AA szűrő nélkül: Panasonic Lumix GX9

0

Felhajtható elektronikus keresővel, valamint fel-le dönthető LCD-vel érkezik a Panasonic új tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépe, a Lumix DC-GX9.

A két és fél éves GX8-at leváltó új modellbe is 20,3 Mpixel felbontású, 4/3″ típusú LiveMOS szenzor került, a képérzékelő elől azonban ezúttal elhagyták az aluláteresztő (low-pass, anti-alias) szűrőt, amely így lehetővé teszi a kiváló felbontású objektívek használatakor még nagyobb részletgazdagság elérését (cserébe egy kicsit megnő a moiré jelenség).
A szenzor stabilizálás mellett optikai stabilizálás is használható, az így kapott Dual IS kettős stabilizátor 4 Fé hatékonyságú, tehát a reciprok szabályhoz képest akár 4 blendényivel hosszabb expozíció is megtartható kézből a berázás veszélye nélkül.

Míg az előd teljesen kinyitható és elfordítható LCD-vel rendelkezett, a GX9-re fel-lehajtható LCD került, amelynek felbontása is magasabb.
Nem úgy az elektronikus keresőé, amely immár 2,76 millió képponttal állítja elő az élőképet.

A fókuszrendszer továbbra is a gyors élességállítást szolgáló, 240 kép/mp-es DFD (Depth from Defocus) rendszerű, amelynek továbbfejlesztették a témakövető funkcióját, így hatékonyabb fókuszkövetés érhető el pl. sorozatfelvételnél.

A GX9 vázra ezúttal expozíciós tárcsa is került, amely a fénymérés hangolását még gyorsabbá és egyszerűbbé teszi. Szintén a gyorsabb kezelést szolgálja az elődmodellnél is bevált, automatikus és kézi fókusz közötti váltásra használható fókuszmód kar is, amelyet a gép hátulján találunk.
Újdonság a beépített, felpattanó vaku, amelynek kulcsszáma ISO200-on 6-os (F4-es rekeszen a hatótávolsága 1,5 méter).

A fényképezőgépbe Wi-Fi és Bluetooth vezérlőt is építettek, utóbbinak köszönhetően a csatlakozás gyorsan megtörténhet, a Wi-Fi pedig akár a fényképezőgép okostelefonról történő vezérlését is lehetővé teszi.

A képkészítés során többféle digitális szűrőt használhatunk, ezek között újnak számít a szemcsés fekete-fehér negatívot utánozó L.Mono D képstílus.
Nem csak a TZ200, de a GX9 is megkapta a fókusz- és rekeszsorozat funkciókat.

A Panasonic Lumix DC-GX9 márciusban kerül a boltokba, a 12-60m f/3,5-5,6 objektívet tartalmazó kit ára 1000 euró lesz. A géphez opcionálisan kiegészítő markolat is vásárolható lesz.

A Panasonic Lumix DC-GX9 főbb tulajdonságai:

 • 20,3 megapixeles, aluláteresztő szűrő nélküli, 4/3″ típusú Live MOS érzékelő
 • időjárásálló fémváz
 • 240 kép/mp sebességű DFD fókuszrendszer (-4 Fé-nél is működőképes)
 • ISO200-25600 érzékenység (kiterjesztve: ISO100)
 • 4K videó (30/25, és 24p)
 • 4K sorozatok
 • max. 9 kép/mp sorozat
 • Post Focus: az élesség helyének utólagos kijelölése (4K sorozatnál)
 • 1,24 millió képpontos, fel-le dönthető érintésérzékeny kijelző
 • 2,76 millió képpontos, 0,7x-es nagyítású kereső, felhajtható betekintővel
 • beépített Wi-Fi és Bluetooth adapterek
 • lítium-ion akkumulátor


Sajtóközlemény:

Bemutatkozik a GX9: prémium technológia egy kompakt külsőben

Lumix GX9: örökítse mag a világot egyedi kreativitásával

Mallorca, Spanyolország (2018. február 13.) – A Panasonic ma mutatta be új, kompakt és letisztult digitális, cserélhető objektíves tükör nélküli (DSLM) fényképezőgépét. A LUMIX GX9 fényképezőgéppel a felhasználók élénk, valósághű, valamint kiváló minőségű és felbontású képeket készíthetnek gyönyörű színmegjelenítéssel. A Panasonic DSLM fényképezőgépek terén szerzett bőséges tapasztalataira építkező GX9 számtalan fantasztikus funkcióval rendelkezik, és tökéletes választás a professzionális élményre vágyó amatőr fotósoknak. A Lumix GX9 kompakt méretével és a benne rejlő csúcstechnológiával tökéletes társa lesz azoknak, akik hamisítatlan utcai pillanatokat akarnak elkapni.

