Portfólió frissítés iskola és óvoda fotósoknak

0

Persze a címből is kitűnik, hogy nem a fényképes bögréről vagy egéralátétről lesz most szó. Azok helye is megvan persze a piacon, ám ezen cikkünk témája egy másfajta, új felhasználási terület. (Legalábbis online megrendelhető formában új.)

Memóriakártya

Elsősorban talán az óvodás korosztály számára lehet érdekes az a memóriakártya csomag, ami tetszőleges számú egyedi fényképekből tartalmaz kettőt-kettőt megfelelő méretre vágva, lekerekítve. A kis kártyákat képpel lefelé az asztalra letéve, majd páronként felfordítva a klasszikus párkeresős memóriajáték játszható. Csak ezúttal nem valamelyik mese figuráival, hanem a család tagjainak, vagy az ovis csoporttársak fotóival. A vékony, de kellően merev kártyákkal kényelmesen lehet játszani, és egy teljes óvodás csoport vagy iskolai osztály is elfér a maroknyi dobozban. A kártyák képes oldalára nem csak az egyedi képet, de a képen látható személy nevét is rá lehet írni, ami az emlékként eltett csomag későbbi használatakor lehet kellemes segítség. Ugyanígy lényeges, hogy a kártyák hátoldala is megszemélyesíthető, bár ez nem kártyánként, hanem csomagonként. Ide írható az intézmény neve és az évfolyam vagy csoport jelölése, így akkor sem keverednek össze a kártyák, ha mondjuk két óvodás korú gyermek is van a családban.

Fekete Péter

Ki ne ismerné a klasszikus Fekete Péter kártyajátékot, ahol egy kivételével minden kártyának van párja a pakliban. Az egy kivétel a Fekete Péter, és akinél ez marad a játék végén, az a játék vesztese (aki a legtöbb párt gyűjti, az pedig természetesen a nyertes). Ehhez a játékhoz kínál szintén egyedi fotóval megszemélyesített paklit a Digilabor üzleti ügyfelekkel foglalkozó üzletága, a Diginyomda.hu. Az óvodás kortól használható játék valószínűleg már a középiskolás közönségnek is jó szórakozást nyújt, ha esetleg nem is most, akkor majd az érettségi találkozókon. Az iskola nevével, illetve osztállyal és évfolyammal megjelölt hátlapú pakliban az osztály vagy csoport minden tagjáról két-két kép szerepel, a páratlanul maradt kártyára sztenderd képet vagy az osztályfőnök, illetve óvónő képét lehet feltenni.

Mindkét termék webes felületen, külön szoftver letöltése nélkül rendelhető. Az osztály vagy csoport létszámának megadása után egyesével lehet feltölteni a képeket és megadni a neveket. Ez ugyan kissé időrabló, de készül a kötegelt feltöltést és névadást lehetővé tevő frissítés. A rendelés menete az egyenként való feltöltéssel járó pepecselést leszámítva egyszerű és átlátható.

A kártyajátékok természetesen nem csak osztályokkal, de akár családtagok képeivel egyedileg is rendelhetők. Sok évvel ezelőtt a gyerekeimnek otthon gyártottam ilyen memóriajátékot a rokonok fotóival, de nem kínlódtam volna, ha már akkor is létezik ilyen szolgáltatás. A kártyák digitális nyomdai technikával készülnek, minőségük még a nehezen nyomtatható fekete-fehér képeknél is remek.

De elsősorban nem az egy példányos sorozatokban van a fantázia, hanem az egész ovis csoportoknak vagy osztályoknak egységesen kínálható csomagokban, ahol a csoport minden tagja és a pedagógus is kap ballagási ajándék gyanánt egy példányt a játékból. Lehet, hogy egy kicsit drágább, mint egy 13×18-as fotó, de sokkal egyedibb és talán értékesebb is. Iskola és óvoda fotósok! Itt a lehetőség a kiugrásra, a megújulásra!

Fontos tudni, hogy a kártyák íves nyomdagéppel készülnek, így egy-egy ívre 24 memóriakártya illetve 21 kártyalap nyomtatható. Ha ennél több kártyára van szükség, akkor új ívet kell kezdeni, aminek teljes árát ki kell fizetni, függetlenül attól, hogy a lap mekkora részét használjuk fel. Több példány egyidejű rendelésénél természetesen a rendszer összerendezi a kártyákat, így csak a legutolsó íven lesz üres felület (ha lesz). Így például egy 27 fős óvodás csoportban, ha az óvónő is kap egy példányt, akkor összesen 27×2×28, tehát 1512 kártyát kell nyomtatni, amihez 63 kupont kell vásárolni. Ennek ára a cikk megjelenésekor érvényes 40%-os kedvezménynél kupononként 990 forint, tehát a teljes rendelés 62.370 forint lesz. A ballagási ajándék költsége ez esetben fejenként 2310 forint.

Az egyedi kártyajátékok a DigiNyomda weboldalán keresztül rendelhetők.