Phottix Hector 7 HD külső LCD

0

A videós DSLR (VSLR) váz a jó minőségű amatőr és profi mozgókép készítés egyik legfontosabb eleme a megfelelő objektív mellett. Ahhoz azonban, hogy valóban kényelmesen használhassuk, rengeteg kiegészítővel kell feltápolnunk videós szettünket. A gépváz és az objektív mellett elkél még egy stabil rig, esetleg valamilyen remegés kompenzáló állvány, lámpa, a kézi élességállítást segítő kiegészítő, külső mikrofon és persze a hátsó LCD-t kiváltó nagyobb külső monitor. Na, nem mintha a mai LCD-k nem lennének alkalmasak a videós élőkép nyomon követésére, de azért az átlag 3″-os méret helyett egy sokkal nagyobb képernyő szinte életmentő segítség lehet. Előnyüket igazából csak akkor érti meg az ember, ha felszerel a DSLR-jére egy ilyet, és elkezdi használni.

A Phottix termékei közül már sokfélét bemutattunk a vakutól a vakukioldón át a különféle stúdióeszközökig. A hong-kongi cég DSLR kiegészítők készítésével foglalatoskodik nem kevés sikerrel, hiszen hazánkban is ismert márkává vált az elmúlt években. Elsősorban azok keresik a termékeiket, akik a nagy márkák csillagászati árai alatt keresnek használható kiegészítőt.

A most bemutatásra kerülő Phottix Hector 7 HD több mint kétszer nagyobb képátlóval rendelkezik az átlag hátsó LCD-nél, ugyanis 7″-os. Hectorból ez a kisebb fajta, mivel a honlapjuk szerint létezik egy 9″-os változat is, ugyanakkora felbontással.

A készülék a Phottixtól megszokott kék-zöld-fekete papírdobozban érkezik, amit alaposan megpakoltak kiegészítőkkel. Az általunk kapott változatban a következőket találtuk:

  • Hector 7 HD 7″-os LCD monitor, napellenzővel
  • Cipzáras, neoprén tok
  • Hálózati tápegység, beépített kábellel
  • Lítium-ion akkumulátor
  • Hálózati akkumulátor töltő
  • Infravörös távvezérlő
  • HDMI kábel
  • 7-féle távvezérlő kábel (Canon, Nikon Sony, Olympus, Pentax) csatlakozóvégekkel
  • A2+2,5mm kábel
  • Használati utasítás

Sajnos a fényképezőgépre való felfogatáshoz nem kapunk külön kiegészítőt. Erről magunknak kell gondoskodnunk. A monitor alján egy fémállványmenet található, így fotóállványra, vagy a vakupapucsra csatlakoztatható gömbcsuklós karra gond nélkül felerősíthető.

A monitor borítása teljes egészében műanyag, elején a kezelésére szolgáló gombsorral, hátul pedig zömében csatlakozóhelyekkel. A kezeléstől nem kell megijedni, nagyjából ugyanazokat a funkciókat kapjuk, mint egy tévénél.

Az elülső gombsoron a menüben való navigációra szolgáló, valamint a menüt aktiváló gombok mellett egy bekapcsoló és néhány távvezérlő gomb kapott helyet.

Hátul az akkumulátoros használat kapcsolója áll rendelkezésünkre, rajta kívül fent három AV bemenetet (videó és két hang) kapunk, valamint egy HDMI aljzatot, mely mellett egy ugyanolyan kimenet is helyet kapott, így a fényképezőgépből kiküldött HDMI jel végállomása nem csak ez a monitor, de más külső megjelenítő, vagy akár rögzítő eszköz is lehet.

Lent a hálózati táp bemenetét, egy fejhallgató kimenetet, illetve egy távvezérlő kábel bemenetet kapunk.

A cikk elején a videózást emlegettem, de igazságtalan lenne a Hector 7 HD-t kizárólag videós külső monitorként emlegetni. Ugyanolyan hasznát vehetik a fotósok is, például makrózásnál, vagy tárgyfotónál. A készülékkel távvezérelhető is a fényképezőgép. Erre szolgál a hozzá adott féltucatnyi (különböző gyártói szabványú) távvezérlő kábel. Az elején lévő AF gombbal az automata élességállítása aktiválható, míg a másik felén lévő B gombbal a Bulb expozíció, a fényképezőgép ikonnal ellátott gombbal pedig a normál expozíció indítható. Ehhez persze a kapott kábelekkel a fényképezőgép távvezérlő kimenetét is össze kell kötnünk, nem csak a HDMI kivezetést.

