Cullmann Alpha 9000 videoállvány és fej

0

A német Cullmann cég fotós kiegészítőiről, köztük elsősorban állványairól és táskáiról ismert. Számos állványsorozatot tartanak piacon az olcsóbbaktól a különleges anyagból készülteken át az egyedi kivitelűekig. Az Alpha sorozat a Cullmann mezőny olcsóbbik végén foglal helyet, de a nemrég megjelent 9000 tripod és fej a legnagyobb és legmasszívabb Alpha. Már a hozzánk érkezett hatalmas papírdobozok is jelezték, hogy nem kis „szaladgálós” állvánnyal és fejjel, hanem méretes darabokkal lesz dolgunk. Kezdjük a háromlábbal!

Alpha 9000 (állvány+fej) szett

Összecsukva is tekintélyes, 78 centis hosszú, 3,5 kg-os tömege pedig közel háromszorosa a sorozat legnehezebb tagjának. Mindez és a dupla erősítésű lábak azonnal jelzik, hogy itt egy masszívabb, videózásra fejlesztett állvánnyal van dolgunk. A masszív jelző persze relatív, hiszen a sorozatán belül messze ez a legstrapabíróbbnak tűnő darab, de a háromláb kivitele és anyagai megfelelnek a főként hobbira szánt Alpha széria minőségének. Az amatőr állványoktól jól ismert vékonyabb alumínium lábakat kapjuk, mindezt persze dupla erősítéssel és jórészt műanyag szerelékekkel. A tömeg is megtévesztő lehet, hiszen több mint három kilójának tekintélyes részét a rászerelt fej teszi ki, melyről a cikk második felében esik majd szó.

A dupla alucsöves lábak három szekciósak. Csak az első szekciót használva 73 cm magas lehet az állvány, az összeset kihúzva pedig 156 cm. Középoszlopot nem kapunk, hiszen ez nagyban csökkentené a stabilitását, így ez az állvány teljes magassága. Az igen hosszú lábszekciók kioldásához lábanként 2 felhajtható műanyag csatot kapunk. Úgy vettem észre, hogy az ujjbecsípős fajtát – nem árt vigyázni a nyitásnál.

Szállításkor a lábak véletlen szétnyílását egy fémkapocs akadályozza, használatnál pedig az ilyen állványoknál megszokott pálcák gátolják a teljes szétnyitást. A pálcák szintén alumíniumból készültek, hosszuk nem állítható. Összecsukva a hozzá adott cipzáras, műanyagvászon hordtokban szállíthatjuk.

A lábakon egy-egy gumivég biztosítja a kemény talajon való stabilitást. Ha puhább talajra helyeznénk a gumivégeket becsavarva egy fém tüske tűnik elő, mellyel stabilan beszúrhatók a lábak a talajba.

A testes Alpha 9000 igen figyelemreméltó, 10 kg-os teherbírással rendelkezik, mely messze a legjobb a sorozatában. Használhatjuk kis kamkorderekkel, de méretesebb, akár profi kamerákkal is.

Az alsó rész könnyű alumínium és műanyag, de a fej felé haladva egyre több fém alkatrésszel találkozunk. A lábak felső csonkja például igen strapabírónak tűnő, alján félgömb alakú aluperselyben végződik. Ebbe a félgömbbe illeszkedik az állványhoz adott fej felfogató része, mely szintén fém, kivéve az alján lévő nagy kioldócsavart. A csavart meglazítva a felfogató csonkkal együtt levehető a fejrész, vagy a rajta lévő kis vízmérték segítségével könnyedén vízszintezhető. A két félgömb alakú rész ugyanis kioldva elcsúsztatható egymáson (vagy inkább egymásban), így bizonyos határok között megdönthetjük a fejet a tökéletes vízszintes álláshoz képest.

