Phottix szűrők és előtétek

0

Biztosan sokan tudják már, mégis érdemes megemlíteni, hogy a Phottix kínai gyártó. Ez két dolgot jelent: egyrészt sokkal kedvezőbb áron juthatunk hozzá a termékeikhez, másrészt kicsit óvatosabbak vagyunk velük, mint a már befutott komoly márkákkal.

Pedig a kínai gyártás nem feltétlenül ekvivalens a gyenge termékekkel. A Phottixtól jártak már nálunk olyan kiegészítők, amelyekkel maradéktalanul meg voltunk elégedve (lásd pl. fényképezőgép kioldók), de persze akadtak olyanok is, ahol a minőséget már érhette pár kritika (lásd markolatok).

Phottix UV szűrő

A Phottix UV szűrőket a McGoat-nál 52 mm és 77 mm közötti szűrőmenettel vásárolhatjuk meg. Közös jellemzőjük a vékony üveg, mely csupán 1 mm vastagságú. Bár a dobozon az ultravékony (ultra slim) szöveg is olvasható, a szűrő kialakítása nem nevezhető túlzottan vékonykának, hiszen pereme 3 mm magas. A kis peremmagasság főként nagylátószögű objektíveknél fontos, hiszen így elkerülhetjük a nemkívánatos belógást, a sarkok vignettálását. A 77 mm-es változatot egy Sigma 10-20 mm-es objektíven próbáltuk ki, erősebb peremsötétedés nem volt tapasztalható.

A Phottix gyárt egyébként SuperPro, illetve HMC jelölésű UV szűrőket is, melyek minden bizonnyal több rétegű, tükröződésmentesített szűrők. A nálunk járt „ultraslim” változat inkább az árával hódíthat, hiszen semmi utalás nincs arra vonatkozóan, hogy több rétegű, tükröződésmentesítő bevonatot is kapott volna. Ez egyébként tetten érhető a szűrő tükröződésén is, hiszen hátára fordítva jól látható a tükröződés is. Összehasonlítottuk egy Hoya UV szűrővel, íme az eredmény:

balra Hoya, jobbra Phottix

A fenti tapasztalatok alapján tehát úgy tűnik, hogy az „ultraslim” UV szűrő valóban nem rendelkezik tükröződés mentesítő rétegekkel, így kipróbáltuk egy „éjszakai szimuláción”.

EF 50mm f/1.8 szűrő nélkül és UV szűrőkkel

A tesztképek alapján elmondható, hogy az olcsóbbik féle Phottix UV szűrők (vagyis az ultraslim sorozat) elsősorban nappali használatra alkalmasak. Éjszaka jobban járunk, ha levesszük a szűrőt az objektív elől. Ezt egyébként a többi UV szűrőnél is érdemes megtenni, de az tény, hogy a komolyabb szűrők, melyek MRC többrétegű kialakításúak, kevésbé hajlamosak a szellemképek betükrözésére.

A fenti teszt természetesen csak az erős fények hatását mutatja be, így nappali körülmények között szellemképre igen ritkán lehet csak számítani (pl. ha a Napot is a képre komponáljuk).

A Phottix Ultraslim UV szűrők 3000-3500 Ft között vásárolhatók meg.

Phottix Pro C-PL körpolarizációs szűrő

A Phottix Pro C-PL Slim körpolarizációs szűrő már a komolyabb sorozat tagja. Ebből is létezik UltraSlim változat is, a Phottix weboldala azonban a Pro szériás darabnál sem ír több rétegű bevonatról. Ennek ellenére a nálunk járt Pro C-PL jól láthatóan kevésbé tükröz, mint az Ultraslim UV.

Persze egy polárszűrőnél ritkábban okoz problémát ez a hiba, hiszen míg az UV szűrőt sok esetben a frontlencse védelmére használjuk, s csak igen ritkán vesszük le, egy polárszűrőt csak a használat idejére tartjuk az objektíven. Ebből kifolyólag nem is készült ezzel a szűrővel szellemkép tesztfotó, de kipróbáltam, s elmondhatom, hogy közelítőleg olyan eredményre számíthatunk, mint a Hoya UV-nél, vagyis nem lenne gond erős ellenfénynél sem.

A szűrő peremének magassága egyébként megegyezik az UV szűrőével, vagyis 3 mm magas. A polarizációs szűrő elforgatásához nincs apró kar, csak az elülső peremet használhatjuk, amely csak nagyon minimális barázdával van ellátva.
Sokak számára fontos kérdés, hogy a szűrő külső oldalán van-e szűrőmenet, hiszen ez szükséges ahhoz, hogy objektívsapkát helyezzünk rá. Jelentem, igen, van szűrőmenet a külső oldalon is, ahogy az UV szűrőknél is.

A Phottix C-PL polarizációs szűrők szintén 52 és 77 mm között kaphatók, 9600 és 13100 Ft közötti áron.

