Kipróbáltuk: Adobe Photoshop CS3 Extended teszt

0

Telepítés, mérések

Azt hiszem, a felvezető némi magyarázatra szorul. Ahhoz, hogy az ember tudjon írni valamiről, kellenek az újdonságok, a meglepetések. Mivel a Photoshop CS3 béta verzióját már annak megjelenésekor kipróbáltam, sem a szoftver kezelőfelülete, sem pedig a teljesítménye nem okozott akkora meglepetést. Ezt tetézi, hogy a user interface változásai csak annyira szembeötlőek amennyire feltétlen kell: aki otthonosan kezelte a Photoshop CS2-t, az nem fog elveszni a CS3-ban sem. A mindennapi használat során tehát ritkán vettem észre, hogy nem a jó öreg Photoshop CS-t, hanem a vadi új CS3-at használom.

Persze ez nem azt jelenti, hogy nincsenek változások. Ilyen például a gyorsabb működés, ami a rohanó mindennapokban nem igazán feltűnő, de ide sorolhatjuk a kezelőfelület ésszerűsítéseit, amit csak akkor veszünk észre, ha összehasonlítjuk a korábbival.

Lényeg a lényeg: nehezen álltam neki a cikknek, mert úgy éreztem, hogy nincs már miről írjak. Amint az a következő oldalakon kiderül, a cikket csak elkezdeni volt nehéz…

Telepítés

Az Adobe Photoshop CS3 használatának a legnehezebb része a telepítés volt. Nem azért, mert ez alapvetően egy bonyolult művelet, hanem mert a béta verziót nem a hozzá való uninstaller programmal, hanem a kukába dobva töröltem le (mintha nem is Windows-t használtam volna sok éven keresztül). Ja igen, azt nem említettem még, hogy a szoftvert Mac OS X alatt próbáltam ki, hiszen tavaly nyár óta ezt a rendszert használom a mindennapi munkám során.

Miután a telepítő sokadszorra is elutasította a kérésemet, az Adobe honlapján kerestem segítséget. Gyorsan kiderült, hogy a problémám nem egyedi, és hogy már kész, ingyen letölthető szoftver is létezik a helyzet megoldásához. Viszont mire idáig eljutottam (ugye a netezők elég türelmetlen emberek) negatívba billent a Photoshop CS3-ról alkotott véleményem. (Én hibáztam ugyan, de azt egy ekkora szoftvergyártónak már illene tudnia, hogy a júzer hülye, amit lehet elront.)

Méretek, sebességek

Már a béta verzió megjelenésekor is próbálkoztam a Photoshop CS és a Photoshop CS3 méretének és sebességének összehasonlításával, de be kell lássam igazán korrekt adatokat nehéz közölni. Természetesen most is mértem indulási sebességet, feldolgozási sebességet és memóriaigényt, de be kell lássuk, hogy ezek sokszor még a relatív különbségek bemutatására sem megfelelő mérések. Egyszerűen nem lehet kétszer teljesen ugyanolyan környezetet teremteni a szoftvereknek.

Az összehasonlítást nehezítette, hogy míg a béta verzió a Photoshop CS utódja volt, addig a tesztre kapott Photoshop CS3 egy bővített, úgymond professzionális kiadás. Mivel maga a szoftver többet tud, feltételezhetően nagyobb is, így sem a mérete, sem pedig a sebessége nem összevethető a Photoshop CS ilyen adataival. Én azért megpróbáltam, de a konzekvenciákat mindenki a fentebb leírtak alapján vonja le.

Photoshop CS Photoshop CS3 Extended
Indulás ~ 21,2 mp ~ 19 mp
Újraindulás (közvetlen a szoftver bezárása után) ~ 13 mp ~ 4 mp
10 db 4 megapixeles kép betöltése ~ 20 mp ~ 17,5 mp
Valós memóriafoglalás 89 MB 93 MB
Automatizált feladatsor 41 db 4 megapixeles képen (Auto Levels, Auto Color, leméretezés 800×600-ra, Unsharp mask) 3 perc 18 mp 1 perc 54 mp