A 20,3 megapixeles, aluláteresztő szűrő nélküli Digital Live MOS képérzékelő gondoskodik róla, hogy a legapróbb részletek is látszódjanak és az optimalizált gradáció széles dinamikus tartományt biztosítson. A háromdimenziós színszabályozás egymástól függetlenül érzékeli a színárnyalatot, a telítettséget és a fényerőt, hogy gazdag színvilágot jelenítsen meg a képeken, a világos és a sötét részeken egyaránt, ami különösen előnyös az égbolt és az emberi bőr leképezésénél. A Venus képfeldolgozó rendkívül pontos, mégis természetes képeket állít elő. A GX9 többszörös zajszűrési eljárása pontosan azonosítja a zajt és megőrzi a részleteket, hogy a gyenge fényviszonyok között készített képek is tisztán jelenjenek meg.

Örökítse meg az apró, sokatmondó pillanatokat gyorsan, pontosan és átéléssel
A kontraszt autofókusz rendszer DFD (Depth From Defocus) technológiát alkalmaz, valamint kimagasló sebességet és pontosságot ér el, mivel a fényképezőgép és az objektív között 240 képkocka per másodperc 1 sebességgel továbbítja a digitális jeleket. Ennek köszönhetően a LUMIX GX9 rendkívül gyors, körülbelül 0,07 másodperces 2 autofókusszal és nagy sebességű, 9 képkocka/másodperc (AFS) / 6 képkocka/másodperc (AFC) sorozatfelvételi móddal rendelkezik, hogy a gyorsan mozgó témák is fókuszban maradjanak.

A különböző AF funkciók, mint amilyen az arc/szem felismerő AF (Face/Eye Detection AF) és a népszerű precíziós AF (Pinpoint AF) még sokoldalúbb használatot tesznek lehetővé, hogy a legkülönbözőbb felvételi körülményeknek is megfeleljenek. A fejlett, gyenge fényviszonyokra tervezett AF (Low Light AF) lehetővé teszi, hogy a fókuszt AF segédfény nélkül is rögzíteni lehessen a mozgó alanyon még gyenge fényviszonyoknál is, akár -4EV értékig. A Csillagfény AF segít, hogy a felhasználók autofókusszal készíthessenek éjszakai képet a csillagokról. A Lumix GX9 a kontrasztértékek kisebb AF területen történő pontos kiszámításával éri el ezt az eredményt.

A legjobb felvételek elkészítését egy új LVF (Live View Finder – élőképes kereső) segíti a LUMIX GX9-ben, amely 80 fokban dönthető felfelé, rendkívüli fotózási stílust lehetővé téve, különösen a szemmagasság alatti témáknál. Az élőképes kereső autofókusza a bekapcsolásától kezdve azonnal működésbe lép, hogy semmilyen fotólehetőségről ne maradjon le a felhasználó. A 2760K képpont egyenértékű nagy felbontást és szinte 100%-os színmegjelenítést biztosító 16:9 széles képernyőjű LVF 1,39x / 0,7x (35 mm-es rendszerrel egyenértékű) nagyítást és 100% látómező-megjelenítést nyújt.

Az energiatakarékosság érdekében a fényképezőgép új funkciója automatikusan alvó üzemmódba kapcsolja a kijelzőt egy adott idő elteltével, ha azt érzékeli, hogy a felhasználó szeme eltávolodik a képkereső szemérzékelőjétől. A felhasználók a kioldógomb félig történő lenyomásával gyorsan visszaléphetnek a képkészítő üzemmódba. Az energiatakarékos LVF-nek köszönhető a hosszú akkumulátor-üzemidő, amely 3 egy töltéssel körülbelül 900 kép készítéséhez elegendő.

