érdekes és vonzó funkció, bár szerintem a gyakorlatban sokkal kisebb a jelentősége, mint azt sokan gondolnák. A felhajtható LCD egyébként is a rendelkezésünkre áll, ha valamiért fölülről nézve kellene elkészítenünk a képet, a keresőt nem feltétlen kell felhajtani ehhez. Bár nagyon büszkék voltak, hogy a kereső a felhelyezett külső vaku esetén is felhajtható, azt már nem mondták el, hogy csak kb. 45 fokos állásig. Utána beakad a vakuba. Ez persze megint csak szőrszálhasogatás a részemről, de érdekes tudni. A kereső egyébként automatikusan képes lekapcsolni, ha nincs a fotós szeméhez emelve, így 250 kép helyett a Panasonic mérései szerint akár 900 fotó is készíthető vele egy feltöltéssel. Erre szükség is van, mert a 250 kép egyébként elég karcsú manapság. A GX8-ban DMW-BLC12 (8,6 Wh), míg a GX9-nél DMW-BLG10 típusú akkumulátor biztosítja az energiát.

Komoly visszalépésnek tűnik viszont a GX8-hoz képest, hogy az LCD nem hajtható teljesen ki, csak fel és le, így pl. a téma felé nem lehet átfordítani. Persze nyilván ennek is csak akkor van jelentősége, ha valakinek erre szüksége van. Ha nincs, akkor a dönthető LCD akár még kényelmesebb is lehet.

Ami viszont nagyon jó, az a csatlakozókat fedő apró ajtó mechanikája. Enyhe benyomásra automatikusan félrecsúszik és eltűnik a burkolaton belül, így nincs útban, amikor a kábel be van dugva a fényképezőgépbe. Biztosan drágább és nehezebben megvalósítható, mint egy gumi dugó, viszont sokkal-sokkal jobb megoldás.

A sétához kiosztott táskában a géphez adtak egy MW-HGR2 típusú markolatot is, amit a GX9 aljára, az állványmenetbe lehet felcsavarozni. A teljesen passzív szerkezet egyetlen funkciója, hogy kényelmesebb fogást adjon a géphez. Annyira kellemes ezzel a GX9 tartása, hogy enélkül én nem is venném meg, még akkor sem, ha a felszerelt markolat mellett nem egyszerű az akkumulátor és a kártya cseréje. A géphez DMW-EC5 néven nagyobb gumi szemkagyló is vásárolható.

Panasonic DC-TZ200

Bár az eligazításon eldarálták a DC-TZ200 legfontosabb újításait is, láthatóan nem akarták ezzel elvonni a figyelmet a GX9-ről. A legfontosabb, hogy a TZ200 nem váltja le a TZ100-at a termékpalettán, hanem egy kiegészítő társa lesz annak. A TZ100 10× zoomátfogása mellett a TZ200 egy kicsit nagyobb látószögről indulva (25 mm helyett 24 mm) 15× zoomátfogást (tele állásban 360 mm a korábbi 250 mm helyett) kínál. Mindig döbbenetes látni, hogy mennyire képesek feszegetni a határokat. Korábban elképzelhetetlen lett volna egy ekkora fizikai méretű szenzorhoz ilyen kicsi méretű 15× zoomobjektívet építeni, manapság pedig már ennek sincs akadálya. Persze, hogy szükség van-e rá, azt mindenki eldöntheti magának, ami szerintem egy szimpatikus lépés a Panasonic részéről.

A TZ200 kezelése a teljesen testre szabható gyűrűkkel kimondottan kellemes, a gép elején és hátulján kialakított gumírozott kiemelkedések pedig a stabilabb fogást segítik. A gépben megjelent a Wifi mellett a Bluetooth funkció (a GX9-ben is), és megnőtt mind az LCD (1,04-ről 1,24 millióra), mind pedig a kereső felbontása (1,17-ről 2,33 millióra), és 4K Photo módban már a TZ200-ban is elérhető a GX9-nél is látott automatikus kiválasztás (Auto marking) és a szekvencia összefűzés (Sequence composition) funkció.

Sajnos az időjárás nem igazán kedvezett a minőségi fotózáshoz, és a lelkünkre is kötötték, hogy a fotók alapján nem értékelhetjük a képminőséget, ezért úgy döntöttem, hogy a középszerű fotókból nem is osztok meg most egyet sem. Amint lesz elérhető tesztpéldány, és itthon megfelelő körülmények között ki tudjuk próbálni, elkészítjük a gépek részletes tesztjeit is.

Merre tovább?

Az jól látszik, hogy a Panasonicnál minden nehézség ellenére kitartanak azok mellett a termékkategóriák mellett, amelyek a fogyasztókkal való élő kapcsolathoz szükségesek. Hiába lesz valószínűleg egyre fontosabb a bevétel és a profit szempontjából a járműgyártásba való beszállítás (akkumulátorok, infotainment rendszerek, stb.), csak azokra nem szabad támaszkodni. A tévé gyártás, a fotó-videó szegmens vagy épp a háztartási kisgép piac továbbra is erős lábai kell maradjanak a cégnek. A videózáshoz is ideális MILC fényképezőgépek és a nagy zoomos kompaktok terén a Panasonic nagyon erős kínálatot épített fel, ami mellé ha minden egyéb körülményt is odatesznek, akkor a következő évtizedekben is számíthatnak a jó eredményekre.