Kipróbáltuk: Adobe Photoshop CS3 Extended teszt

0

Kapcsolódó alkalmazások

Adobe Bridge CS3

Az Adobe Bridge CS3 kezelőfelülete sokat komolyodott. Az első benyomásom az volt, hogy ez az a szoftver, amit kb. 1 éve a Mac-re való váltáskor az ACDSee helyett kerestem. Persze kicsit más a logika, más a kinézet, de alapvetően ugyanazokat a feladatokat tudja (legalábbis nekem ugyanazokat tudná megoldani).

A CS3-as verzió 3 nézet típust ismer:

  1. Alap: középen a képek listája kis nézőképpel, két oldalon a különböző panelek (Kedvence, Mappák, Szűrők a kereséshez, Előnézet, Metaadatok, Kulcsszavak) láthatók dokkolva. A középen megjelenő képek mérete nagyítható, a panelek pedig szabadon átrendezhetők.
  2. Filmcsík: a bal oldali dokkoló marad (Kedvencek, Mappák és Szűrők panellel), az ablak többi részét a nagyméretű kép megjelenítő, alatta pedig a filmcsík szerű képválasztó modul foglalja el. A filmcsík természetesen tehető a nagy megjelenítő felület fölé is, de ha szeretünk sokat lapozni, akkor a megjelenítő rész mellé, külön fülre is. Ez a nézet a legalkalmasabb az egyes részletek ellenőrzésére, mivel itt található meg az Apple Aperture-ből már ismert nagyító eszköz amivel az egyes képrészleteket lehet ellenőrizni.
  3. Metaadat nézet: itt a képek egymás alatt jelennek meg, mellettük pedig a legfontosabb adataik láthatók.

Újdonság a kötegelési lehetőség, amit más professzionális képkezelő alkalmazásokban már megismerhettünk. Ezzel az olyan képek rendezhetők egy csoportba, amelyek valami miatt összetartoznak. Az összetartozás lehet ugyanaz az esemény, vagy ugyanaz a téma több felvételen, vagy szinte bármi.

Az Adobe Bridge CS3 több új, könnyen használható szűrési lehetőséget kínál, amivel az adott mappa képei közül tudunk választani. A szűrési feltételeket a program automatikusan a képeknek megfelelően generálja, ezzel növelve a program hatékonyságát.

Új megjelenítési formát alakítottak ki a legfontosabb fotográfiai adatoknak is. A rekesz, a záridő, a fénymérés módja, a fehéregyensúly és az érzékenység a fényképezőgépek információs LCD-jéhez kijelzőn láthatók. Ötletes megoldás.

Az Adobe Bridge CS3 ezen kívül természetesen képes a metaadatok kezelésére és szerkesztésére, a fájlok csoportos átnevezésére, kulcsszavak kezelésére és minden egyéb feladatra, amit egy ilyen szoftvertől elvárhatunk. A legfrissebb verzió ezeken felül még gyorsabb is, mint elődei. A Bridge CS3 érdekessége, hogy a magyar nyelvű kezelőfelületet és írástámogatást már az angol nyelvű változat is tartalmazza.

Adobe Camera Raw 4.1

A lassan iparági szabvánnyá váló RAW konverter ismét jobb lett egy fokkal. Átkerült bele néhány újabb funkció, amit korábban csak konverzió után a Photoshopban tudtunk alkalmazni. Ilyen a javító ecset vagy a fekete-fehér konvertálás. A Recovery és a Fill light csúszkák a világos, illetve a sötét területeken segítenek a részletek visszanyerésében, míg a Vibrance egy újabb eszköz a színek telítettségének módosítására. Ahogy lassan már minden, az ACR beállításai is természetesen nem-destruktívak, tehát bármikor módosíthatók vagy törölhetők a forrás anyag sérülésének kockázata nélkül (ami egy fájlkonverziónál persze nem túl nagy varázslás, hiszen az eredményt úgyis egy másik fájlba várjuk).

A 4.0-ás verzió óta egy kicsit változott a kezelőfelület. A jobb oldali panel egyes füleit az alábbi animáció mutatja be.

Adobe Device Central

Az elkészült műveket az Adobe Device Central-ban lehet egy-egy mobil eszközt imitálva ellenőrizni. Személy szerint ennek nem nagyon látom az értelmét, de talán azok, akik mobil eszközökre gyártanak tartalmat tudják értékelni.

Photoshop CS3 vagy Photoshop CS3 Extended

Bátran merem mondani, hogy a fotósok többsége számára biztosan a sima Photoshop CS3 a jó megoldás, hiszen a Photoshop CS3 Extended egy szűk rétegnek szól. Legtöbbünk bőven elégedett lesz a kisebb, kevesebb egzotikus extrát felvonultató CS3 változattal is. A 3D kezelés, a videó editálás vagy az orvosi felvételek kielemzése a legtöbb fotósnak egyáltalán nem szerepel a napi teendői között.