Redrock Micro videó vázak és válltámaszok

0

QVGA-tól a FullHD-ig

Jópár évvel ezelőtt a digitális fényképezőgépek jobbára csak QVGA (320×240 pixel) felbontásban voltak képesek mozgóképet rögzíteni. Óriási szám volt, amikor megjelentek a VGA felbontású (640×480) videózásra alkalmas modellek. Emlékszem, komoly szerencsének tartottam, amikor az egyik ilyen masina tesztjét éppen akkor készítettem, amikor a most 8 éves lányom 1. szülinapját tartottuk. Boldogsággal fogtam kézbe a VGA videófelvételre alkalmas gépet, ami ráadásul sztereó hangot is rögzített!

Ma már erre csak legyintünk. Még az egyszerű kompaktok is HD-ban videóznak, a komolyabb fényképezőgépeknek pedig már a FullHD felbontás sem kottyan megy.

A digitális tükörreflexesek videóképessé válása komoly minőségi ugrást jelentett a mozgókép rögzítés lehetőségében. A korábbi kompaktok ugyanis a körömnyi szenzorukkal nagyjából hasonló minőségre voltak alkalmasak, mint az akkori kompakt kamkorderek, csak a felvétel hossza volt korlátozott, no és persze pár szolgáltatás hiányzott, ami inkább a kamerákra jellemző.
A mai cserélhető objektíves fényképezőgépek azonban minőségben már lekörözték a kis kézi kamkordereket. Eleve a nagyobb szenzor miatt jobb minőségre számíthatunk, mint a DV vagy SD kameráknál, ezen felül viszont egy nagy fényerejű optikával professzionális, művészi hatású, kis mélységélességű felvételek is készíthetők, amik bizony megállják a helyüket a profi videósok elvárásai között is.

Nem véletlen tehát, hogy a videózás új lendületet kapott, erre még inkább rásegítenek a ma oly divatos közösségi oldalak, amelyek segítenek a youtube-ra feltöltött videóklipek népszerűsítésében. Így egy nap alatt akár több ezer emberhez juttathatjuk el munkánkat, nem kizárva annak lehetőségét, hogy akár egy komoly megbízást is összeszedjünk magunknak.

Megvan a gépem, van jó objektívem, kell még valami?

Bizony, előfordulhat. Ugyanis nem sokat ér egy jó váz és egy jó objektív megfelelő alátámasztás nélkül. Persze próbálkozhatunk a fotóállványunkkal is, ami egy-egy természetfilm, vagy egy helyből történő dokumentarista film elkészítéséhez elegendőnek is bizonyul. De amint le kell emelnünk a „kamerát” az állványról, máris beleütközünk ezen gépek fő problémájába: amint sétálni kezdünk, remegni kezd a kép (stabilizátoros rendszerek előnyben), amint élességet kell állítani, elmozdul a masina.
Kínkeserves, idegesítő, nem kifejezetten jó végeredménnyel záródó filmezésre készülhetünk, ha kézben tartva, élességet állítva kívánunk dolgozni, bármi kiegészítő nélkül (az automatikus élességállítás többnyire nem, vagy csak körülményesen, nehézkesen használható ezeknél a fényképezőgépeknél videó módban, kivétel ez alól a Sony féligáteresztő tükrös rendszere, mint pl. a Sony Alpha SLT-A55).

Válltámaszokat, kamera vázakat, stabilizáló rendszereket több gyártó is kínál, különféle tulajdonságokkal és természetesen nagyon eltérő árakon.
Mi most a Redrock termékeivel foglalkozunk a továbbiakban, azok közül is a kifejezetten DSLR-ekhez fejlesztett Redrock Micro termékcsaláddal.

Redrock Micro

Az amerikai Redrock elsősorban videós kiegészítők gyártásával foglalkozik. Legújabb konstrukciójuk a DSLR-ek köré épül, azokhoz kínálnak egyszerűbb, haladó és professzionális megoldásokat, kezdve a könnyű kézi markolattal ellátott vázaktól a barndoor matt boxokat és szűrőtartókat is magába foglaló rendszerekig.

