Kipróbáltuk: Adobe Photoshop CS3 Extended teszt

0

Adobe Photoshop CS3 Extended

3D vizualizáció és textúra szerkesztés

A külső alkalmazásokban 3D formátumban (3D Studio Max, Alias|Wavefront, Collada, Google Earth 4, U3D) elmentett objektumok felületére lehet képeket ráhúzni. Az Adobe a termékek csomagolóanyagainak bemutathatóságát hozza fel példának. A megtervezett üdítőitalos doboz dizájnt egyszerűen rá lehet húzni a doboz 3D-s objektumára, és már lehet is mutogatni az ügyfélnek. Nem kell elképzelni, mert megnézhető majdnem úgy, mintha igazi lenne. Bennem azért felmerült, hogy vajon melyik az egyszerűbb: egy 3D-s programban megrajzolni egy üdítős dobozt, vagy kinyomtatni a csomagolóanyag tervét és ráragasztani egy már meglévő dobozra (már ha létezik olyan formájú doboz a piacon). Mivel nem vagyok jártas a 3D-s tervezésben, nekem mindenképpen az utóbbi tűnik könnyebbnek.

Videók szerkesztése kockáról kockára

A Photoshop már régóta része a hollywoodi filmesek kelléktárának, de eddig filmeket képkockánként tudták csak kezelni. Az Adobe most a Photoshop-ba is átemelte a Premiere-ben megismert időegyenest, így a filmek importálása után azok ugyanúgy szerkeszthetők, mint bármely fotó. Megoldható pl. a videó színeinek és expozíciójának korrekciója akár a képnek csak egy kiválasztott területén, vagy új szereplő bemontírozása képkockánként. Az elkészült művet a Photoshop CS3 Extended videó fájlba menti.

Bővített 32 bites HDR szerkesztés

Az Adobe Photoshop CS3 Extended verziójában minden fontos művelet (festés ecsettel, rétegek és szűrők használata, színezet/telítettség, levels, Auto Levels, Auto Contrast, Auto color) elvégezhető a 32 bites képen is, így azt nem kell kisebb színmélységűre konvertálni a szerkesztés előtt.

Mérések

A mérő és számoló eszközök segítségével a képeken távolság és számosság mérhető. Ha meg lehet határozni, hogy a képen 1 pixel mondjuk 15,6 mm, akkor egy egyszerű vonalzóhúzással megmondható, hogy mekkora a két adott pont közötti távolság. A számolásban a Photoshop CS3 Extended úgy segít, hogy a megszámolandó pontok mindegyikére rákattintva egyel növelhető egy számláló. A már kattintott pontokat a képen is megjelöli a program, így nem lehet ugyanazt a pontot véletlen kétszer bekattintani (legalábbis nagyon szétszórtnak kell lenni, és a hiba látható is marad). Persze ezek a jelölések nem kerülnek rá a képre, csak a képernyőn jelennek meg, kb. mint a segédvonalak.

DICOM támogatás

Az orvosi eszközök által készített felvételek mentésére szolgáló DICOM formátum támogatásával az orvosok is könnyebben használhatják a Photoshop CS3 Extended-et a képek elemzésére. Ehhez kapcsolódik, hogy a DICOM fájlban lévő rétegek mindegyikén egyszerre hajthatók végre mérések, ami felgyorsíthatja az orvosi munkát.

Matlab támogatás

Lehetővé válik képek szerkesztése közvetlenül a Matlabból: a Photoshop CS3 Extended átadja a kép adatait a Matlabnak, a meghatározott függvények elvégzik a dolgukat, majd az eredmény ábrázolásához az adat visszakerül a Photoshop-hoz. A Matlab egyes képek kiértékeléséhez is jól használható.