Phottix Plato O1 rádiós távkioldó

0

Nem először foglalkozunk Phottix termékkel. Közel egy éve a hong kongi cég néhány rádiós vakukioldója került terítékre, majd egy fotólámpájuk vendégeskedett nálunk egy rövid időre. A kínai gyártó nem régóta „van a szakmában”. 2007 óta gyártanak különböző fotós kiegészítőket a rádiós kioldóktól a stúdiófelszerelésen át, a GPS vevőig.

Most ismét egy rádiós kioldó járt nálunk, de ezúttal nem vakut, hanem a gépet vezérelhetjük vele. A hivatalos neve – a csomagolására ragasztott matrica szerint – Phottix Plato O1, tehát ezt a változatot Olympus fényképezőgépekhez csatlakoztathatjuk. Egyszerű és rövid használati utasítása szerint további 8-féle változatban készül, C, N, S és P jelöléssel, vagyis Canon, Nikon, Sony (Minolta), és Panasonic csatlakozóvéggel is megvásárolható.

Külső

A nálunk járt verzió egyszerű bliszteres csomagolásban érkezett, melyet kibontva a következő tartozékok kerültek elő:

  • 1 db adóegység/kioldás vezérlő
  • 1 db vevő
  • 1 db csuklópánt
  • 1 db rövid kábel
  • 4 db NiMH AAA elem

Átlátszó műanyag börtönétől megszabadítva, egy-egy fekete műanyag adó és vevőegység akad kezünkbe. A Phottix nem sokat adott a külsőre. A vevő kissé lekerekített tetején néhány ív, a szögletes, hosszúkás és nem túl kényelmes fogású adó felső részén pedig fényesre polírozott, ujjlenyomat-mágnes felület fogad.

Mindkét egység két AAA méretű elemmel, vagy akkumulátorral működik. Az adó alján találjuk a foglalatukat, melyhez egy műanyagfedelet kell lepattintanunk. A vevő elemfoglalatához a hátulján lévő kisebb ajtót elhúzva és levéve jutunk. Ennek alján egy műanyag vakupapucs található, melyet egy szorítócsavarral erősíthetünk a gépre. Ez persze nem tartalmaz érzékelőket, csupán a vevő biztos elhelyezését szolgálja, momentán a fényképezőgép tetején. Oldalán egy mini-jack aljzat található a mellékelt kábel csatlakoztatására, tetején pedig egy bekapcsoló gombot és két kis működésjelző ledet helyeztek el.

Az adó oldalán is helyet kapott egy mini-jack aljzat, mivel a kábelt ide csatlakoztatva (másik végét pedig a gépbe), kábeles kioldóként is üzemel a Plato. Sajnos a mellékelt kábel elég rövid, így vezetékkel csak közelről használhatjuk, vagy meg kell vennünk hozzá a kiegészítő kábelt.

Az adóegység tetején egy kisebb bekapcsoló/módválasztó, és egy nagyobb kioldó gomb található, valamint a beállítható üzemmódokat jelző ledek. Ezekről a következő fejezetben lesz szó.

Használat

A Phottix Plato a fényképezőgép gyártók által szorgalmazott infrás kommunikáció helyett, 2,4 Ghz-es rádiós kapcsolatot használ. A készülék Smart Code technológiájának köszönhetően mindez megbízható, zavarmentes együttműködést biztosít a két egység között.

Ahogy említettem a vevőt a fényképezőgép vakupapucsára kell erősítenünk, majd a hozzá csatlakoztatott kábelt a gép távkioldó aljzatába. Az adó és a vevő tetején is található bekapcsológomb, melyeket egyszerre, 3 másodpercig kell nyomva tartanunk a távkioldó üzembe helyezéséhez. Az adó tetején ugyanezzel a gombbal választhatjuk ki a kívánt üzemmódot is, melyek a következők:

  • S – Egyképes
  • 2S – Késleltetett (2 mp után)
  • Sorozat (max. 5 kép)
  • B – Bulb (a kioldó exponáló gombjának nyomva tartásáig)

A kioldás az adó nagyobb gombjával lehetséges. A gomb, ugyanúgy mint a fényképezőgépé, kétállású, így félig lenyomva aktiválja az élességállítást és a fénymérést.

A gyártó ígérete szerint 100 méteres távolságig is használható marad a készülék, persze főleg nyílt terepen. Mivel a kioldó kétirányú kommunikációt folytat, az exponáló gombját félig lenyomva zöld led jelzi, hogy hatótávolságon belül van-e a fényképezőgép. Ha csak egy piros jelzést kapunk nincs kapcsolat.

Ha kábeles kioldóként szeretnénk használni, csak az adóra, valamint a kábelre lesz szükség. Ezt most az adó oldalán lévő aljzatba kell csatlakoztatnunk, másik végét pedig a szokott módon a gépbe. A használata ugyanaz, mint a rádiós változatnak, és még a fent ismertetett üzemmódokat is beállíthatjuk.

Ha a kioldót nem használjuk, 1 óra tétlenség után magától kikapcsol.

Összefoglaló

A Phottix Plato O1 (Olympus verzió) jelenleg bruttó 12 390 forintért kapható, és nagyjából ennyibe kerülnek a más gyártók fényképezőgépeihez csatlakoztatható változatok is. Első nekifutásra elég borsos ár egy távkioldóért, de ha figyelembe vesszük, hogy a rádiós kommunikáció milyen szabadságot jelent, azt hiszem egy nagy levegővétel után beruházhatunk rá. Ráadásul itt nem csak egy szimpla kioldót kapunk, mely csak egyszeri expozícióra képes. A négyféle üzemmód tovább növeli a lehetőségeinket.

A Phottix Plato távkioldót a 1st Market biztosította a bemutatóhoz. Köszönjük.