Phottix csillagszűrő

Kissé szerencsétlen az elnevezés, hiszen aki nem tapasztalt, azt is gondolhatná, hogy a csillagszűrő az égbolton pislákoló csillagok fényének kiszűrésére szolgál. Valójában a helyes kifejezés a csillag effektszűrő lenne, hiszen a cél itt pontosan a „csillag forma” létrehozása.

Videósok is előszeretettel használják a felvételeik érdekesebbé tételére a négy, hat, vagy nyolc irányban megkarcolt üvegeket, melyeket összefoglaló néven csillag effektszűrőnek nevezhetünk.

A Phottix csak nyolcszög formájú csillag effekt létrehozására alkalmas szűrőket készít, így a kissé visszafogottabb hat ágú, vagy a hűvösebb négy ágú csillag effektet csak más gyártók termékével érhetjük el.

A szűrő peremének magassága itt is 3 mm, de kellően nagy menetátmérőjű nagylátószögű objektívnél sincs probléma (pl. Sigma 10-20 mm, 77 mm-es szűrőmenettel). Természetesen ez nem jelenti azt, hogy más optikáknál nem lehet vignettálás.

E szűrő sem rendelkezik tükröződésmenteső bevonattal, pedig a csillagszűrőket igencsak sötét körülmények között használjuk, amikor pontszerű fények világítanak. Ennek ellenére tükröződés okozta szellemképpel nem találkoztunk, igaz, ebből a szűrőből 58 mm-es és 77 mm-es állt rendelkezésre, így az 50 mm f/1,8 optikára csak step-up gyűrűkkel tudtuk felhelyezni, illetve a 77 mm-es változatot Sigma 10-20 mm-es optikán próbáltuk ki. Egyik esetben sem tapasztaltunk szellemképet.

Sigma 10-20mm f/4-5.6 szűrő nélkül és csillag trükk szűrővel

A Phottix csillag effekt szűrők 58, 72 és 77 mm-es méretben kaphatók, 5300 és 7400 Ft között.

Phottix makró előtét lencse szett

A kompakt fényképezőgépről tükörreflexesre áttérők fő problémája szokott lenni, hogy a DSLR-ekhez adott alap objektív általában elég gyenge nagyításra képes, a kifejezetten makrózásra fejlesztett optikák pedig drágák. Így aki nem kíván sokat költeni erre a területre, két választása van. Vagy vásárol nagyító (pozitív dioptriás) előtét lencsét az objektívje elé, vagy közgyűrűt alkalmaz.

Az előtétlencse előnye a közgyűrűvel szemben, hogy nem csökkenti jelentősen a rendszer fényerejét, így az autofókusz tökéletesen használható marad, viszont csak azonos szűrőmenetű objektívek között cserélhetjük. A közgyűrű készlet viszont szinte minden objektívvel használható, s nem rontja az optika minőségét (konkrétan itt csak az objektív minőségén múlik a végeredmény).
Nem csak használatban, de árban is jelentős különbség található a kép módszer között. Míg egy négy darabos macro close-up készletet 7-8e Ft körül már megvásárolhatunk, egy közgyűrű szett 25-30e Ft körül indul.

A Phottix négy darabos, +1 , +2, +4 és +10 dioptriás makró close-up előtétlencse készletéhez szép gyöngyvászon tokot is kapunk, melyet összecsukva könnyedén tárolhatunk, kinyitva pedig jól hozzáférhetővé válnak az egyes tagok. Kár, hogy valami varrás, vagy jelzés nem mutatja, melyik nagyítási faktorú előtét hol található.

Az 52 mm-es menetátmérőjű előtétlencséket a Canon EF 50mm f/1,8 II optikával próbáltuk ki, mely köztudottan nem kifejezetten jó makróképességű, így igazán ráfér a javítás. Az érdekesség kedvéért közgyűrű készlettel is tettünk egy próbát, hogy lássuk, vajon a +14 dioptria, vagy a 68 mm-nyi közgyűrű (12+20+36 mm) teljesít-e jobban ezzel az objektívvel. Az sem mellékes, hogy a képsarkokban mennyit ront majd a makró előtét lencse, hiszen az olcsó termékek általában itt véreznek el.

A tapasztaltak alapján úgy tűnik, hogy a Phottix makró előtét készlete a jobbak közé tartozik, hiszen képminősége egész jó, csak a +10 dioptriás tagnál látható enyhe hiba a sarkokban.
A nagyítási arány azonban +14 dioptria együttes használatával sem éri el a 68 mm-nyi közgyűrű hatását, ennek persze nyilván az az oka, hogy az 50 mm-es objektív belső kihuzata eleve kisebb. Egy nagyobb méretű (pl. tele) objektívnél más eredmény is adódhatott volna.

A Phottix makró előtétlencse készlete 52 mm és 77 mm között kapható, 7000 Ft és 13700 Ft között.

A cikkben szereplő termékeket a McGoat webáruháztól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!