Röviden: Vosonic VP8390 teszt

0

Külső

Ha az emlékeimre kéne hagyatkoznom, azt mondanám a VP8390 pontosan úgy néz ki mint elődje. Emberes tenyérbe illő, szögletes műanyagváz, nagy kijelző, enyhén hátraívelő fémszínű markolattal. Ez volt a tavalyi modell és ez a most kezemben tartott. A külsőbeli különbségek elhanyagolhatók, a gombok és kapcsolók pontosan ugyanott találhatók. Az egyedüli változás csupán a bőrstruktúrájú műanyag előlap és az új betűtípust és helyet kapott Vosonic felirat.

A VP8390 elejét most is a nagy kijelző uralja, jobbra a legfontosabb gombokkal a képméret és a lejátszási hangerő beállítására, valamint a menüben való navigációra (MENU, ESC, joystick). A gombok fölött egy apró hangszórót (8 Ohm, 400mW), alattuk pedig egy mikrofont találunk.

A jobb oldal a ki- és bekapcsoló gombé, valamint a véletlen bekapcsolást megakadályozó reteszé (Hold). Legalul a gyári alapfunkciókat visszaállító, süllyesztett Reset gombot láthatunk.

Mint korábban, most is a Vosonic VP8390 tetejére szerelték a kártyaolvasó nyílásokat. A baloldali, nagyobb foglalatba CompactFlash és Microdrive, a jobb oldaliba Secure Digital (SDHC), Multimedia Card és Memory Stick (PRO) kerülhet. Ezen kívül további négy formátumot is felismer (opcionális adapterrel): Mini-SD, RS-MMC, MS Duo és MS PRO Duo. Mindkét foglalat egy kis, kipattintható és felhajtható műanyag ajtóval védett a sérülések ellen. Köztük a videó és audio kimenet minijack (1/8”) aljzatai kaptak helyet.

Ezen kívül csak a készülék alja tartogat még számunkra meglepetéseket. Itt található a hálózati táp csatlakozóhelye (DC 5V), az USB 2.0 aljzat és az alaptartozékként mellékelt dokkoló egység csatlakozója. A dokkoló ugyanaz, mint a korábbi modellnél és amellett, hogy kényelmes szögben elhelyezhetjük a VP8390-et az asztalon, ennek hátulján is megkapjuk a hálózati és USB csatlakozó aljzatot, és egy A/V kimenetet. Ugyanitt kapott helyett a készüléken nem található A/V bemenet is, amivel pl. DVD-ről rögzíthetünk videojelet.

A VP8390 méretei, 72 x 135 x 23 mm, bár a hajlított markolat miatt fogásra kicsit vastagabbnak tűnik. Tömege akkumulátorral és HDD-vel együtt 236 gramm.

Kijelző

A Vosonic VP8390 egyik újdonsága a tavaly tesztelt VP8360-hoz képest, az OLED kijelző. Az új monitor 3,5” képátlójú és 320 x 240 pixel felbontású, amely se nem nagyobb, se nem részletesebb az előd TFT LCD-jénél, viszont gazdagabb színeket, jobb fényerőt és laposabb betekintési szöget nyújt. Köszönhetően az OLED közvetlenül világító (nem háttérvilágított) pixeleinek a valóshoz közelebb álló színeket és mélyebb feketéket láthatunk ezen a kijelzőn.
Az OLED típusú megjelenítők válaszideje is rövidebb az LCD-nél. Míg az utóbbié jellemzően 10 ms környékén jár, addig az OLED csupán 0,01 ms-ot késik, ami a videó lejátszásnál nem lesz hátrány.

HDD

A gyártó tájékoztatása szerint 20-160 GB-os merevlemezzel használható a Vosonic VP8390. Az általunk tesztelt példányban 120 GB-os HDD volt. Ezekből természetesen a notebookba való 2,5”-os (9,5mm), PATA csatlakozásút favorizálja a készülék.

A merevlemez cseréje, vagy behelyezése egyszerűen elvégezhető. Csupán a jobb oldalon lévő két csavart kell eltávolítanunk, majd a hátlapot elcsúsztatva leemelnünk. A HDD foglalata így már közvetlenül hozzáférhető, csupán a szalagkábelre kell csatlakoztatni, majd a fedelet lezárni.