Az új, 3,0 hüvelyk átmérőjű, 1240K képpontos, nagy felbontású, érintőképernyő 80 fokban dönthető felfelé és 45 fokban lefelé, hogy a fényképezőgépet magasan vagy alacsonyan tartva is lehessen képet készíteni. A Live View Boost a fényérzékenység kizárólag élő nézőképben való megnövelésével lehetővé teszi a kompozíció megtekintését akár teljes sötétben is.

Képstabilizáció – tökéletes képek úton-útfélen
A precízebb képek eléréséhez a LUMIX GX9 az 5-tengelyes Dual I.S. (képstabilizálás) technológiával csökkenti még hatékonyabban az elmosódást. A 2-tengelyes O.I.S. (optikai képstabilizáció) és az 5-tengelyes B.I.S. (készülékház képstabilizáció) egyesítéséből létrejövő 5-tengelyes Dual I.S. a nagyobb mértékű elmozdulásokat is képes semlegesíteni, így akár 4 fokozattal hosszabb záridővel 4 is lehet fényképezni. A felhasználók még gyenge fényviszonyok között is elmosódás nélküli képeket és videókat készíthetnek széles és tele állásban is.

Az 5-tengelyes Dual I.S. képstabilizáció fényképeknél és videofelvételeknél is működik, beleértve a 4K videó üzemmódot is. A Panasonic LUMIX G DSLM fényképezőgépekhez széles választékban állnak rendelkezésre cserélhető digitális objektívek, amelyeknek nagy része kompatibilis a LUMIX GX9 5-tengelyes Dual I.S. képstabilizációjával 5, a B.I.S. pedig akkor is semlegesíti a fényképezőgép elmozdulását, ha azt O.I.S. nélküli objektívvel használják.

A bemozdulás okozta elmosódás csökkentése érdekében a Lumix GX9 zárszerkezete elektromágneses meghajtást alkalmaz, amely körülbelül 90%-kal6 csökkenti a zárműködés keltette rezgéseket. Az utcai pillanatokra vadászó fotósok minél kevésbé akarják megzavarni a képek szereplőit, ezért számukra is előnyös, hogy a mechanikus zár hangját is csökkentették. Ráadásul néma üzemmódban a mechanikus zár helyett az elektronikus zár lép működésbe, minden hangot (AF, működés) kikapcsol a fényképezőgép, és egy fokozattal lejjebb veszi az AF segédfény és a vaku erősségét a speciális felvételi körülményekhez alkalmazkodva.

1 A kontraszt autofókusz és a DFD technológia együttes alkalmazása csak a Panasonic Micro Four Thirds objektívekkel működik.
2 AFS (egyszerű autofókusz) módban, széles végállásban H-FS14140 objektívvel (CIPA).
3 A CIPA szabvány alapján a Panasonic által meghatározott vizsgálati körülmények között. Ha az alvó üzemmódba lépéshez meghatározott időtartam 1 másodperc.
4 A CIPA szabvány alapján (Fordulás/Bólintás iránya: fókusztávolság f=32 mm [35 mm-es rendszer egyenértéke f=64], H-FS12032 objektívet használva.)
5Bizonyos objektívek használata firmware-frissítést igényelhet.
6 A LUMIX GX8-hoz képest

Fejlett 4K képességek
A LUMIX GX9 képes folyamatos, nagy felbontású 4K videókat készíteni 3840×2160 felbontással 30p / 25p (50 Hz-es terület)7 vagy 24p minőségben MP4 formátumban. A 4K technológia által nyújtott lehetőségeket kihasználva a felhasználók 30 képkocka/másodperces sebességgel 8 megapixel egyenértékű felbontásban örökíthetik meg a gyorsan tovatűnő pillanatokat, hogy aztán 4K FOTÓ-ban menthessék el a képeket.

Több száz kép közül a legjobb fotó kiválasztása most könnyebb, mint valaha, hála az új Auto Marking funkciónak. A funkcióval a felhasználó rögtön ahhoz a képhez ugorhat, amely egyértelműen eltér a sorozat többi képétől, ezzel lerövidül az ideális kép keresésével töltött idő.

A sorozatkompozícióval a felhasználó stromotion felvételeket (képsorozat egy képen) is készíthet rögzített géppel, több fénykép szintetizálásával, 4K FOTÓ funkcióval. Az alany mozgását visszaadó kép speciális retusálási folyamat nélkül is elkészíthető.

