Röviden: Braun Digiframe 7000 teszt

0

Külső

Kétség sem férhet hozzá, hogy egy fotókeret egyik legfontosabb tulajdonsága a kinézete. A letisztult, végtelenül leegyszerűsített külcsínen nincs mit elrontani, ráadásul manapság divatos is, így hát nem tévedhetett sokat a fotótechnikai termékeket forgalmazó német Braun (nem azonos a háztartási kisgépgyártóval), amikor „minimálra” vette a dizájnt. A kb 4 mm vastag, átlátszó műanyag előlap hátulját feketére festették, amely megadja az egész keret alapszínét. Egyébként a Digiframe 7000 csak fekete színváltozatban kapható. Méretei: 256 x 183 x 35 mm (szélesség x magasság x vastagság), tömege 728 gramm.

Az egyöntetűen fényes, üvegszerű előlapot csak a ráma közepére helyezett képernyő szürkesége töri meg kissé. Elegáns visszafogottság., amely a barokk miliőt leszámítva szinte bármilyen modernebb berendezésű szobában jól mutat. Az előlapon alig észrevehetően egy kis infra érzékelőhely is megbújik.

A hátsó traktus már kevésbé elegáns fekete műanyag, de ez a rész nincs is szem előtt így külső itt másodlagos. Tetején négy ezüst színű műanyaggombot, jobbra tőlük pedig a képernyő világosságát beállító tekerőt találjuk.

A jobb oldal nagy részét négy kártyahely tölti ki, amelyekbe CompactFlash, Secure Digital, Multimedia Card, MemoryStick/PRO/Duo/PRO Duo és xD kártyák helyezhetők. Mellettük kapott helyet egy USB mini-B (2.0) és egy USB host (1.1) csatlakozóhely, valamint a hálózati aljzat (DC 9V).

Alul egy szabványos, fémből készült állványmenet található. Ezen kívül a hátlapon lévő fali akasztóval, vagy a kihajtható asztali támasszal helyezhetjük el a keretet. A támasz 6 fokozatban kijjebb húzható, így szabályozva a keret dőlésszögét. A hátlapon elhelyeztek még egy kis sztereó hangszórópárt és a ki- bekapcsoló gombot.

Kijelző

A kb. 5 centi széles fekete keret egy 15,4 x 18,6 cm-es LCD képernyőt vesz körbe. Az oldalarány így kb. 16:9-es, ami egyrészt „trendi”, másrészt kissé idegesítő, hiszen a digitális fotók nagy része még mindig 4:3-as, vagy 3:2-es oldalaránnyal készül. Emiatt vagy levágunk hagyományos fotóink tetejéből és aljából (Zoom szolgáltatás is bekapcsolható), vagy sokkal kisebb méretben nézzük őket a képernyő közepére szorítva.

Az LCD képátlója 7”, ami 17,78 cm-t jelent (méréseink szerint 17,6 cm a hasznos méret). A felbontás 480 x 234 pixel, ami elsőre kevésnek tűnhet egy közel 18 cm-es LCD-hez képest. A pixelek valóban látszanak közelről, sőt kicsit távolabbról is, de ha azt vesszük, hogy a keret asztalunk sarkán pihen majd, ebből a szemszögből egészen használható képet láthatunk rajta. Finom részleteket tartalmazó tájképek megjelenítésére mindenesetre nem alkalmas, de szeretteink, vagy kedvenc kutyánk portréja felismerhető marad.

Kezelés

A készülék három alapfunkcióra képes: digitális fotók megjelenítése, MP3 lejátszás, videólejátszás. A támogatott formátumok: JPEG (max. 12 Mpixel), MP3,Motion JPEG (AVI). A használati utasítás csak a Motion JPEG-et említi hivatalos mozgókép formátumként, de mi más WMF, MOV, MPG és MP4 kiterjesztésű és Xvid kódolású AVI videókat is kipróbáltunk és ezek közül sikeresen lejátszotta az MPG-t, és Xvid-et, valamint az MP4-et, igaz utóbbit kissé akadozó hanggal.

