Phottix Odin vakukioldó és távvezérlő

0

A gyártó nem újonc a hasonló vakukioldók világában. Az elmúlt években többször is bemutattuk hasonló kiegészítőit, például az egyszerűbb Plato, vagy a PocketWizard termékére kísértetiesen hasonlító Atlas kioldót és távvezérlőt.

Ahogy a plágiumgyanúba keveredett Atlas, úgy az Odin is a sok szolgáltatást kínáló vakuvezérlők, az úgynevezett TCU-k (távvezérlő és távkioldó) táborába tartozik, ezúttal egyedibb jellemzőkkel. Korai változata 2011 őszén jelent meg Canon csatlakozós verzióban, melyet néhány hónap múlva követett a Nikon vakucsatlakozós változat.

Nálunk az időközben 1.5 verzióra frissített kiadású, Canon vakulábas változat járt, de be kell vallanom, hogy a szűkszavú gyári leírásokban semmi nyomát nem találtam, miben is különbözik az eredeti kiadástól. Az Odin 1.5 mindenesetre ugyanazzal a firmware-rel frissíthető mint az alap változat, így szoftveres funkcióik vélhetően azonosak.

Az említett Mitros vakuval való kompatibilitását jól bizonyítja, hogy a gyártó egy csomagban is kínálja a két terméket, de persze a „hagyományos” Canon E-TTL (II) rendszervakukkal is tökéletesen együttműködik.

Az Odin a Phottixtól megszokott sötét, kékkel és zölddel tarkított kartondobozban érkezett. Belül gondosan kialakított vékony műanyagtálcán feküdt két alap egysége a rádiós adó és vevő, valamint a mellékelt kiegészítők, melyek között néhány elemet, egy rövid szinkronkábelt, egy tartószíjat és egy jack dugó átalakítót találunk. A lényeg mégis a meglehetősen nagy és gomberdeje miatt komoly tudásúnak tűnő adó, valamint a teljesen átlagos kivitelű vevő.

Mindkét egység fekete műanyagbevonatot kapott, mely sem egyszerűnek, sem különlegesnek nem nevezhető. Alakjukon is csupán két lecsapott sarkuk jelzi, hogy valaki egy kósza gondolat szintjét a küllemre is ügyelt, de jobbára minden porcikájuk a használati szempontoknak van alárendelve. Ez az adó esetében azt jelenti, hogy kényelmesen elférjen rajta a sok kezelőgomb és a kijelző, a vevőn pedig a szükséges kezelőszervek, kimenetek és a működtetéséhez szükséges elemek.

Áramforrásként 2-2db AA méretű (ceruza)elem, vagy ugyanilyen tölthető akkumulátor használható, melyek az egységek hátlapján lévő foglalatba helyezhetők. A kisebb vevőegységen hálózati táp bemenet is van, a külön beszerezhető 5V-os tápegység számára.

Mindkettőjükön találunk USB bemenetet is, mely a szoftveres frissíthetőség miatt került az oldalukra. A vevőn ezen kívül egy csatorna és vakucsoport választó kapcsoló, valamint egy bekapcsoló gomb kapott helyet. Alsó részén vakupapucsba csúsztatható, ún. cold shoe, vagyis érintkező nélküli műanyag csatlakozó található, melyen egy állványmenet is található. A vevő tetején szabvány E-TTL érintkezős vakupapucsot helyeztek el.

A fényképezőgép vakuhelyére csatlakoztató egységen fém talpat találunk, és összes kezelőszerve a hátuljára (a fotós felőli oldalára) került. Fent egy nagy folyadékkristályos kijelző nyitja a sort, mely alatt tizenegy gombot és egy LED lámpácskát láthatunk. A lámpa a vaku és a kioldó üzemkész állapotát (vörös fény), valamint a fókuszálás menetét (zöld fény) is visszajelzi. A gombok háttérvilágítással is rendelkeznek, mely egy külön kezelőszervvel kapcsolható be és 10 mp múlva automatikusan kialszik.

Szinte minden fontosabb vakufunkció számára akad itt gomb. Pillanatok alatt kiválaszthatjuk például az üzemmódot, beállíthatjuk a zoomot, a nagysebességű szinkront, második redőnyre villanást, vagy csoportonként az egyes villanók teljesítményét, egymáshoz viszonyított fény arányát.

Kétféle alap üzemmódban használható a készülék: TTL/Mixed és Ratio. TTL/Mixed módban A, B, és C vakucsoportonként külön állítható, hogy az egyes csoportok milyen vakumóddal működjenek. Ez lehet TTL (automatikus mérés), M (kézzel beállított villanási érték), vagy Off (kikapcsolt). TTL módban a +/- gombokkal adható meg a vakuexpozíció korrekció (+/-3 Fé), M módban pedig ugyanígy a villanási teljesítmény (1/1 – 1/128 között). A Ratio módban a csoportok közötti teljesítmény arány szabályozható szintén a fenti gombokkal. Az arány 8:1 és 1:8 közötti érték lehet.

A Zoom gomb segítségével automatikus, vagy kézi zoomértéket adhatunk meg a vakuknak. Az zoomérték a vezérelt villanó tudásától függ, többnyire 24-105mm közötti.

A HSS/SCS gomb a nagysebességű szinkron és második redőnyre szinkronizált villanások beállítására szolgál. HSS módban a fényképezőgép legrövidebb szinkronidejét is túlléphetjük és akár 1/8000mp-es záridő mellett is vakuzhatunk. SCS módban a vaku nem az expozíció kezdetén, hanem a végén villan. Hosszabb expozíciós időknél lehet előnyös.

Bekapcsolhatunk modellfényt is, mely 1 mp-es felvillanással demonstrálja a villanás fényhatását, vagy segít a fókusz pontosabb beállításában. Ezen felül egy tesztvillanás gomb is az adóra került.

Sajnos teljesen univerzális távvezérlőként mégsem használható, ugyanis – például a korábbi Atlashoz képest – a fényképezőgép kioldására nem alkalmas.

A Phottix Odin 2,4 GHz-en működik, a gyártó ígérete szerint akár 100 méterre is. Ilyen távolságra többnyire nincs szükség, és korábbi méréseink alapján nem is képesek rá a hasonló kioldók, de nyílt terepen néhány tíz méterre általában gond nélkül kommunikálnak.

Ha komolyabb képességű külső vakut, vagy vakukat szeretnénk vezeték nélkül, kényelmesen használni és összehangolni, kiváló, és a nagy gyártók ajánlatainál olcsóbb megoldás lehet a Phottix Odin. A meglévő adó+vevő rendszert kiegészíthetjük a Phottix Strato, vagy Strato II Multi rádiós kioldókkal, melyekkel a sokvakus vezérlés is megoldható. Az Odin a fejlett szolgáltatással rendelkező villanók szinte minden funkciójához és több vaku teljesítményének személyre szabott összehangolásához is hozzáférést biztosít.

A Phottix Odin a cikk készítésének idején, Canon és Nikon változatban is bruttó 92 800 Ft-os áron vásárolható meg.

A terméket a Tripont webáruház bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük!