Sirui VT-2003 videó állvány és VH-20 fej

0

Néhány éve a kínai termék fogalma a fotós piacon is egyet jelentett az olcsó és gyenge minőségű termékével. Ma már azonban nincs így, egyre több kínai cég készít az olcsó mellett minőségi, profi piacra szánt árukat, sőt akad olyan gyártó is, mely kimondottan a felső szegmenst célozza meg. Ilyen például a Sirui, mely bő egy évtizede létezik, de csak 2006 óta készít saját márkás kiegészítőket, többnyire fotós és videós állványokat.

VT-2003 állvány

Cikkünkben bemutatott termékük, a VT-2003 állvány a videósokat célozza meg. Azokat, akik viszonylag könnyű hordozhatóság mellett profi minőséget, és akár nagyobb kamerák számára is megfelelő teherbírást várnak el egy videó állványtól. A Sirui VT-2003 ugyanis 25 kilós teherbírású, ami akár nagyobb, broadcast kamerák fogadására is alkalmassá teszi. Emellett azonban egy kompakt állvánnyal van dolgunk, legalábbis a hasonló termékekhez hasonlítva, hiszen 2,8 kilós önsúllyal, összecsukva pedig 70 cm-es hosszal rendelkezik. Különösen ajánlott tehát külső helyszínekhez, ahol nem mindegy, hogy a nehéz felszerelés mellett milyen súlyos, és mekkora állványt cipelünk még magunkkal.

A 2203-as verzió szénszálas műanyag lábakat kapott, a VT-2003-as viszont főként alumínium. Három szekciós lábainak csövei készültek fémből, a felső részen szilárdabb duplacsöves kivitelben. A többi elem jórészt strapabíró műanyagból készült.

A 70 cm-es állványt teljesen kihúzva maximum 150 cm-es magasságot kaphatunk. A szekciók nyitása elfordítható csavarokkal történik. A lábak itt nem fix pozíciókba állíthatók mint a a fotóállványoknál, hanem viszonylag szabadon terpeszthetők. A legalacsonyabb helyzetben az állvány 64 cm-es magasságot ad.

A megfelelő stabilitás érdekében kétféle keresztmerevítőt is mellékelnek a VT-2003-hoz, melyekkel összefoghatók és merevebbé tehetők a lábak. A nagyobb merevítő a talaj mentén tartja rögzíti a lábakat. Külső végeit vastag gumigyűrűk segítségével, elég egyszerűen pattinthatjuk a lábakra. A hosszuk beállítása egy csavarral szabályozható. A nagyobb merevítő közepén lévő fémkarikát megfogva és felfelé emelve egy mozdulattal összehúzhatók a lábak.

A mellékelt kisebb merevítőt a középső lábszekciókhoz csatlakoztathatjuk. Rugós csatlakozóvégei egyszerűen bepattinthatók a megfelelő helyekre, és két oldalsó gomb lenyomásával távolíthatók el. A merevítő hossza ezúttal is a belső csavarok segítségével szabályozható.

A nagyobb alsó merevítő az állvány összecsukott állapotában is fent lehet, amikor elpakoljuk a mellékelt, bélelt válltáskájába.

A lábak végén alapesetben fémtüskés vég található, de az alaptartozékként kapott lábvégekkel széles gumitalpak is felcsatolhatók. A rögzítésük ugyanaz, mint az alsó merevítőé, vagyis egy vastag gumigyűrűt kell a lábvégre pattintanunk. Praktikus és gyors megoldás.

A felvételeknél igen fontos szempont a megfelelő vízszintezés. Ehhez a Sirui Y-75B vízszintező félgömbjét, és Y-75A adapterét használhatjuk. Az állvány tetején kialakított „bölcsőbe” tökéletesen illeszkedik a fém adapter, melybe belehelyezhető a szintén fémből készült vízszintező félgömb. Alulról egy hosszú menetes csavarral rögzíthetjük, melynek nagy (14 cm-es), kényelmesen kialakított vége könnyen szorítható vagy oldható. Kioldva az adapteren belül +/-10 fokos elmozgásra képes a félgömb, kompenzálva a terep, vagy az állványbeállítás adta pontatlanságot.