A logika azt diktálja, hogy mi is az egyszerűbbtől haladjunk a komolyabb lehetőségek felé, s ehhez tartjuk is magunkat.

Elöljáróban annyit még érdemes tudni, hogy a Redrock Micro moduláris felépítésű. A fő alkotóelem a fém, de találunk szénszálas rudakat is a sínrendszer kialakításához, illetve természetesen a markolatok műanyagból készülnek. Az egyes kitek bizonyos konkrét kialakítás megvalósítására alkalmasak, de ezeken kívül más is építhető belőlük, a komolyabb szettekből akár két kisebb váz is kialakítható, hasonlóan a híres dán játékcég építőkockás megoldásához.

Kézi váz: Redrock Micro DSLR RIG Universal Handheld Bundle

A papírdobozban forgalmazott kit az alábbi képen látható építőelemeket tartalmazza:

A készletből egyszerű egy, vagy két markolatos vázat, komolyabb, follow focus rendszert, illetve válltámasszal egybeépített megoldást is kialakíthatunk.
Az egyes darabokhoz imbusz kulcsokat is mellékelnek, bár a legtöbb elem a saját félszárnyú anyájával rögzíthető.
A váz fő részét a szénszálas rudak adják, melyekből ebben a szettben 2 méretet kapunk, két-két darabbal.

Az ebből kialakított szánra építhetjük fel a DSLR tartó talpat, illetve a markolatokat is, olyan elhelyezésben, ahogy nekünk a legkényelmesebb.

A csomagban mellékelt micro FollowFocus az élességállítást könnyíti meg azáltal, hogy a markolatnál tartva a rendszert, két ujjal könnyedén elérhetővé válik a fókuszállító gyűrű, mely mechanikus kapcsolatban áll az objektívünk fókuszgyűrűjével. Ehhez külön kell beszereznünk az ún. micro LensGear-t, amely nem más, mint az objektívre helyezhető fogaskerék.

Igény esetén a válltámasz is felhelyezhető, bár a készlet hossza miatt nem lesz annyira kényelmes, mint a következő szettünkből építhető.

Válltámaszos váz: Redrock Micro DSLR RIG Universal Shouldermount Bundle

Az egy fokkal komolyabb kit már komoly igények kielégítésére is alkalmas, nem véletlen, hogy a tartalma is jóval bővebb:

A készletben vállra helyezhető párnázott támaszték, ellensúly, illetve kifejezetten DSLR-ekkel való használatot segítendő egy második szán kialakítására alkalmas elem is megtalálható. Természetesen itt sem marad ki a DSLR talp, melyet az állványmenetbe kell csavarni, illetve a micro FollowFocus.

A különlegesebb hatások eléréséhez alulról történő videózás is megoldható a harmadik markolat segítségével, ez esetben viszont vagy egy kiegészítő LCD, vagy felhajtható LCD még szükséges lesz. A külső LCD felszereléséhez szintén található a készletben megfelelő idom.

Értékelés

Rövid bemutatónk során titokban arra kerestük a választ, hogy a Redrock Micro termékei között megfizethető áron található-e olyan, ami hobbi, amatőr és professzionális videósoknak kellő minőséget ad. Az alsó és középkategóriás csomagokat kipróbálva azt tapasztaltuk, hogy a minőséggel nem lehet gond. Precízen, gondosan és jól átgondolt tervezéssel, példás gyártással, az USÁ-ban készülnek ezek a darabok. Modularitása kiváló variálási lehetőségeket rejt magában, nehéz kitalálni olyan helyzetet, amikor ezekből az idomokból nem tudunk magunknak olyan vázat felépíteni, ami szükséges a munkánkhoz. Ha kell, hátsó panel is kialakítható akkumulátorral a kiegészítők áramellátásához.

S az ár? Az első, kézi kit bruttó 385 ezer Forintért, a komolyabb váll kit 574 ezer Forintért vásárolható meg, ami bár soknak tűnik, a modularitást, az átgondoltságot és a használhatóságot figyelembe véve már nem vészes.

A termékeket a Redrock hazai forgalmazójától a Computer Emporiumtól kaptuk a bemutató idejére. Köszönük!