Röviden: Canon Digital Ixus 750 teszt

0


Külső, kezelés

A Canon nagy figyelmet szentel az Ixus gépek egyéni és elegáns megjelenésének, ez az Ixus 750-nél is látszik: a pezsgőszínű gépen megtartották a tükröződő gyűrűt az objektív körül, a lekerekített formák és a fém ház pedig visszafogottá és kellemessé teszik a gép külsejét. Súlya megfelelő, egykezes használatra is alkalmas, ezt tovább segíti az a tény, hogy a kezelőszerveket hüvelyk- és mutatóujjakkal könnyen el lehet érni.

A módválasztó tárcsa ugyanott van és ugyanazokat a funkciókat látja el: visszajátszás, auto, manuális, scene (téma-) fényképezési módok, valamint a videó állás. A kártyát és az akkumulátort viszonylag jó minőségű, zárható ajtócska védi, ehhez azonban túl közel került a fém állványmenet (kb. a gép súlypontja és az optika tengelye közé), így nem tudjuk kinyitni amikor a gép állványon van. Sajnos megmaradt a csatlakozókat védő kis műanyag fülecske is, amelynél még mindig attól féltünk, hogy használat után leszakad, mert csak nagyon kis részen van rögzítve a géphez.A négyállású gomb extra funkciókat kapott, most felvétel módban az ISO-érzékenységet (ISO auto/50/100/200/400), a vakut, a sorozat- vagy időzítőbeállítást, és a fókusz fajtáját (auto, makró, végtelen) lehet állítani vele.

LCD

Elődje 2″-es kijelzője helyett az Ixus 750 már 2,5″-es LCD-vel rendelkezik. Ami viszont nem változott, az a 115 ezer pixeles felbontás, ami ilyen kijelzőméretnél már igencsak kevés. Nagy segítség, hogy sötétben kissé kivilágosítja az élőképet, így láthatjuk mit fényképezünk. Fényereje egyébként 15 egységes skálán állítható, így széleskörű használatot biztosít. Bár ekkora kijelző mellett nem divat az optikai kereső, a Canon megtartotta ezt is – használata egyéni ízlés kérdése, annyi biztos, hogy kényelmesen bele lehet nézni annak ellenére, hogy nem kapott dioptria-állító tárcsát.

Optika, sebesség

A 35mm-es kisfilmes rendszerben számolva 37-111mm-es, azaz 3x zoomátfogású objektív ismerős lehet az elődmodellről – maximális fényereje nagylátószög esetén f2,8, míg tele állásban f4,9. A legrövidebb záridő 1/2000, a leghosszabb pedig a hosszú záridő mód bekapcsolása után 15 másodperc lehet.

A makrófotózás minimális tárgytávolsága 5 cm, ilyenkor a befogott kép kb. 5,5 centi széles. Ezen a nem kiemelkedő teljesítményen a digitális makró funkció bekapcsolásával lehet javítani, ami után akár négyszeresen is belenagyíthatunk ebbe a makróképbe. Az így befogott távolság 1,3 centi körül van, igaz már a kijelzőn látszik a kép minőségének a digitális nagyítás miatti romlása. A 9 pontos AiAF-rendszerű autófókusz maradt, ha mi azonban nem akarjuk hogy helyettünk a gép határozza meg a befókuszált területet, ez ki is kapcsolhatjuk, így az autofókusz a kép közepén lévő keretben történik. Ismét meg kell dicsérni az autofókusz segédfényt is, bár tegyük hozzá: amihez nem nyúlunk, azt nem lehet elrontani – a kicsi piros lámpa erős és pontos fénnyel segíti a fókuszálást még vaksötétben is, ezenkívül a vörösszemek kialakulásának lehetőségét is csökkenheti.

A JPEG-képek maximálisan 3072×2304 pixeles felbontásban készülhetnek, az elkészült fotók pedig ugyanúgy színgazdagok és telítettek mint az Ixus 700 esetén voltak. A bekapcsolási idő kevesebb, mint egy másodperc, a fókusz villámgyors – a DIGIC II processzor hírnevéhez hűen teljesít, visszajátszásnál és felvételnél egyaránt.Vaku

Újabb dicséret illeti a vakut is: a gép kis méretétől függetlenül nagylátószög esetén 5, tele állás esetén pedig 3 méterig hatékony, ami körülbelül másfélszer akkora hatótáv, mint azt ebben a kategóriában megszokhattuk. A vakut az auto, vörösszem-hatás csökkentő, lassú szinkron, ki, derítés funkciók között kapcsolgathatjuk.

Beállítások

A kijelzőn kívül talán ez az, amiben a legtöbb változás történt, kezdjük talán a felvételi módokkal. A háromféle (auto, manuális, előre beállított téma) fényképezési mód közül a hátulsó kettő további alpontokat rejt. Az előre beállított témamódok nem hemzsegnek ugyan, de a legtöbb helyzetben jók: a portré, éjszakai, gyerekek és állatok, beltéri, lombozat, hó, strand, tűzijáték és a vízalatti opciók gyorsan és könnyen kiválaszthatóak, és természetesen saját szín-, záridő- és egyéb tulajdonságokkal rendelkeznek.A manuális mód nevéhez hűen kínálja a legtöbb egyéni beavatkozási lehetőséget: alpontjai a manuális (ami lényegében egyfajta program módnak felel meg, ahol a záridő és a blende automatikus, az expozíció-korrekciót és a fehéregyensúlyt viszont beállíthatjuk), a digitális makró (erről már volt szó), kétfajta panoráma mód (balról jobbra, jobbról balra), valamint a saját színbeállítás nevű funkció, ami talán a legtöbb kreatívkodást teszi lehetővé.