A félgömb felső felülete széles, 9,2 cm-es platformot és 3/8″-os menetet kapott, melyre nagyobb videó fejek is biztonsággal felerősíthetők. A vízszintező készlet nem egészen fél kilóval növeli az állvány tömegét, de a pontos munkához szinte elengedhetetlen.

VH-20 fej

Az állványhoz a VH-20 fejet ajánlja a gyártó, mely már megjelenésével és 2,1 kilós tömegével is tiszteletet parancsoló darab. Az állványhoz igazodva itt is 25 kg-os teherbírást kapunk, mely a szinte teljesen alumínium konstrukciót szemlélve, és strapabíró kezelőszerveit használva könnyen elfogadható adat.

A fej egy szép, keményített hordtáskával érkezett, mely alaptartozéka, és egy vállpántot is mellékelnek hozzá. Belül habszivacs ágyon találjuk meg legfontosabb elemeit, vagyis a fejet, egy állítható hosszúságú forgatókart, az ennek felfogatására és szögének beállítására szolgáló fém bilincset, valamint egy hosszú gyorscseretalpat.

A forgatókar a közepén lévő gyűrűt kilazítva akár kb. fél méteres hosszúságra növelhető. Végén csúszásmentes szivacs borítású fogórészt találunk. A felfogatására kapott bilincs meglazításával a kar állása, magassága is szabályozható a fejhez képest.

A videó fej folyadékcsillapításos működésű, ami egy ilyen profi terméktől el is várható. Ennek köszönhetően a fel-le döntés és az oldalirányú elfordulás is leheletfinom, lágy mozgással történik. Nincs beragadás, és a mozgás indítása vagy megállítása is lágyan csillapított.

A függőleges és vízszintes mozgás csillapításának erőssége két hatalmas gyűrűvel szabályozható, melyeket négy fokozatban (0-3) kalibráltak. A 0 a csillapítás nélküli, a 3-as fokozat pedig az erősen csillapított állás, melynél a mozgatás is nehézkesebb. Apró hátrány, hogy a fokozatok közti átkapcsolás után az adott irányban lesz egy kis holtjátéka a fejnek – először laza, majd hirtelen befog – ezért váltás után mindig érdemes egy kicsit megmoccantani. Mivel videózás közben nem valószínű, hogy a folyadékcsillapítás erősségét kapcsolgatnánk, a gyakorlatban ez nem jár nagy hátránnyal. Vízszintesen 360 fokban, döntésnél pedig -75 és +90 fokban mozgatható a fej.

A két irány befogására egy-egy fém szorítócsavar is került a gyűrűk mellé, melyeken (mint minden Sirui terméken) jelölték a szorítás irányát. A harmadik csavart a kamera csatlakozó része alatt találjuk, és a hosszú gyorstalp egy mozdulattal való kilazítására szolgál. Elég csak fél fordulatot állítanunk rajta és a talp kioldható, vagy befogható az oldalról szorító „satuba”. A gomb kioldásával a talp még nem vehető le, kb. 10 cm úttal siklik a vájatban, így a kamera kisebb mértékben előre vagy hátra csúsztatható. A levételéhez a fej hátsó részén lévő piros kioldógombot is le kell nyomnunk. A gyorstalpon dupla állványcsavar (1/4″ és 3/8″) található.

A megfelelő vízszintről, a vízszintező készlet mellett a fejen lévő beépített libellával gondoskodhatunk, mely egy hátul lévő kapcsoló segítségével alulról kivilágítható. A világításhoz szükséges gombelemet szintén a fej hátán lévő kihúzható fiókba pakolhatjuk.

A VT-2003 állvány és VH-20 fej nem a kamkorderek alá készült. Igencsak borsos áruk, és a kézikamerákhoz képest túlméretezett teherbírásuk, funkcióik is erre utalnak. Aki viszont nagyobb készülék alá keres egy relatíve kompakt állványt és egy kiváló minőségű fejet, elég jó helyen kutat a Sirui termékei környékén.

A VT-2003 állvány jelenleg 81 990 forintért, a hozzá való VH-20 fej 199 990 forintért szerezhető be. A vízszintező (félgömb+adapter) készletben 29 990 forintért vásárolható meg.

A Sirui VT-2003 állványt, a Sirui VH-20 fejet és a vízszintező szettet az AdvesPhototól kaptuk a bemutató idejére. Köszönjük!