A Lumix GX9 utófókuszáló (Post Focus) funkciót is nyújt, amellyel a felhasználó a kép készítése után is kiválaszthatja, mely terület legyen fókuszban. Ez nagyon hasznos például makró fotózásnál, ahol kötött fókuszálásra van szükség, vagy amikor a hangsúlyokat kell változtatni a fókuszban lévő alany változtatásával.

A fókuszsorozat (Focus Stacking) funkcióval a felhasználók több utófókuszálással készített kép egyesítésével lehetőséget kapnak a mélységélesség utólagos módosítására is. A felhasználónak nem kell kötötten fókuszálnia fotózás közben, mert a fátyolosság szintjét vagy azt, hogy minden fókuszban legyen a képen a felvétel után is, meghatározhatja a fókuszterület kiválasztásával. Ez nagyon hasznos például a bogarakról, apró tárgyakról és más hasonló témákról készített makrofelvételeknél.

Ráadásul a Lumix GX9 4K FOTÓ üzemmódjában az új fénykompozíció (Light Composition) funkció is megtalálható. A fényképezőgép ilyenkor egyesíti a képeket és a nagyobb fényerejű pixeleket használja fel. Ezzel a funkcióval még ragyogóbb, drámaibb megjelenítéssel lehet megragadni például a tűzijátékokat vagy az éjszakai panorámákat.

A LUMIX GX9 emellett 4K élő vágás (4K Live Cropping) funkcióval is rendelkezik, amely stabil svenkelést vagy zoomolást kínál videofelvétel közben. A svenkelt felvételek készítésénél a zökkenőmentes svenkhatás eléréséhez nincs szükség különleges felszerelésre, például csúszkára, egyszerűen csak be kell állítani a látószöget. Be lehet állítani először a zoomolás utáni látószöget is, hogy a téma tökéletesen jelenjen meg a képen. A digitális működésnek köszönhetően a zoomolás közben is folyamatos a kép, mert a folyamat nem mozgatja a zoom lencséket.


7 Európában
*1 Mozgókép felvételénél /4K FOTÓ felvételnél
– Mozgókép-felvételnél „Class 4” SD sebességkategóriájú vagy annál gyorsabb memóriakártyát használjon.
– [4K] vagy [4K FOTÓ] üzemmódban történő [MP4] formátumú mozgóképfelvételhez használjon „UHS-I UHS Speed Class 3 (U3)” SD sebességkategóriájú memóriakártyát.
(Az SD sebességkategória a folyamatos írásra vonatkozó sebességszabvány.)
– Európai modelleknél a felvétel leáll, ha a folyamatos felvétel ideje meghaladja a 29 perc 59 másodperc hosszúságot [AVCHD] formátumban.
– A felvétel leáll, ha a folyamatos felvétel ideje meghaladja a 29 perc 59 másodperc hosszúságot [MP4] formátumban, [FHD] és [HD] felbontásban. Megszakítás nélkül folytathatja a felvételt, akkor is, ha a fájl mérete meghaladja a 4 GB-ot, de a videofájl több részletben kerül rögzítésre, amelyek külön-külön játszhatók majd le.
– A felvétel leáll, ha a folyamatos felvétel ideje meghaladja a 29 perc 59 másodperc hosszúságot [MP4] formátumban, [4K] felbontásban.
– SDHC memóriakártya használatánál: Megszakítás nélkül folytathatja a felvételt, akkor is, ha a fájl mérete meghaladja a 4 GB-ot, de a videofájl több részletben kerül rögzítésre, amelyek külön-külön játszhatók majd le.
– SDXC memóriakártya használatánál: A mozgókép-felvételt egy fájlban mentheti el.
– Magas környezeti hőmérsékletnél vagy folyamatos felvétel esetén a fényképezőgép automatikusan leállhat saját védelme érdekében. Ilyenkor meg kell várni amíg a fényképezőgép lehűl.
*2 [4K] videokimenethez használjon HDMI logóval ellátott HDMI kábelt, amelynek a leírásában szerepel, hogy „4K kompatibilis”.