Szolgáltatások

Engedtessék meg nekünk, hogy digitális fotós szemszögből nézzük a Vosonic VP8390-et és legfontosabb szolgáltatásaként a mobil kártyaolvasó/HDD párost, valamint a digitális fotók visszajátszását emeljük ki. A memóriakártyákról fentebb már volt szó, a fotóformátumok közül a JPEG, TIFF, BMP, GIF és RAW támogatott. Utóbbi esetében a következő gépek RAW fotói jeleníthetők meg:

 • Canon: 1Ds Mk-II, 1Ds, 1D MK-II (N), 1D, 5D, 30D, 20D, 10D, D30, 300D, 350D, 400D, PS G1/G2/G3/G5/G6
 • Nikon: D200, D100, D80, D70, D50, D1X, D2X, D1H, D1, E5000
 • Kodak: DSC Pro 14/c, DSC Pro 14/n, P880, P850
 • Fujifilm: FinePix S2Pro, FinePix S3Pro, FinePix S5Pro, FinePix S5500, FinePix E900
 • Olympus: E-1, E-500, E-300
 • Konica Minolta: A1, A2, A200, Dynax 7D, Dynax 5D
 • Panasonic: DMC-FZ30, DMC-FZ50, DMC-LX1, DMC-L1
 • Pentax: *istD, *istDL, *istDS
 • Sony: DSC-R1, A-100
 • Contax: N Digital
 • Leica: R8, R9

Képnézegetésnél 10x méretig nagyíthatók és 90 fokkal elforgathatók. Kérhetünk diavetítést és a fontosabb EXIF adatok, valamint a hisztogram megjelenítését.

Képfájlok listázása

EXIF adatok és hisztogram

Normál képnézet

Nagyított (zoom) képnézet

Támogatott videó formátumok és felbontások (kimeneti felbontás 320 x 240 pixel):

 • MPG (DAT,VCD) – 640 x 480 pixel, 30 kép/mp
 • MP4 (4MV) – 720 x 480 pixel, 25-10 kép/mp, 640 x 480 pixel, 30-15 kép/mp
 • AVI (Xvid) – 720 x 480 pixel, 25 kép/mp, 640 x 480 pixel, 30 kép/mp
 • WMV – 352 x 240 pixel, 25 kép/mp, 320 x 240 pixel, 30 kép/mp

Az audió lejátszás MP3, WAV, WMA és OGG formátumokkal lehetséges. A Vosonic VP8390 hang és videofelvételre is képes. Az előbbihez a beépített mikrofont, vagy a vonalbemenetet használhatjuk és AAC fájlként menti a készülék, az utóbbi pedig a dokkolóegység A/V bemenetéről végezhető el és MP4 fájlt kapunk eredményül.

Audió lejátszó

Hangszín beállítás

A Vosonic VP8390 FM rádiót is tartalmaz, 87.5MHz – 108MHz közötti automatikus hangolással. A talált rádióállomások 18 memóriahelyen tárolhatjuk. A rádióadásról közvetlen hangfelvétel is készíthető.

FM rádió

FM rádió menü

A készülék képes megjeleníteni a TXT formátumú szöveges fájlokat, és egy 9 nehézségi fokozatú tetris játékkal is elszórakozhatunk.

Tetris (Matrix) játék

Tetris (Matrix) játék

Kezelés

A Vosonic VP8390 a FAT (32) fájlrendszert támogatja, így a használt fájlok mérete nem haladhatja meg a 4 GB-ot. Számítógéppel a készüléken, vagy a dokkolón található USB 2.0 csatlakozás segítségével kommunikál. A Windows XP, ME és 2000 (SP3) oprendszerek azonnal felismerik, Windows 98-hoz és Mac OS 9.x-hez a mellékelt driver CD-ket kell használnunk. A Windows Sajátgép (My Computer) szekciójában a két kártyaolvasó hely és egy merevlemez ikon jelenik meg.

A főképernyő ikonjai

A főképernyő ikonjai

A VP8390-et magában is hasonlóan használhatjuk, mint egy operációs rendszert. Legfontosabb mappái és funkciói ikonokként jelennek meg a főképernyőn. Elsőként a fotó-, zene-, és videó fájlok tárolására szolgáló mappa ikonok láthatók. Ezekbe másolhatjuk a kategóriájuknak megfelelő multimédia fájlokat. Ezt követi a funkciók indítását végző ikonok csoportja, mint az audió- és videófelvevő, az FM rádió, a játék vagy a memóriakártya teljes mentése (Backup). A kártyák tartalma a memória fajtájának megfelelő nevű (pl. CF-00001, SD-00001) mappákba kerül.

