Röviden: Adobe Photoshop CS3 beta teszt

0

Az Adobe a Photoshop Lightroom szoftverrel már egy ideje teszteli a nyilvános béta kiadásának módszereit (sőt vannak bőven egyéb szoftverek is béta állapotban), de a legismertebb Photoshop csomagból eddig ilyen változat nem volt elérhető. Azt tudtam, hogy a CS3 néven futó új verzió zártkörű tesztelése már egy ideje futott, de arról csak a sajtóközleményből értesültünk, hogy péntektől a nyilvánosságot is bevonják a hibák levadászásába. Hibalistát ugyan még korai lenne írnom (bár az első percben sikerült kiakasztani a dokk rendezgetésével), de a legfontosabb változásokat, újításokat azonnal kipróbáltam.

A szoftver a http://labs.adobe.com/ oldalról egy ingyenes regisztráció után tölthető le, mindkét platformra, de egyelőre csak angol változatban. Az univerzális bináris formátum miatt a Mac-es változat több mint kétszer akkora (685 MB), mint a Windows-os (337 MB), aminek az az oka, hogy a telepítő fájl tartalmazza a PowerPC-re és az Intel processzorra lefordított csomagot is. A Photoshop CS2, Creative Suite 2, Production Studio, Adobe Web Bundle vagy Adobe Video Bundle felhasználói a szoftverük serial számával igényelhetik a Photoshop CS3 két napon túli használatát biztosító sorozatszámot. Ennek hiányában a probaidő 2 nap után lejár.

A telepítéshez a merevlemezen 1,2 GB helyre és 8 percre volt szükség, a telepített kisebb nagyobb szoftvereket még felsorolni is nehéz lenne. Egy dolog azonban feltűnt: a csomag már nem tartalmazza az Image Ready szoftvert, amit én eddig az animált gif-ek összerakásához használtam. Hogy mi van helyette, azt még nem tudom, de ha ezt a funkciót kihagyták akkor azt nagyon fogom sajnálni.

Mielőtt bármit is csináltam volna mértem néhány sebességet és memóriafoglalást:

Photoshop CS Photoshop CS3
Indulás ~ 10 mp ~ 6 mp
3 db. 8 megapixeles kép betöltése ~ 8,8 mp ~ 6,2 mp
Valós memóriafoglalás 87 MB 68 MB
Virtuális memóriafoglalás 904 MB 584 MB

Na kb. ez az, amire mindenki várt: kisebb, gyorsabb, mégis jobb Photoshop.

A szoftver indítása után nem lehet nem észrevenni az óvatos face liftet, amit a kezelőfelület kapott. Pont annyi, hogy egyértelmű legyen, hogy ez már a legfrissebb divatnak megfelelő ruha, de még ne vesszen el benne egy gyakorlott felhasználó sem. A leglátványosabb változás az úszó panelek dokkba rendezése, illetve az egy illetve két oszlopba rendezhető eszköz paletta változása. Ez utóbbin új elemként jelenik meg a Quick Selection Tool, amiről kicsit lentebb lesz még szó.

A dokkolható panelek érdekessége, hogy kis ikon méretre zsugorítva, egyesével kibontva, és teljesen kibontva is használhatók. Az ikonok, illetve a kinyitott panelek természetesen szabadon rendezhetők, illetve az egyes fülek csoportosíthatók, ahogy korábban, mégis sokkal összeszedettebbnek tűnik az egész, mint az előző verziókban.

A teljesen kinyitott állapothoz vagy nagyon nagy monitor, vagy pedig két képernyős rendszer szükséges, mert ebben az állásban egy normál, 15-17″-es képernyőn (1280×1024 pixeles felbontást feltételezve) a rendelkezésre álló felület felét elfoglalja a dokk.

Smart Filters

A Photoshop CS3 Smart Filters funkciója lehetővé teszi, hogy a rétegre vitt szűrő effektusokat dinamikusan, nem destruktív módon kezeljük. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha egy képre élesítést teszünk, majd a későbbi lépések után kiderül, hogy túl sok volt az élesítés (vagy épp túl kevés), akkor az adott réteg Smart Filter pontjában az élesítés paraméterei továbbra is szabadon módosíthatók. Ha kiderül, hogy az adott szűrőre egyáltalán nincs szükség, akkor az egy mozdulattal törölhető is. A szűrő erőssége a Smart Filter réteg maszkjának szerkesztésével a kép különböző részein különböző szintre állítható. Akinek ez nem lenne elég, az a szűrő réteg hatását a sima rétegekhez hasonló módon az átlátszósággal és a rétegzési mód megadásával finomíthatja. Hogy ezek a gyakorlatban a legegyszerűbb lépések mellett milyen hihetetlen trükkökre ad lehetőséget, azt majd csak a szakkönyvek következő generációiból fogjuk megtanulni.

Quick Selection Tool

A Quick Selection Tool egy automatikus kijelölő eszköz, amivel bonyolult körvonalú, egységes felületű részeket lehet festés szerű ecsetmozdulatokkal kijelölni. Nagyjából be kell festeni a kijelölendő területet, a többit a program elvégzi. Ráadásul egészen jól. Nyilván, minél bonyolultabb a kijelölendő terület, annál kisebb az esélye az automatikának, de a fiam pulóverének kijelölésénél meglepően keveset tévedett a Photoshop CS3. Az a kis kézi javítás bőven belefér.