A fotók egyenként, vagy beállított időközönként váltakozva (diavetítés) jeleníthetők meg. Nagyíthatjuk (max 8x) és 90 fokbal elforgathatjuk őket a képernyőn. Videólejátszásnál kétféle képméret közül választhatunk. Az MP3-ak külön, vagy a diavetítés aláfestőjeként is elindíthatók. Zenelejátszásnál ne számítsunk túl nagy minőségre. Kisrádióra hasonlító műanyagdobozos zizegés a megfelelő jelző rá, de felismerhető minőségben.

A fájlok lejátszhatók a behelyezett memóriakártyáról (amennyiben a fájlok a kártya gyökérkönyvtárában találhatók) vagy a 32 MB-os memóriából. A memóriába kártyáról, vagy USB kábellel csatlakoztatott számítógépről másolhatunk. Az USB host aljzathoz csatlakoztatott pendrive-ról közvetlenül is lejátszhatók a támogatott médiaformátumok.

A Braun Digiframe 7000-hez egy kis infra távirányítót is kapunk, amivel összes funkciója vezérelhető. A következő gombokat találjuk rajta: kilépés a menüből, képnézetből (nézőkép módba), nagyítás (Zoom), beállítások menü (Setup), hang elnémítása, képforgatás, hangerő növelése és csökkentése, lejátszás (Play), négy iránygomb a menüben történő és a képek közötti navigációhoz, beállítások elfogadása (Enter), diavetítés, lejátszás megállítása (Stop). A távvezérlő hagyományos gombelemmel működik, amit mellékelnek a csomaghoz.

A keret tetején lévő négy gombbal az adott módtól függően vezérelhetjük a menüben, vagy a képek közti lépegetést, illetve az adott menüpont elfogadását vagy a diavetítés megkezdését.

Menü

A Braun Digiframe 7000 setup (beállítások) menüjét a keret tetején lévő EXIT gombbal, vagy a távirányító SETUP gombjával érhetjük el. Opciói a következők:

 • Mágikus képernyő: be/ki (osztott képernyős, vagy egyképes megjelenítési mód)
 • Képméret: optimális/eredeti (a képernyő teljes kitöltése, vagy az eredeti oldalrányok figyelembe vétele)
 • Diavetítés áttűnési effektje: ki, elhalványítás, zárszerkezet, fésűszerű, maszk, téglafal, úsztatás, véletlenszerű.
 • Diavetítés képváltási sebessége: 3, 5, 10, 30, 60 másodperc
 • Véletlenszerű diavetítés: be/ki
 • Diavetítés elindítása
 • Képnagyítás
 • Elforgatás (90 fokkal)
 • Másolás (memóriakártyáról belső memóriába)
 • Törlés (kiválasztott fájl eltávolítása a belső memóriából)
 • Menü alapértékeinek visszaállítása
 • Menünyelvek: angol, olasz, német, francia, spanyol, holland, portugál.

Energiaellátás

A digitális fotókerethez hálózat kábelt és adaptert (9V) mellékel a gyártó.

Gyári tartozékok

 • Használati utasítás (nyelvenként 13 oldalas)
 • Hálózati adapter és kábel
 • Infra távirányító (gombelemmel)
 • USB kábel (mini-B véggel)

Összegzés

Kis képernyőmérete, korlátozott felbontása és a cseppet illúzióromboló tápkábel miatt fali használatra kevésbé ajánlható a Braun Digiframe 7000, de például egy íróasztalon jól megállja a helyét. Munka közben pedig válogatott képeinket és zenéinket is élvezhetjük – már ha a főnök megengedi. A Braun digitális fotókerete egyúttal kiváló meglepetés ajándék lehet szeretteinknek, hiszen nem csak egy, még újdonságnak számító elektronikai eszközt ajándékozunk, hanem egyben kedvenc fotóit is elérhető közelségbe hozzuk számára.

Ára még borsos kissé, de hát az ajándék az ajándék…

A készüléket a Hama Kft-től kaptuk kölcsön kipróbálásra. Köszönjük!

Ha bemutatónk segített a választásban, a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja az oldal működését. Köszönjük!