Az említett felfogatórészhez hasonlóan a beépített fej is teljesen fém, meglehetősen fejnehézzé téve a háromlábú állványt. A tripodra épített fej megegyezik a külön is megvásárolható Alpha 9000 VH-val, melyet egyéb állványokra is felerősíthetünk. A forgalmazó ezt is biztosította számunkra, így a következőkben a különálló fejről lesz szó, de az ott írtak az állványra szereltre is vonatkoznak. Egyetlen különbség köztük a felfogatórész. Az állvány saját feje a már említett félgömböt kapta, míg a különálló alján egy vastag, és persze sima aljú fémhenger van, mely 1/4″-os szabványmenetével bármilyen fej nélküli tripodra felerősíthető.

Alpha 9000 VH fej

VH, vagyis video head, annak minden előnyével és hátrányával. Hátránya csak annyi, hogy hagyományos fotós célra néhol kicsit kényelmetlen és felesleges lesz ez a kialakítás. Nincs például portré állásba fordítás (3-way), hisz ez videónál szükségtelen, és nem kapunk irányonként külön kis forgatókarokat sem. Szóval ez egy hagyományos kétirányú (2-way) videofej, igen tekintélyes, közel 1,8 kg-os tömeggel. Használatát nem csak videokamerákhoz, de nagyobb videós DSLR-ekhez is ajánlja a gyártó.

Egyetlen kiegészítője egy hosszú mozgatókar, mely külön erősíthető fel akár a bal, akár a jobb oldalára. A felfogató részen racsnis fém gyűrűk szorulnak egymásba, így szinte elképzelhetetlen, hogy a kar mozgatás közben megcsússzon, elmozduljon. Arra is lehetőségünk van, hogy bármilyen állásban felfogassuk, így enyhén megtört íve felfelé és lefelé is állhat. A végét egy szimpla gumimarkolat teszi komfortosabbá.

A fej két irányba mozgatható, egyrészt forgatható, másrészt dönthető, az egykaros megoldásnak köszönhetően akár egyszerre is. A finom mozgatást a folyadékcsillapítás is segíti. Nagyon precíz, finom és folyamatos, rángatás nélküli elmozdítást tesz lehetővé. A folyadékcsillapítás némi ellenállást fejt ki a mozgatás irányába, így rendkívül lassú svenkeket készíthetünk.

Az elforgatást az elején lévő csavarral (Lock) oldhatjuk ki, mely könnyedén, hangtalanul, egy mozdulattal oldja, vagy szorítja az adott irányt. Hasonlóan működik a fej bal oldalán lévő csavar, mely a másik mozgatási irányt engedélyezi. A csavar egy kicsit szerencsétlen helyre került, mivel elfordítva könnyen beleütközhet a bal oldalra felszerelt mozgatókarba, de viszonylag könnyen kiemelhető a menetéről és átfordítva tovább csavarható.

A kamerát a hasonló videofejeknél megszokott, hosszú, sínszerű talpra erősíthetjük, melynek felfogató állványcsavarja a talp belső részén kb. 8 cm-rel előre-hátra mozgatható. Ugyanígy mozgatható a teljes talp is. Az állvány jobb oldalán találunk egy kettős gombot. Belső részével oldhatjuk ki a talpmozgató mechanizmust, a külső felét elforgatva pedig szintén 8 cm-es úton mozgatható, elcsúsztatható a talprész. A teljes lecsúszását két fémtüske gátolja, melyek egy hátsó gombot lenyomva eltűnnek és így a fejről levehetővé válik a talp.

Összegzés

A Cullmann Alpha 9000 szett háromlábú állvány része hozza kötelezőt, de összességében egy átlagos videóállvány. Ami miatt megéri, az a teljesen fém, masszív, folyadékcsillapítású fej, akár az állvánnyal együtt megvásárolva, akár különálló fejként beszerezve. Egyszerűen és többnyire idegesítő rigolyák nélkül dolgozik a kezünk alá.

A Cullmann állvány szettet és fejet a Pálvölgyi Digital webáruház bocsátotta rendelkezésünkre, ahol az Alpha 9000 tripod+fej bruttó 66 190, az Alpha 9000 VH fej bruttó 43 190 forintért megvásárolható.