Az utolsó két ikont a opcióknak és a HDD könyvtárlistájának szentelték. A könyvtárak között böngészve is ugyanúgy elindíthatunk egy-egy multimédia fájlt, mintha a Windowsban lennénk.

Az opciós menü

Az opciós menü

A menüben és a fájlok közti navigációra, valamint a funkciók, fájlok elindítására a joystickot használhatjuk. Egy szolgáltatás vagy mappa beállításait a MENU gombbal kapjuk meg, a mellett lévő ESC gomb pedig egy szinttel visszaléptet. A + és – gombokkal a hangerő, vagy a képnagyítás állítható be.

A Vosonic VP8390-hoz egy infra távirányítót is kapunk, amellyel könnyedén vezérelhetők a legfontosabb szolgáltatások.

Sebesség

Sajnos semmilyen előrelépést nem tapasztaltunk ezen a téren a tavaly tesztelt Vosonic háttértárhoz képest. A bekapcsolás után 7,2 mp elteltével üzemkész az operációs rendszer, a kikapcsolás után pedig 5 másodpercet kell várnunk, hogy „elcsendesedjen”. Ez nagyjából az előző modellnél mért eredmény.

A kártyaírás sebességét egy normál sebességű Kingston CF és egy Super High Speed (20 MB/mp) Panasonic SD kártyával mértük, több alkalommal. A CompactFlash kártyával átlagban 4,1 MB/mp, az SD kártyával pedig 3,04 MB/mp-es sebességet sikerült elérni. A fájlok PC-re másolásánál (USB 2.0, 7200 rpm HDD) 6,3 MB/mp sebességet értünk el.

Energiaellátás

A készülékhez egy 3,7 V-os, 2300 mAh-ás, lítium-ion akkumulátort és egy hálózati adaptert/töltőt (DC 5V) mellékel a gyártó. A hosszúkás, közel henger alakú akku a markolati részben lévő foglalatba helyezhető, az alul található műanyagfedél lepattintása után. Töltése a hálózati adapterrel, vagy USB kábelről lehetséges és nagyjából 4 órát vesz igénybe. Egy feltöltéssel kb. 38 alkalommal másolhatjuk a mobil HDD-re egy 1 GB-os CompactFlash kártya tartalmát. Zenelejátszáshoz 12, videó lejátszáshoz 3,5 órán át biztosít energiát.

Használat közben sajnos nem voltunk maradéktalanul megelégedve az akkumulátorral, mivel félig töltött állapotban (a töltöttség ikon szerint) a merevlemez már nem volt hajlandó felpörögni, és a készülék nem indult.

Gyári tartozékok

 • Tok
 • Hálózati töltő/adapter
 • Dokkoló
 • Fülhallgató
 • A/V kábel
 • USB kábel
 • Driver és szoftver CD-ROM (2 db)
 • Több funkciós jack (3RCA)
 • 3,5 mm (1/8”) jack csatlakozós kábel
 • Távirányító

Összegzés

A legutúbb bemutatott Vosonic VP8360 és a most ismertetett VP8390 között lényegében csak az utóbbi fejlettebb (OLED) kijelzője a különbség, ami persze a nagyobb típusszámú tesó felé billenti a mérleg nyelvét. Azon kívül, hogy a gép félig töltött akkuval már nem hajlandó bekapcsolni és kicsit lassú, más kivetnivalót nem is találtunk benne. Talán csak a kissé magas ára, ami elgondolkodtat a vásárlás előtt, bár a sima LCD-s modell tavalyi 133 000 forintos árához képest az OLED kijelzős, 120 GB-os VP8390 bruttó 91 092 forintos ára szívet melengetően alacsonyabb, azért egy rövid töprengést megér. Multimédia lejátszó nélküli 120 GB-os adattárat már kapunk 35 000 környékén (mint a legutóbb bemutatott DigiMate III), fényképeink letöltéséhez az is megteszi. Már ha eseményteli a nyaralás! Ha unalmas, akkor nincs mese, erre a multimédia lejátszóra lesz szükség.

A készüléket a Quasar Kft-től kaptuk kölcsön kipróbálásra. Köszönjük!

Ha bemutatónk segített a választásban, a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja az oldal működését. Köszönjük!