A külső monitorként való használat nagyon egyszerű. A mellékelt, kb. 50 cm-es összekötő kábel kisebbik (mini-HDMI) végét a fényképezőgépbe, a megtört végét pedig a monitor HDMI IN bemenetére kell csatlakoztatnunk, és élőképet kapcsolnunk a fényképezőn. Előtte azért nem árt engedélyezni a gép HDMI kimenetét.

Egy Canon EOS-5D Mark III-mal próbáltam ki, és nagyszerűen működött. Fotós élőképet kapcsolva minden a külső monitoron jelent meg, videó módban pedig csak a natúr élőképet adta a monitor, a felvételi adatok a fényképezőgép hátsó kijelzőjén voltak láthatók. Videózásnál a teljes képernyőfelületet (17,8 cm) kihasználja a monitor, állókép módban viszont csak a kb. 13 cm képátlójú élőképet kapunk, a többi részen a felvételi infók láthatók.

A mellékelt gyári akkumulátorral kb. 5-7 órán keresztül üzemeltethető. Az akkuhoz külön töltő jár, de a képernyő hátuljára csatlakoztatva a hálózati tápról is tölthető. Az akkufoglalat alatti kapcsoló csak a lítium-ion áramforrás aktiválására való.

A Phottix Hector 7 HD, 16:9 oldalarányú és 1024 x 600 pixel felbontású (Backlight TFT LCD), vagyis nagyobb mint a fent említett fényképezőgép kijelzőjének felbontása. Persze a mérete is több mint kétszeres, így kevésbé részletes képet ad, de pont elegendőt ahhoz, hogy kellemes képminőséget lássunk rajta. Manuális élességállításnál például nagy segítség lehet a 7″-os kijelző.

Természetesen a HDMI-n kapott kép Full HD (1080p) vagy HD (720p) is lehet, csak ezt egy kicsit gyengébb felbontásban kapjuk vissza, épp úgy mint a hátsó LCD-k többségén. A kontrasztarány 700:1, a világosság pedig 350 cd/m2.

Az élőkép néhány tized másodperces késleltetéssel jelenik meg, de a frissítése folyamatos. A kontraszt átlagos, és a színek is rendben vannak, viszont laposabb szögből változhatnak. Némi melegedésre, különösen a tápaljzat környékén számítanunk kell.

Napsütésben nagy segítség a mellékelt műanyag napellenző panel, mely egy mozdulattal nyitható és könnyen összecsukható. Ha nincs rá szükség lepattintható a monitor keretéről, de érdemes rajta hagyni, hiszen kikapcsolt és csukott állapotban a képernyő védelmére is jó szolgálatot tesz.

A kijelző alap tulajdonságai természetesen állíthatók a menüjében. A menünyelvek között a magyart is megtaláljuk.

Beállítható a képminőség (kontraszt, élesség, színhőmérséklet, zajszűrés, oldalarány), változtathatunk a hang tulajdonságain (magas és mély hang aránya, üzemmód, térbeli hangzás ‘surround’, csatornánként kiemelés ‘EQ’). Kapunk egy időbeállító oldalt (bekapcsolás, kikapcsolás időzítése, automata kikapcsolás időpontja), illetve egy két működési beállítást (menünyelv, reset, stb) és a firmware frissítés menüpontját.

A mellékelt infravörös távvezérlővel ugyanazok a beállítások érhetők el, mint az elülső gombokkal.

A Phottix Hector 7 HD egy átlagos képességű külső monitor, mely azonban, már csak mérete folytán is, átlag feletti segítség lehet. Különösen videózásnál látjuk majd hasznát, ahol a közel 18 cm-es, jól leárnyékolt kép, és a finomabb élességállítási mozzanatok visszaadása is komoly előnyt jelent.

A külső monitor jelenleg bruttó 120 828 forintért vásárolható meg, míg az ugyanilyen felbontású 9″-os társa 142 748 forintba kerül.

A terméket a Tripont webáruház bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!