Refine Edge

Ez a funkció igazából a korábban létező kijelölés alakító funkciók vizuális frissítése. Eddig ha valakinek nem volt igazán nagy gyakorlata ezek használatában, akkor csak próbálgatások során találhatta meg a legmegfelelőbb beállításokat. Az Photoshop CS3 új Refine Edge panele egy helyre gyűjti az összes kijelölés módosító paramétert, a hatásukat pedig úgy mutatja be, hogy a képen csak a kijelölt rész látható (de a panel alsó részén lévő ikonokkal a maszkolás módja megváltoztatható), és a paraméter hatása a kijelölés szélén azonnal megjelenik. Az eredeti kép a módosítás során nagyítható, így minden apró részlet jól ellenőrizhető.

Automatikus réteg igazítás és egybemosás

Ha egy támáról (mondjuk utcarészlet) van két olyan képünk, amelyek mindegyikén van némi jó, de önmagukban nem tökéletesek, akkor megpróbálhatjuk összeollózni a jól sikerült részeket. A képeket először egymásra kell illeszteni, majd a felső rétegről törölni kell a felesleges részleteket. De ez elég sziszifuszi munka, ezért a Photoshop CS3 megcsinálja helyettünk. A próbám során az eredmény nem volt tökéletes, de valószínűleg a teszthez kiválasztott képeim sem voltak azok.

Multiple Vanishing Points

A Vanishing point a CS2 egyik nagy újdonsága volt, lehetővé téve, hogy perspektivikusan rajzoljunk vagy helyezzünk el egy részletet egy képen. Mivel erre a funkcióra sosem volt szükségem, így csak elméletben tudnék róla beszélni, így ezt inkább kerülöm. A Photoshop CS3 újdonsága ezen a területen, hogy a képen a síkok nem csak 90 fokban állíthatók egymáshoz képest, ráadásul a vágólapról beillesztett képek akár több síkon át is ráfeszíthetők a képre. Ez biztos nagyon szuper, ha valakinek erre van szüksége.

Fekete-fehér

Nem vagyok jártas a színes – fekete-fehér konverzióban, de gyanítom ez a funkció sokak régi vágyát teljesíti. A színes képekből többféle beállítással lehet kellemes fekete-fehér, illetve szépia (vagy más színárnyalatú monokróm) képeket készíteni.

Adobe Camera RAW 4.0

Megújult a Camera RAW modul is, tovább bővítve azon képmanipulálási lehetőségek sorát, amelyek már a RAW konverziókor elérhetők. Az alapbeállítások közé került egy Recovery és egy Fill light csúszka: az elsővel a világos területek részletei nyerhetők vissza, míg a második ugyanezt a sötét részeken produkálja. Az alsó Vibrance csúszka egyfajta színtelítettség állító eszköz, de hogy a normál színtelítettség és a Vibrance között mi a gyakorlati különbség, arra nem jöttem rá. Új szolgáltatás a paraméterekkel is állítható tónus görbe, a fejlettebb fekte-fehér átalakítás és még néhány apróság.

Bridge CS3

Nagyon úgy tűnik, hogy az Adobe szeretné, ha a fotósok minden munkájukat a Bridge köré szerveznék. A Photoshop esetlen fájlkezelőjéből kinőtt alkalmazás mára igazi, önálló termékké vált (távol álljon tőlem, hogy tippeket adjak az Adobenak). Minden megtalálható benne, amit egy ilyen szoftvertől elvárhatunk: pl. többféle megjelenítési mód, nagyító üveg (ala Apple Aperture), meta adat szerkesztés, összehasonlítás. Persze ez a szoftver is univerzális bináris.

A legfontosabb újdonságok a következők:

 • A Birdge 1.0 és a Bridge CS3 együtt is használható (hogy erre miért lehet szükség, azt nem tudom).
 • Gyorsabb nézőkép generálás, több beállítási lehetőség.
 • Fejlettebb előnézeti panel összehasonlítási és nagyítási funkcióval.
 • Továbbfelesztett vetítés funkció.
 • Azonos témáról készült képek csoportosítása (vajon hol is láttuk ezt korábban).
 • Könnyebb keresés a mappa tartalmában szűrőkkel.
 • Meta adat bővítés: képek visszautasítása, meta adat sablonok.
 • Képek rendszerezésénél a műveletek gyorsabbak, illetve szükség esetén megszakíthatók vagy visszavonhatók.
 • Gyorsabb keresés.
 • Gyorsabb cache.
 • Adobe Photo Downloader a képek letöltéséhez.
 • Egyedi kezelőfelületek kialakításának lehetősége.

Az Adobe Photoshop CS3 megjelenése

A CS2 (illetve a fentebb felsorolt csomagok) jogos felhasználói a neten igényelhető kóddal egészen a Photoshop CS3 megjelenését követő napokig használhatják a béta verziót (ami az első váratlan újraindulás után nálam többször nem bakizott). A végleges Photoshop CS3 megjelenését a cég 2007 tavaszára ígéri.