Ösztönös kreativitás – még jobban kézreálló kialakítás és új szűrő
A még inkább felhasználóbarát kezelés érdekében egy expozíciós tárcsa található a fényképezőgépen, amellyel gyorsan állíthatók az expozíciós értékek. A fényképezőgép hátoldalán egy fókuszkart is elhelyeztek, hogy a felhasználók egyszerűen válthassanak AFS (AFF), AFC és manuális fókuszmódok között, és ne kelljen ezért a menüben navigálni.

Még nagyobb kreatív szabadságot nyújt a fókuszsorozat (Focus Bracketing) és a rekeszsorozat (Aperture Bracketing) funkciók hozzáadása. A fókuszsorozattal akár 999 képből álló sorozat készíthető különböző fókusztávolságokkal. A rekeszsorozattal a felhasználók eltérő mélységélességű sorozatfelvételeket készíthetnek. A felhasználók utólag kiválaszthatják a legjobb fókusztávolságú vagy mélységélességű fotókat.

A Lumix GX9-nél szintén új funkció, hogy a képeket egyszerre lehet kreatív szűrővel és anélkül is rögzíteni. A RAW fájlokat a fényképezőgépen is fel lehet dolgozni, így a fotós nincsen számítógéphez kötve. A Lumix GX9-ben olyan összetett funkciók is megtalálhatók, mint a többszörös expozíció és a késleltetett exponálás (Time lapse shot) vagy a léptetett animáció (Stop motion animation).

Csatlakoztathatóság
A LUMIX GX9 Bluetooth és Wi-Fi® kapcsolattal is rendelkezik, hogy rugalmasabb legyen a felhasználási élmény és azonnal meg lehessen osztani a képeket. Ha a fényképezőgépet olyan okostelefonhoz vagy tablethez csatlakoztatja a felhasználó, amelyre már telepítette a Panasonic saját, iOS és Android operációs rendszeren is elérhető Panasonic Image App alkalmazását, akkor a mobil eszközzel távolról is vezérelheti a fényképezőgépet, képeket készíthet, böngészhet és oszthat meg. A Bluetooth 4.2 kompatibilitás (az ún. BLE: Bluetooth Low Energy) lehetővé teszi az okostelefonhoz vagy tablethez történő azonnali csatlakozást minimális energiafogyasztás mellett. A kapcsolat segítségével okostelefonról vagy tabletről lehet vezérelni a fényképezőgépet, és automatikus helymeghatározó GPS-címke is társítható így a fényképekhez.

A Panasonic új zászlóshajó DSLM fényképezőgépeként a Lumix GX9 tökéletes választás a legemlékezetesebb pillanatok megörökítéséhez és a mindennapok eseményeinek kreatív megosztásához.

Tartozékok
DMW-EC5 szemkagyló (külön megvásárolható)
A LUMIX GX9 számos tartozékkal kompatibilis, amelyekkel még nagyobb élmény a fotózás. A DMW-EC5 szemkagylóval még kényelmesebbé válik az élőképes kereső használata.

DMW-HGR2 kézi markolat (külön megvásárolható)
A DMW-HGR2 kézi markolat jobb fogást biztosít, hogy stabilabban lehessen fotózni, különösen a ultra teleobjektívek és a nagy átmérőjű objektívek használatakor. A kiegészítő nagyszerűen illeszkedik a fényképezőgép letisztult külsejéhez.

DMW kameratáska sorozat: válltáska, kompakt válltáska és hátizsák (külön megvásárolható)
Mindegyik táska megfelelő védelmet nyújt a LUMIX GX9-nek. A táskák rendkívül strapabíróak, vízálló alappal, védő ráhajtással, gyorskioldó csatokkal és rugalmas oldalsó zsebekkel rendelkeznek.

•Az Android és a Google Play a Google Inc. védjegye, illetve bejegyzett védjegye.
•Az IOS ez Egyesült Államokban és más országokban a Cisco védjegye, illetve bejegyzett védjegye és használata licenchez kötött.
•Az egyéb vállalat- és terméknevek az adott szervezetek védjegyei.
•Egyes tartozékok nem elérhetőek bizonyos országokban.
•A rögzített vagy nyomtatott anyagok szerzői jog által védettek, és a személyes felhasználáson kívül más célú felhasználásuk tilos, mivel az sértené a szerzői jog birtokosának jogait.
• A kialakítás és a műszaki adatok előzetes értesítés nélkül változhatnak.