A saját színbeállítások a következő effekteket teszik lehetővé: diapozitív, világosabb bőrszín, sötétebb bőrszín, élénk kék, élénk zöld, élénk vörös, szín kiválasztás, színcsere (egy adott színt egy másikra kicserélhetünk), saját színek (a vörös, zöld, kék, bőrszín színek élénkségének szabályozása ±2 értékig 1-es lépésekben). A legnagyobb móka természetesen a színcsere és a szín kiválasztás opciókkal lehetséges – előbbivel egy mozdulattal csinálhatunk barátainkból zöldfejű űrlényeket (már ha ezt ők is viccesnek találják), utóbbi használatával pedig a kiválasztott szín kivételével a kép többi része fekete-fehér lesz.Manuális módban igazából csak két dolgot állíthatunk be teljesen egyénileg: az egyik a fehéregyensúly (az automatikus és az 5 előre beállított mellett van lehetőség kézi fehéregyensúly megadására is), a másik pedig a záridő, a hosszú expozíció mód bekapcsolása után. Ilyenkor 1 és 15 másodperc között mi adhatjuk meg a záridőt.

Effektek terén a Canonnál szokásos választék érvényes itt is: az élénk, természetes, lágyrajzú, szépia és a fekete-fehér.

Videó, sorozatfelvétel


AVI videó
640×480; 0:14 mp; 24,1 MB

Ebből a szempontból az Ixus 750 nem szégyenkezhet – bár kissé sok helyet foglal, a 640×480-as, 30 kép/mp frissítésű videó jó minőségű. Felvétel közben a digitális zoomot lehet használni, ilyenkor azonban tele állásba érve jól láthatóan csökken a képminőség. Videó módban is beállíthatunk fehéregyensúlyt, effekteket, sőt, a normál és a helytakarékos felvételi mód mellett használhatjuk a saját színbeállításokat is (tehát akár kisfilmet is csinálhatunk zöldfejű barátainkról). A videót addig készíthetjük, amíg mérete el nem éri az 1 GB-ot, ez azonban az említett nagy helyigény miatt körülbelül 8 percnyi videó után bekövetkezik.

Az Ixus 750 sorozatban sem marad le, folyamatos felvételi módban és megfelelő sebességű memóriakártyát használva a kb. 2 kép/mp sebességet tudja tartani. Lehetőség van időzített sorozatra is: a 2 és 10 másodperces sima időzítő mellett megadhatunk egy 1-30 másodperc közötti időt, és ehhez rendelhetünk hozzá egy 1-10 képből álló folyamatos sorozatot.

Extrák

Visszajátszásnál a képeket törlés ellen védetté tehetjük, maximum 60 másodperces hangjegyzetet fűzhetünk hozzájuk, valamint kiválaszthatjuk hogy melyik képek illetve videók kerüljenek bele a dizájnos áttűnésekkel tarkított diavetítésbe. Nagyon hasznos dolog az automata elforgatás-érzékelő, ami nem csak azt jelenti, hogy az álló képek elforgatva jelennek meg, hanem azt, hogy ha visszajátszás módban portré helyzetbe állítjuk magát a gépet, akkor a kijelzőn teljes nagyságban jelenik meg az álló formátumú kép. Visszajátszáskor 10x mértékig zoomolhatunk bele az elkészült képekbe. A gép menüje magyar nyelvű (természetesen egyéb nyelvek is választhatók).Akku, memóriakártya

A megnövelt LCD-nek köszönhetően az áramot is jobban fogyasztja elődjénél a gép, de a CIPA-szabvány szerint még így is 150 képre elég az akkumulátor – ez ebben a kategóriában közepes értéknek mondható. A gép SecureDigital, vagy MultiMedia memóriakártyákkal bővíthető, ez ajánlott is, hiszen a hozzá adott 32 MB-os Canon-kártya a maximum minőségű képekből legfeljebb 9-et tud tárolni.

A doboz tartalma:


  • 32MB Canon SD-memóriakártya
  • NB-3L Li-ion akkumulátor
  • Akkutöltő
  • Csuklószíj
  • USB-kábel, A/V kábel
  • Szoftver CD
  • Nyomtatott használati utasítások (kezdő, haladó, szofver és nyomtatás)

Összegzés

A Digital Ixus 750 tehát lényegében az előző verzió (az Ixus 700) kicsivel nagyobb kijelzővel és több funkcióval. A különbség nem akkora, hogy komolyan meg lehessen különböztetni a két 7,1 megapixeles Ixus-zászlóshajót, ezért inkább osztott első helyet kaphatnak „családjukban”. A sebesség és a képminőség az Ixus 750-et is alkalmassá teszi mindennapos fényképezésre, a lekerekített dizájn pedig egyszerűen szép – ideális azoknak, akik egy stílusos, nagytudású gépet keresnek, és nem zavarja őket, ha nincsen annyi manuális beállítási lehetőség.

A Canon Digital Ixus 750 ára jelenleg bruttó 117 000 forint.

A tesztgépet a Canon Hungáriától kaptuk kölcsön, köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!